Egy nap Atlantában CNN-től keserű IPA-ig

Láttunk magányos vidrát szomorkodni a világ egyik legnagyobb akváriumában, kóstoltunk kismillió szénsavas italt a Coca-Cola fellegvárában, a CNN élő stúdiójában pedig megbizonyosodhattunk arról, hogy a pult mögött tényleg nem mackónadrágban ül a műsorvezető. Mindeközben pedig áldottuk a jó szerencsénket, hogy akkor vetett minket arra a sors, amikor a legnagyobb sörfesztivál volt Atlantában.

Cikksorozatunkban az Egyesült Államok néhány jól ismert nagyvárosát látogatjuk végig kollégánkkal, aki az utóbbi négy évben többször is visszatért Amerikába. Ezúttal Atlantát mutatjuk meg.

Atlantában található a Delta légitársaság központja, amely a Hartsfield-Jackson Atlanta Airport repülőtéren (ATL) üzemelteti nemcsak az Egyesült Államok, de talán a világ egyik legforgalmasabb bázisrepülőterét. Számtalan átszállási lehetőséget és kiemelt szolgáltatást kínál, ezért ha észak-amerikai célállomásokra keresünk ajánlatokat, bizony jó eséllyel találunk majd jegyet atlantai átszállással.

Kólarajongó? Atlantában boldog lesz!
Galéria: Atlanta egy nap alatt
Fotó: L17 / Northfoto

Ha a '96-os olimpia óta nem is hallott túl sokat a városról, érdemes olyan átszállást választania, hogy eltölthessen egy napot Georgia állam fővárosában. Mi is teszteltük. Látnivaló akad bőven, a southern hospitality, vagyis a déli vendégszeretet tényleg nemcsak üres, turistacsalogató kifejezés, a sörfőzdék és a sörfesztiválok pedig itt is elképesztően népszerűek. Ha a látnivalók nem is érdeklik, csak a sörök, ugorjon a cikk végére!

Sorozatunk korábbi epizódja

New York kezdőknek, haladóknak és profiknak

A reptérről a városba

Metrózzon! 20 percen belül a belvárosba ér vele. Atlantában a helyi tömegközlekedés MARTA névre hallgat. Ha van Márta nevű ismerőse, és atlantai tartózkodása alatt szemfülesen használja a metrót, néhány vicces képpel garantáltan meglepheti. Készíthet például hatalmas világító „MARTA – Your safety is important to us" feliratról képet, amivel elmondhatja neki, hogy fontos számára a biztonsága. Vagy pimaszkodás kategóriában elküldheti neki, hogy a jegykiadó automata szerint „To ride MARTA each passanger needs a Breeze card", ami hivatalos fordításban mindössze annyi, hogy a tömegközlekedés igénybevételéhez mindenkinek rendelkeznie kell egy Breeze kártyával; a nem annyira hivatalosan pedig...hát az még viccesebb is lehetne.

De persze mi maradunk a hasznos információknál, például annál, hogy bármelyik jegyautomatából megvásárolhatjuk, majd fel is tölthetjük a helyi közlekedéshez szükséges Breeze kártyánkat. Személyenként egy kártya szükséges, ára 1 dollár. Érdemes ezt egyetlen sorbanállással, rögtön fel is tölteni az ott tartózkodásunk teljes idejére elegendő kerettel. (Egy utazásért 2,50 dollárt számol fel a rendszer, átszállástól függetlenül. Ha több utazást tervez, könnyen lehet, hogy jobban jár egy napijeggyel. Ennek ára 9 dollár.)

Georgia Aquarium

Ha pedig már a belvárosban jár, érdemes tudni, hogy a háromszintes Five Points Station nevű állomáson futnak össze az atlantai metróvonalak. Innen körülbelül tíz perces sétával juthatunk el Atlanta egyik leghíresebb létesítményéig, a Georgia Aquariumig, amely egy időben a világ legnagyobb tengervízi akváriumának számított. De ha átszállunk a Five Points-nál és megyünk még egy megállót a Peachtree Center megállóig, amellett, hogy még közelebb tesz le a metró, egy füst alatt megnézhetjük egész Atlanta legmélyebben, 32 méter mélyen elhelyezkedő metrómegállóját is.

Azonban, hogy egy picit pontosabbak legyünk, azt is el kell mondani, hogy a Georgia Aquarium 2005-ös megnyitásakor még tényleg a világ legnagyobbjának számított, de aztán tavaly decemberben a szingapúri S.E.A. Aquarium beelőzte. Ettől függetlenül még így is több mint 100 000 vízi állatot, és több mint 500 fajt találunk itt: többek között cetcápát, fókákat és pingvineket.

Tengeri vidrák, ha ketten vannak
Galéria: Atlanta egy nap alatt
Fotó: Wikimedia Commons

Mi borzasztóan tudunk lelkesedni, mikor kisállatok születnek valamelyik állatkertben. Ennek megfelelően érezzük azt is, hogy ellentmondásos lenne, ha ennek a vízi megfelelőjénél azonnal állatkínzást kiáltanánk, de tény, hogy különösebben jól nem éreztük itt magunkat. Pláne akkor, amikor azt láttuk, hogy a gyerekek elé kihelyeztek egy magányos tengeri vidrát, csak azért, hogy legyen mit simogatniuk. (Tudják, ők azok a jópofa állatok, akik szabadon élve a tengerben lebegve alszanak, és álmukban sem engedik el egymás mancsát, nehogy elsodorja őket egymástól az áramlat.)

Azért mi mégis azt mondjuk, ha Atlantában jár, Ön se hagyja ki ezt a programot. Mert az igaz, hogy hazánkban található Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, vagyis halakat a Tisza-tónál is nézegethet, de a tenger élővilágának sokszínűségével kevés helyen tud ennyire alaposan megismerkedni, mint a Georgia Aquariumban.

World of Coca-Cola

Közvetlenül a Georgia Aquarium épületével szemben található a World of Coca-Cola. A hely, amelynek számunkra – amellett, hogy a Futurama sorozat cukros italokat célkeresztbe helyező Slurm-poénjain újra jókat röhögtünk magunkban –, az volt a legnagyobb érdekessége, hogy végigkóstolhattuk a világban kapható, Coca-Cola által gyártott és forgalmazott szénsavas üdítőitalokat. Ha valaki kísérletező kedvében van, ihat itt helyi érdekességeket Japánból, Indonéziából, vagy akár Brazíliából. De ha csak arról szeretne sok év távlatából megbizonyosodni, hogy az iskolabüfében igenis túlhigították a gépi kólát, most letesztelheti ezt is. Ha valahol, akkor itt egész biztosan tökéletesen van beállítva az arány.

Coca-Cola minden mennyiségben
Galéria: Atlanta egy nap alatt
Fotó: lehoczkim / Travelo

Mindezek ellenére a kóstolóterem igazából a legutolsó attrakció, előtte még jópár termet végigjárhatunk: a legelsőben egy hostess ad történeti áttekintést Coca-Cola relikviák között, aki előadása közben folyamatosan kérdésekkel bombázza a látogatókat. Szóval itt aztán lehet tündökölni, ha valaki fejből tudja, hogy 1886-ban készült először kóla, vagy hogy a feltalálója egy John Pemberton nevű orvos volt, aki 2 300 dollárért adta el pár évvel később a receptet, és hogy az eredeti logót Pemberton könyvelője, Frank Mason Robinson rajzolta meg.

A bevezető után aztán mindenki egyedül fedezheti fel a termeket. Ha akar, fényképezkedhet az ügyeletes jegesmedvével, de akár kézmozdulataival rövid videójátékot is irányíthat, ahol az a cél, hogy kinyíljon a titkos receptet őrző széfhez vezető ajtó. A trezornál ugyan semmi további különös dolog nem történik, viszont jó sok embert bezsúfolnak egyszerre. Ha teheti, szerintünk ezt kerülje el! Ámuljon inkább a logózott termékek múzeumában azon, hogy gyártottak régen Coca-Cola kanapét és lámpát is.

CNN Center

Nemcsak a hírek szerelmeseinek lehet érdekes az atlantai központú CNN csatorna épületének bejárása, amely az Egyesült Államokban az első olyan csatorna volt, amely 24 órában sugárzott híreket. Érdemes tudni, hogy csak a vezetett túrához kell belépőjegyet váltanunk, az épületbe egyébként bárki bemehet, körbenézhet a földszinti részen. Az itt elhelyezett gyorsbüfék miatt amúgy inkább hasonlít egy pláza éttermi részlegére, mint egy stúdióra.

De stúdiókat nem is itt kell keresnünk, hanem az emeleteken. Az 55 perces vezetett túrák körülbelül 10 percenként indulnak. Az elején kapunk egy áttekintést arról, hogy melyek voltak az élő híradózás mérföldkövei, hogy az élő hírműsorban ki miért felel, hogy ki mit lát a monitoron, és hogy mi történik, ha breaking news esemény van, azaz ha befut egy olyan jelentőségű hír, ami megváltoztatja a tervezett műsorszerkezetet.

Irány a hírek birodalma!
Galéria: Atlanta egy nap alatt
Fotó: lehoczkim / Travelo

Ezt követően mutatnak használaton kívüli stúdiókat és díszleteket is, majd egy üvegfal mögül nézhetjük az épp élő adásban beszélő műsorvezetőt. És meggyőződhetünk arról, hogy bár kényelmesebb lenne mackónadrágban beülnie az asztal mögé, azért arra figyelnek, hogy a felsőrészhez illő nadrág legyen rajta.

Sörfőzdék és sörfesztek

Ha úgy jár, ahogy mi jártunk idén nyáron, és egy sörfesztiválkor vetődik Atlantába, áldja a jó szerencséjét, és szaladjon a helyi sörfőzdék kínálatát kóstolni! Annyiban más a szervezés az itthon megszokottakhoz képest, hogy kora délután kezdődik, és már kora este véget is ér az esemény. És bár egyszeri belépődíj van, cserébe viszont a sörökért már nem kell fizetnünk.

A város sörfőzdéi közül nekünk a Monday Night Brewing volt a kedvencünk az Eye Patch IPA sörrel. A legismertebb Atlantából származó sörfőzde a SweetWater Brewing Company, és ha tetszik az IPA-vonal, azt ajánljuk, náluk válasszon egy különlegességet, mondjuk a rozsos LowRYEder-t! A sörfőzdék persze egyénileg is látogathatók, de sörös eseményből sem lesz hiány Atlantában az idén: október 25-én például a Boos and Brews, december 31-én pedig a New Beers Eve ad alkalmat a kollektív sörözésre.

Hogyan juthatunk el Atlantába?

Kollégánk az Air France-KLM-Delta légiszövetség járatain utazott. Az Air France-KLM-Delta párizsi vagy amszterdami átszállással napi 5 járatot kínál Atlantába, jelenleg 169 500 Ft (adókkal illetékekkel) ártól. A Delta kiterjedt útvonal hálózatának köszönhetően Atlantából számtalan további USA-beli és nemzetközi célállomás is elérhető.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek