» Távol

Összementek az osztrák sípályák

| | Nem érkezett még hozzászólás

Évek óta egyre hangosabban tiltakoztak a térképészek a sípályák katalógusaiban megadott pályahosszok ellen. A síterepek nagyon sok esetben jóval nagyobb számot adtak meg a valóságnál. Ausztriában megkezdődött a sípályák újramérése, van olyan síterep, amely 110 kilométeresről 37-re ment össze – írja a Síelők.hu.

Évek óta gyanús néhány osztrák síterep összesített pályahossza. Az idén februárban egy német újságban egy térképész és egyben síkatalógusok szerkesztője is, példákkal illusztrálta, hogy mekkora különbség van a valóság és a síterepek prospektusaiban szereplő számok között. A német újságcikk Ausztriában nagy port vert fel, az idén nyáron, sok helyen megkezdődött a síterepek újramérése, most már egy egységes módszertan alapján. A térképész által említett módszer lényege, hogy a pályák hosszát mindig a pálya közepén mérik az esésvonalat követve. Ezzel a módszerrel az osztrák pályák hosszát is jobban lehet majd hasonlítani a hasonló módon felmért német és svájci pályákhoz.

A friss mérések eredményei megdöbbentők: a Grossglockner síterep (Kals-Matrei) hossza az eddigi 110 kilométerről 37-re csökkent. Ezt már a honlapjukon is feltüntették, és idén már ezzel a számmal jönnek ki a katalógusaik is. A tartomány többi pályái közül St. Jakob mérete 52 kilométerről 17-re, Lienz pedig 40 kilométerről 37-re csökkent. A Kleine Zeitung hírei szerint valószínűleg ez a sors vár majd Karintia síterepeire is, itt októberben lesznek meg az új adatok. Kérdés, hogy mi lesz a tiroli számokkal, amelyekkel legjobban kiverték a biztosítékot.

Például, a térképészek szerint a népszerű Stubai-gleccseren sincsen 110 kilométernyi pálya: szerintük a besíelhető táv csak 48 km összesen. Ezért a síterep üzemeltetői úgy döntöttek, hogy a további viták elkerülése végett amerikai mintára nem kilométereket tüntetnek fel a pályarendszer honlapján, hanem a besíelhető terület méretét. Ugyan a honlap angol fordításában még mindig 110 km szerepel, de a németül már 250 hektáros a síterep – olvasható a Síelők.hu hírében.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
12 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
18 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.