Las Vegas, ahol nem csak Fortunával flörtölhet

Las Vegas?! Minden zsetont a párosra! Játsszunk el félkarún is pár dollárt! És persze Black Jacken, ezt annyi filmben láttuk! - És hogy mit tegyen, ha még nyerő szériában sem kapja el a játékszenvedély? Mi sem kaptunk rá a szerencsejátékokra, így kénytelenek voltunk más lehetőségek után nézni a kaszinók észak-amerikai fővárosában. Látványos show műsorok, day spa-k, medencés bulik, és egy közeli túra a vörös kövek közé: javaslataink arra az esetre, ha nem szeret intézményesítetten Fortunával flörtölni.

Cikksorozatunkban az Egyesült Államok néhány jól ismert nagyvárosát látogatjuk végig kollégánkkal, aki az utóbbi négy évben többször is visszatért Amerikába. Ezúttal Las Vegast mutatjuk meg.

1. rész: New York kezdőknek, haladóknak és profiknak

2. rész: Egy nap Atlantában CNN-től keserű IPA-ig

Ha nincs szerencséje a kártyában

Las Vegasba még úgyis beleszerethet az ember, ha a szerencsejátékok egyébként hidegen hagyják. Mert Las Vegas nem más, mint egy hatalmas felnőtt vidámpark, ahol sznob és becsmérlő megjegyzésekbe kapaszkodni értelmetlen. A szórakoztatóipar profizmusa ez, ahol a show business gépezetében még az utolsó csavar is a helyén van, és amely éppen ezért talán nemcsak megköveteli a tiszteletet, de kicsinyessé is teszi az összes olyan kommentet, ami a magaskultúrát hiányolná.

A város pedig igazán igyekszik, hogy a legjobban érezzük magunkat. Elvégre, ha az embernek nincs szerencséje a kártyán, szerencsés kell, hogy legyen a szerelemben. Legalábbis egy estére, amíg egy pop-up kápolnában „örök" hűséget fogad egy Darth Vader jelmezt viselő, vagy egy Elvis-imitátor szertartásvezető előtt. Ha azonban valakit ez a lehetőség nem elégít ki, még mindig remek opciók közül válogathat.

Elképesztő show műsorok

Las Vegasból indult a mostanra világhíres és a világ több pontján, több társulattal és különböző műsorokkal fellépő Cirque de Soleil. A városban fél tucat performanszuk közül választhatunk. A legújabb a Michael Jackson One, ahol a szokásos akrobatikus, táncos elemek közé néhány helyen még moonwalk is került. Ettől persze nem lesz több mondanivalója a műsornak, úgyhogy véletlenül se várjon színházélményt! A Cirque de Soleil tényleg inkább cirkusz – táncoló medvék, törpék és kalapba rejtett nyulak nélkül.

Galériáért kattintson a képre!
Galéria: Amerika sorozat: Las Vegas
Isaac Brekken / Europress / Getty

 A Cirque de Soleil neve mellett talán hátrányosabb helyzetből indul minden más produkció, pedig a legendás Cirque-daraboknál találunk még összetettebb showműsorokat is. Ha például a mondanivaló hiánya tényleg nem zavarja, de a lenyűgöző kivitelezést mindig értékeli, akkor feltétlenül nézze meg a Wynn hotel színházának egy millió gallonos vízi színpadán a La Rêve (Az álom) című előadásban a levegőakrobatika és a szinkronúszás nászát.

Vidámpark, akár a hotel tetején

Két rulettezés között kedve lenne hullámvasútra szállni? Az elképesztő az, hogy Vegasban még ezt is megteheti. A New York New York hotelben például tényleg talál egy hullámvasutat, amivel végigszáguldhat a hotel felett, rálátva a Szabadság-szobor és a Brooklyn híd kicsinyített mására.

A Stratosphere szálloda tetejéről pedig válogatott módokon lógattathatja ki magát, ha jobban vonzza a mélység, mint a jackpot. A kaniszóval egybekötött szálloda 350 méter magas kilátótornyában ugyanis egy kisebb vidámpark található.

Medenceparti party

Marcangolta már a kérdés, hogy a Sound előtt és után hol szórakoztathatja a lelkes ifjúságot Avicii? Persze, hogy Vegasban! Azért ott sem mindennapos vendég: legalább két hét eltelik két fellépése között. De emiatt nem ürül ki a város. Ott van nekik olyankor például David Guetta...

Ezért szombat esténként, mintha más program nem is létezne, mindenki valamelyik szórakozóhelyre indul. Utoljára a kilencvenes években, a kunfehértói diszkóban láttunk (és viseltünk) ennyire rövid szoknyákat, mint amiket itt hordanak a lányok. Így gyorsan le tudjuk fordítani nemcsak angolról magyarra, de metanyelvi szinten is, hogy mit jelent a „Dress to impress", ami minden night club bejáratáról ordít arany betűkkel: „Öltözz úgy, hogy a lélegzetük elálljon", avagy kevésbé választékosan „Húspiac". Amit erősít az a szokás is, hogy az egyszerűbb bulikba a lányokat ingyen italokkal és VIP belépőkkel csábítják be az utcáról. De még egy Avicii partyra is, ahol a lányoktól csak 25, míg a fiúktól 75 dollárt kértek egy belépőért a helyszínen.

Wellness a násznéppel

Persze a féktelen bulizás utáni méregtelenítéshez is adott az infrastruktúra. Hatalmas és lenyűgöző luxussal felszerelt wellness központok, day spa-k várják a vendégeket a legtöbb nagynevű hotelben.

Igazi különlegesség a Caesars Palace hotel vörösfenyő-szaunája, és az Aria hotel spa részlegének az a különterme, amit leánybúcsúhoz bérelhetünk ki. Legalábbis akkor, ha az a cél, hogy féltradícionális, idétlen feladatok helyett az egész társaság körmein egyszerre dolgozzon több tucat manikűrös, míg a poharakból sosem fogy ki a grátisz pezsgő.

Túrák tikkasztó hőségben

Ha az összes fenti program után már nem bírja a nagyvárosban a neonfények és a lépten-nyomon hangosan és látványosan deklarált carpe diem díszletei között, meneküljön a városon kívülre, a Valley of Fire állami parkba, vagy a Hoover gáthoz (Hoover Dam)! Ha nem gyötri macskajaj, és korán el tud indulni, akár mindkét helyszínt felkeresheti egyetlen nap alatt.

További képekért kattintson a fotóra!
Galéria: Amerika sorozat: Las Vegas
Wikimedia Commons

 A Valley of Fire, Nevada legnagyobb és legrégebbi állami parkja délidőben igazán forró és tikkasztó, ezért ha nemcsak pár fotóra tervezi kiugrani az autóból, de tényleg túrázni is akar, amúgy sem tudja elkerülni a hajnali indulást. Vegasból az I-15 N jelű úton kihajtva egy óra alatt a park bejáratánál lehet.

Az egyik leghíresebb látványossága az Elephant Rock, egy elefántra emlékeztető kőképződmény. Ez viszont az autóból kiszállva egy 2 perces sétával megközelíthető. Ha kicsit hosszabb gyaloglásra vágyik, kb. 30 perc alatt teljesíthető, két egymérföldes túraútvonal vezet az Atlatl Rock-hoz és a White Domes-hoz is.

Írunk még az állami és nemzeti parkokról részletesebben is, de azt nem lehet eleget ismételni, hogy a Mojave-sivatag nem a kiskunsági buckavidék: az elegendőnek gondolt ivóvíz duplájával elindulni itt nem túlzás, hanem a természetes életösztön része!

A parkból másfél órás út a Hoover gát. Az út a gát által létrehozott, már évtizedek óta nyaralókörzetként működő Mead-tó mellett halad el. Itt is érdemes megállni, de csak rövidebb időre, mint ami alatt ránk törne a tópartokon fejét mindig felütő, magyaros tempójú lángos- és hekkéhségünk. Mert ezeket biztosan nem találunk itt. És rendeset enni a Hoover-gát látogatói központjának büféjében sem fogunk, úgyhogy érdemes lehet az ivóvizen kívül elemózsiát is csomagolni a kirándulásra.

A Hoover Dam elképesztő gyorsasággal, az építés alatt folyamatosan három műszakban dolgozó munkásoknak, és az adott korban technológiai újításnak számító megoldásoknak köszönhetően öt év alatt, 1936-ra készült el. Azonban nemcsak a sivatag közepén „kinőtt" Las Vegas köszönheti a gátnak a létezését, de California 20 millió lakosa is, akiknek a városuk üzemeltetéséhez szükséges ivóvizet és elektromos áramot is biztosítja.

Séta egyszerre két időzónában is

A vezetett túrán bemehetünk a gát belsejébe, és megnézhetjük, hogy hol forgatták a Mission Impossible és a Transformers néhány jelenetét. Ettől többet viszont nem nyújt a túra. Klausztrofóbiásoknak pedig igazi rémálom! Ha Ön is az előbbi csoportba tartozik, vagy csak egyszerűen nem dobja fel a lehetőség, hogy a világ egyik legvonzóbb terroristacélpontjának gyomrában nézelődhet, csodálja kívülről az építmény art deco elemeit. Vagy, ha úgy tetszik, hát sétálgasson fel-alá az Arizona és Nevada határát jelölő vonalon, amely egyben az időzónákat is elválasztja. Ennek köszönhetően aztán a gát Arizona felőli oldalán elhelyezett órán mindig egy órával többet látunk, mint a nevadai oldalra esőn.

Amit viszont saját tapasztalat alapján mindenképp javaslunk kihagyni, az a Grand Canyon Las Vegashoz legközelebb eső részére épült Skywalk. Lehet, hogy jópofa dolog kisétálni egy üvegfelületre a kanyon fölé, de érdemes tudni, hogy sem fényképezőgépet nem vihetünk magunkkal, sem a saját tempónkban nem fognak hagyni minket nézelődni, hanem hajtanak tovább a kijárat felé, ezzel az élvezeti értékét lényegében nullára rombolva a helynek. Míg végül úgy jövünk ki a kínai büfével megbolondított „szent" indián földről, hogy sem a belépő árát, sem a ráfordított időt nem érte meg; azokat a mérföldeket pedig, amit az egyenetlen földesúton kellett végigvezetnünk a célig, azt végképp nem!

A Skywalk túra helyett azonban cikksorozatunk következő, nemzeti parkokkal foglalkozó részében, ajánlunk majd sokkal kellemesebb célpontokat. Kövessen minket a Facebook oldalunkon, hogy ne maradjon le friss cikkeinkről!

Kollégánk az Air France-KLM-Delta légiszövetség járatain utazott. Az Air France-KLM-Delta Párizson vagy Amszterdamon keresztül, a Delta kiterjedt észak-amerikai útvonalhálózatának köszönhetően többféle USA-n belüli átszállási lehetőséggel, számtalan járatot kínál a Las Vegasba utazóknak, jelenleg 176 300 Ft (adókkal illetékekkel) induló ártól.

Címlapfotó: wynnlasvegas.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek