Túlélni Los Angelest 24 óra alatt

A város, ahol a legtöbb sztár él. A szálloda, ahol a Pretty Woman-t forgatták. A tengerpart, ahol a piros úszódresszes Baywatch-lányok és kockás hasú Baywatch-fiúk szaladtak a szépen lassított felvételeken. A Walk of Fame, ahol az ember a hírességek kéz- és lábnyomát méregetheti a sajátjához. Ez Los Angeles, amitől mindenki sokat vár. Mi 24 órát adtunk a városnak, hogy bizonyítson.

Cikksorozatunkban az Egyesült Államok néhány jól ismert nagyvárosát látogatjuk végig kollégánkkal, aki az utóbbi négy évben többször is visszatért Amerikába. Ezúttal Los Angelest mutatjuk meg.

1. rész:New York kezdőknek, haladóknak és profiknak

2. rész:Egy nap Atlantában CNN-től keserű IPA-ig

3. rész:Las Vegas, ahol nemcsak Fortunával flörtölhet

Galéria: Los AngelesJfx/xposurephotos.com / Northfoto

 Mert tény, hogy Los Angeles filmtörténeti szempontból kikerülhetetlen város, de az is tény, hogy minden ismerősünk azt mondta - akiket a városban szerzett élményeikről faggattunk -, hogy többet várt, mint amit az utazásakor ott talált. Ezért mi a városból mindössze 24 órát vállaltunk be. Ezt az egy napot viszont a kint élő ismerősök olyan emlékezetessé tették, hogy legszívesebben tovább sem indultunk volna. Ha nincs akkora szerencséje, hogy élnek kint barátai, akkor se vegye készpénznek a sok, online fórumokon is fellelhető, negatív véleményt. Egyszerűen csak béreljen egy kabriót, vezessen végig a pálmafákkal szegélyezett utakon az egymással néha csak autópályával összekötött városrészek között, lazuljon délelőtt valamelyik parton, és egyen rengeteg amerikai palacsintát!

Csináljon programot magának az átszállás idejére

A Los Angeles-i nemzetközi repülőtér (LAIA vagy LAX) épp úgy fontos bázisrepülőtér, mint a cikksorozatunk korábbi részében bemutatott Atlanta, ezért az Egyesült Államok nyugati partjára, vagy dél-amerikai célpontokra, de még Hawaii-ra utazást tervezve is nagy esélyünk van rá, hogy az ajánlatok között Los Angeles-i átszállással találjunk repjegyet.

Elég tengerentúli repülőút van szerkesztőségünk háta mögött ahhoz, hogy bárkinek, akinek az idejébe belefér, azt javasoljuk, hogy töltsön el egy napot abban a városban, ahol átszáll: nyújtózzon, nézzen nevezetességeket, szabaduljon ki a reptérről, szokja az időeltolódást, főleg, ha még több időzónán keresztül utazik tovább.

A legtöbb jegynél, ha legfeljebb 24 órás átszállási időre, azaz ún. stop-over-rel kérjük, nem számítanak fel semmilyen többletköltséget, így érdemes ezzel kalkulálni. Habár viszonylag kevés látnivaló fér bele egy napba, de ügyes tervezéssel felejthetetlen programot állíthatunk össze ennyi időre is. Atlantában is erre törekedtünk, és Los Angelesnél is ilyen tippeket adunk most.

Tényleg kell egy autó!

Európai léptékű városokhoz szokva számunkra furcsa élmény volt, hogy Los Angelesnek nincs belvárosa, legalábbis olyan, amit itthon megszoktunk. Aztán az is, hogy egy-egy városrész között autópályán kell közlekedni, vagy hogy két kint élő barátnőnk minden héten másfél-másfél órát vezet azért, hogy találkozzanak egy kávéra. Valahol félúton! Pedig Los Angelesben ez teljesen természetes.

Travelo tipp: Mi az Alamo autókölcsönzőnél találtuk a legjobb árakat. Érdemes még itthonról, online lefoglalni az autónkat, mert nemcsak kényelmesebb így, de jobb árakat is kínál fel az oldal. Elkezdheti a keresést a Travelón is, ahol árösszehasonlító szolgáltatásunk jó kiindulópontot ad az gépkocsi-bérléshez.

De autó nélkül...

Mert ha mégis autó nélkül vágna neki, a gyaloglást egy-egy városrész között, akkor is kénytelen elfelejteni. Helyette használja a Hop-On Hop-Off buszokat! Ezek Santa Monica és Hollywood között járnak, és érintik a jelentősebb látványosságokat. 40 dollár körüli összegért egész napra érvényes jegyet vehet rájuk, így bárhol leszállhat, ahol híres épületet vagy filmsztárt, esetleg egy kevésbé híres, de fényképezkedésre hajlandó celebet lát, majd a következő busszal mehet is tovább.

Galéria: Los AngelesKodak / Northfoto

 Filmsztárok nyomában

Ha kizárólag a hollywoodi hírességek érdeklik, nevezzen be egy egész- vagy félnapos buszos túrára, ahol körbeviszik a városon, elhaladnak Beverly Hills-en számos sztár háza előtt (a magas kerítések miatt sokkal több látványra ne számítson!), és megállnak olyan látványosságoknál is, mint az egykori Kodak Theater (Kodak Színház), az Oscar-díj gálájának helyszíne; a Grauman's Chinese Theater (filmszínház), amelynek udvarán zajlanak a Walk of Fame-re kikerülő láb- és tenyérnyomatok levételének ceremóniái több mint 75 éve; és maga a Walk of Fame, ahol összemérheti tenyerét és lábméretét a legnagyobb hollywoodi hírességek betonba foglalt lenyomataival. A buszos túrák érintik a Mulholland Drive-ot is, ahonnan a legjobb kilátás nyílik az ikonikus Hollywood feliratra.

Sorozatok helyszínei

Ha pedig a tévésorozatok megszállotja, vadászhat olyan városrészek és Los Angeles megyéhez tartozó kisvárosok után is, amelyek kedvenc sorozataiban tűnnek fel. Baywatch-érzése szinte bármelyik tengerparti részen lehet, a Nancy ül a fűben (eredeti címén: Weeds) fiktív városa Agrestic is sokak szerint eredetileg Los Angeles egyik külvárosi részét idézi. Aztán városon kívül van, de létező része Los Angeles County-nak Pasadena, ahol az itthon Agymenők címmel futó (eredeti címén The Big Bang Theory) sorozat játszódik.

Mindenestre West Hollywood városrészben tényleg van Melrose Place nevű hely, és bár valószínűleg nem fog majd belebotlani Hank Moody-ba sem, de azért a Californication jelenetek ismerős helyszíneit megtalálja a Venice Beach-en és a Santa Monica Beach-en is. Mi hatalmas Californication-rajongók vagyunk! Ha Ön is az, és szívesen fedezne fel még több helyszínt a sorozatból Los Angelesben, ez az angol nyelvű oldal lesz segítségére. Hiánypótló!

Most őszinték leszünk

Azért összességében, ha most azonnal döntenünk kellene, hogy hová mennénk vissza, őszintén megmondjuk, hogy Los Angeles az utolsó választás lenne a listánkon az Egyesült Államokon belül. Pedig rengeteget süt a nap, tele a város sztárokkal, csillogással és jó éttermekkel. Nekünk még olyan mázlink is volt, hogy ismerősök fogadtak minket, akik tényleg felejthetetlenné tették az ott töltött időt. Az amerikai palacsintájukat azóta is hetente emlegetjük, de mivel nem vendéglátósok, ezért őket nem, de a második kedvencünket, az IHOP nevű étteremláncot a juharszirupos csokidarabokkal sütött palacsintájukkal jó szívvel ajánljuk. Néha még Rihanna is róluk twittel.

Galéria: Los AngelesR03 / Northfoto

 Kedvenc programunk: az óceánpart

Tele hassal és a hosszú repülőút miatt kialvatlanul és meggyötörten, mi legjobban minden program közül az óceánpart felfedezését élveztük. Tényleg kellemes félnapos program Santa Monicától indulva végigsétálni a parton és a part menti utcákban a Venice Beach-ig. Javasoljuk, hogy ejtse útba a Pacific Park nevű hatalmas mólóra épített vidámparkot, ahol több mint 30 különböző játékra ülhet fel gyakorlatilag a Csendes óceán partján.
Venice Beach környékét egyébként régen csatornák tagolták, innen érdemelte ki "kis Velence" nevét is. Majd ezeket feltöltötték, hogy most újra téma legyen egyre több új csatornát ásni. Romantikus és hangulatos környék jöhet újra létre, olyasmire számítunk, mint amilyen a Venice Canals terület, ahol mesterséges csatornákat alakítottak ki.

Kollégánk az Air France-KLM-Delta légiszövetség járatain utazott. Az Air France-KLM-Delta párizsi vagy amszterdami átszállással heti 15 járatot kínál Los Angelesbe, jelenleg 192 100 Ft (adókkal illetékekkel) induló ártól.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek