» Távol

Szörnyűségek tárháza a bécsi Bolondok Tornyában

| | Nem érkezett még hozzászólás
Folyamatos működés mellett újítják fel a betegellátás történetének egyik legfontosobb emlékművét, a bécsi Narrenturmot. A világ első pszichiátriai intézete ma egyedülálló patológiai-anatómiai gyűjteményt őriz. Igazi gyöngyszem lehet belőle.

„A szörnyűségek tárháza” – az orvostanhallgatók egymás között csak ezzel a névvel illetik azt a mintegy 50 ezer preparátumból és csontvázból álló, 1796-ban alapított gyűjteményt, amely ma az egykori elmegyógyintézetben, a Narrenturmban (Bolondok Tornya) látható. Hamarosan az épület és a gyűjtemény is megújulhat – írja a Compress.

A Bécsi Egyetemhez tartozó, kora klasszicista épületet 1784-ben emelték, hogy a világ első olyan kórháza kaphasson benne helyet, amely kizárólag pszichiátriai betegekkel foglalkozik. A 139 cellából álló, ötemeletes, kör alakú Narrenturmot az 1860-as évekig használták elmegyógyintézetként, majd nővérszállóvá alakították át, és szolgálati lakásokat is berendeztek benne orvosok számára.

A műemlékvédelem alatt álló épület 1971 óta a világ legnagyobb patológiai-anatómiai gyűjteményének ad otthont, amelynek darabjain a ma ismert összes betegséget tanulmányozni lehet – néha a legextrémebb formában. A gyűjtemény működtetését 2012-ben vette át a Bécsi Természettudományi Múzeum.

Az épület folyamatos működés mellett, több fázisban szépül meg: első körben a belső homlokzatot és a nyílászárókat újítják fel, valamint újjáépítik a vizesblokkokat. Az 1,6 millió eurós beruházást az Osztrák Kulturális Minisztérium finanszírozza. A külső homlokzat a tervek szerint 2014-től, a főváros anyagi hozzájárulásával újulhat meg. A munkák során újra használhatóvá teszik a történelmi jelentőségű szellőzőrendszert és egy kutatási projekt keretében tanulmányozzák a világ egyik legrégebbi villámhárító rendszerét, amely az épületen található.

Az elkövetkező években nemcsak az épület, de várhatóan a gyűjtemény is megújul majd, hogy egy minél szélesebb közönséggel ismertessék meg. A különleges múzeum tavaly 24 ezer látogatót vonzott.

Rajong a bizarr múzeumokért?

Korábbi cikkünkben adunk még pár tippet, hol találhat furcsa kiállításokat a nagyvilágban.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
4 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
14 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
14 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
22 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.