Megszállták a csehek a Vásárcsarnokot

Az egyik standon Spejbl és Hurvinek figurákat kínálnak, a másikon már Piseki szalámi katonákat vagy olmützi kvarglit. A pultokon sörök, pálinkák és sörpálinkák, mert Csehország három napra ismét a Vásárcsarnokba költözött. Megnéztük őket.

- Aranyoskám, mi van itt?
- Cseh napok mától szombatig. Cseh sajtot, kolbászt, és sört lehet kóstolni.
- Nahát. És azt nem tudja merre találok megbízható mangalicás hentest? Tudja, a koleszterinem...

Én a kispesti piacra járok, ismeretlen vagyok a helyi megbízható hentesek standjait illetően, így aztán elköszöntünk egymástól, a helyes, két megtömött vászonszatyros néni pedig ment tovább mangalicaszalonna keresőbe. Én meg maradtam a piac közepén felállított színpad közelében, néhány szorgalmasan fotózó külföldi turista körében, akik éppen a háromtagú cseh muzsikát játszó Svejk zenekarnak tapsoltak.

 

Galéria: A csehek a Vásárcsarnokban kóstoltatnakFotó: Travelo

Az ezt követő rövid hivatalos megnyitón elhangzott, hogy ez a három napos piacozás is egy jó alkalom arra, hogy a magyarok megismerhessék a cseheket. Csehország számára hazánk ugyanis hagyományosan jó kereskedelmi partnernek számít, és ez a kapcsolat évről évre egyre jobb. Ezért az idei cseh napokon 12 cseh termékeket bemutató magyar cég állította fel standját a Vásárcsarnok középső főutcájában, ahol többek között cseh sörkülönlegességeket, kézműves sajtokat, szalámit vagy akár cseh müzlit is kóstolhatunk és vásárolhatunk a három nap alatt.

 

Kvargli, olmützi hot dog és Kisvakond

 

Bár kóstolókkal az első nap első órájában még kevés helyen találkoztunk, de mindenképp érdemes például meglátogatni a Maso Uzeniny Pisek, a legnagyobb csehországi húsfeldolgozó standját, ahol fermentált Píseki, Orlík szalámikat és az északi szomszédainknál szintén népszerű Otavai kolbászt is szeletelnek az asztalon, amely a legnépszerűbb pontnak számított a piac cseh utcájában.

Aztán nem messze tőlük, van ősi cseh recept alapján készült sajtféleséget kínáló stand is, ahol minden sajtdarab kézzel készül, ezért aztán szinte mindet különböző hosszúságú és formájú fonalakra, darabokra, copfokra, fonatokra nyújtják. A standon kérhetünk kóstolót natúr és füstölt változatú sajtokból, de van paprikás, fokhagymás, pikáns és zöldfűszeres ízesítésű parenyica is.

Egy másik helyen viszont a cseh sörsajtot, az olmützi kvarglit kell kötelezően megízlelni, amelyhez egy szórólapon még recepteket is kapunk, hogy aztán az ott vásárolt pikáns sajtból otthon is készülhessen kvarglis spíz, olmützi hot dog és uborkás kvarglihab.

Olmützi kvargli? Mi az?
Az egyetlen oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott eredeti cseh, sovány túróból készült sajt. Íze összetéveszthetetlen, enyhén pikáns. Rúzsos, vagyis vöröspenésszel érlelt natúr, vegyi adalékanyagot nem tartalmazó lágy sajtkülönlegesség. Bár sokan pogácsasajtként ismerik, több mint harmincféle formai és súlyváltozatban gyártják, mégpedig a világon egyetlen helyen, a lošticei sajtgyárban 1876. óta. Legalább 150 változatban készíthető el, de az eredeti receptúrát az Olmützi Kvarglimúzeum is őrzi. Nálunk csak egy helyen lehet kapni.

 Aztán persze, ha családi programnak tervezzük a piacozást, készüljünk fel arra, hogy üres kézzel bizony egyetlen gyerek sem lesz majd hajlandó onann távozni. A piac főutcájába ugyanis egy cseh játékstandot is felállítottak, ahol közvetlenül Csehországól importált Spejbl és Hurvinek bábok, Lolka és Bolkás akasztók, mini és óriás méretű kisvakond plüssfigurák várják az asztalon a szülők pénztárcája után sóvárogva a legkisebb gazdájukat.

A cseh meséken felnőtt szülőnek pedig nehéz lesz a dolga, ha ott akarja hagyni a gyerekkorát idéző számos csehszlovák báb vagy rajzfilm szereplőinek visszaköszönő képmását bögréken, tornazsákokon fali dekorációkon, vagy kispárnákon.

 

Galéria: A csehek a Vásárcsarnokban kóstoltatnakFotó: Travelo

 

Prágán túl is vannak csehek

 

A Vásárcsarnok bejáratához közel két történelmi cseh város, Český Krumlov és Jindřichův Hradec is helyett kapott a bemutatkozásra, mert állítólag a magyarok többsége Prágán túl alig ismer cseh városokat. Mondja ezt az a reneszánsz ruhát magára öltő, barátságos, őszhajú középkorú férfi, akiről már a standot is messziről fel lehet felismerni, és aki táskájából, ha az ember jól kérdez, egy mellényzsebbe illő laposüveges sörpálinkát is ajándékoz.

Én főleg színes prospektusokkal gazdagodtam, de tessék bátran próbálkozni nála, már csak azért is, mert tényleg érdekes dolgokról mesél majd, és nemcsak sörmúzeumról, sajtkészítésről, romantikus várkastélyokról, de például arról a zöld színű Moldavite nevű féldrágakőről is, amire a csehek annyira büszkék.

Bemutatkozik Český Krumlov és Jindřichův Hradec

Český Krumlov Csehország déli részén található gyönyörű kisváros, rengeteg épen maradt történelmi nevezetességgel. Prága után a második legnagyobb várkastéllyal rendelkezik, amelynek udvarában korhű barokk színház működik, a vár árkában pedig medvék élnek. Aki a városban jár, az mindenképp próbálja ki az idegenvezetős tutajúsztatást, ahol a kanyargó Moldván tutajon úszhatja át a történelmi városközpontot, a tutajosok pedig korhű öltözékben mesélnek a táj romantikájáról. Aztán ott van a Moldavit Múzeum, ami egy 15 millió évvel ezelőtt a bajor földre becsapódott meteorit történetét meséli el, és ami megmagyarázza azt is, hogy miért találnak a csehek onnan 400 kilométerre még mai is zöld színű üvegdarabokat a mezőn. Persze múzeumjáróknak ott van Krumlovban a sötét középkor kínzómódszereit bemutató Tortúra múzeum, a Viaszfigurák múzeuma többek között Václav Havellel vagy II. János Pállal, de mehetünk szervezett sörtúrára, grafitbánya látogatásra, vagy leshetjük a csillagokat a Cseh Köztársaság legmagasabb pontjáról, és elláthatunk egészen az Alpokig.


A cseh gobelinipar központja Jindřichův Hradec, Bohémia déli részén fekvő ódon város, amelyet dombos táj, ezüstösen csillogó halas tavak és sűrű erdőségek ölelnek körbe. A város főterén reneszánsz, barokk és klasszicista homlokzatú házak sorakoznak, a Balbín téri reneszánsz stílusú épületében pedig a Jindřichův Hradec-i múzeum található. Leglátványosabb állandó kiállítása az ún. Krýzovy jesličky, a világ legnagyobb mechanikus népi betleheme, amely bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe is. A városban áll Csehország harmadik legnagyobb kastélyegyüttese is, amelynek jó akusztikájú reneszánsz zeneszalonjában számos koncertet rendeznek. Sokan a harmadik udvarának különlegessége miatt keresik fel, amelyet a legkülönbözőbb építészeti stílusok tökéletes mozaikjaként tartanak számon.

 

A csehek szeretik a magyar parasztkolbászt

 

Legalábbis szerintem, mert amikor aztán nagyjából az utolsó cseh stand végéhez értem, egy hentespultnál láttam meg az éppen pihenő idejét töltő cseh zenekar három tagját, akiknek fekete széles karimás kemény kalapjuk ritmusosan mozgott tarkójukon minden falat megrágása közben. Nem is csodáltam, hiszen a pult mögül az egyik hentes (nem mangalicás volt, ezt figyeltem) rögtönzött kóstolót rendezett néhány magyar húsipari termékből az érdeklődő cseh muzsikusoknak. Kínálta őket füstölt parasztkolbásszal, de talán még disznósajttal is, ők pedig egymás után nyelték jó ízűen a kolbászkatonákat.

Szóval remek falatok vannak a Vásárcsarnokban megint, a cseheknek magyar parasztkolbász, nekünk kvargli, sörpálinka és Piseki szalámi. Csehország tehát három napra ismét a Nagyvásárcsarnokba költözött, menjenek bátran piacozni hozzájuk.

Cseh napok a Nagycsarnokban

Itt: Bp., IX. kerület, Vámház krt. 1-3.
Ekkor: 2013. szeptember 12-14.

♦ csütörtök-péntek: 9.00-17.00

♦ szombat: 9.00-14.00

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek