» Távol

Penang, ahol a kínai szentélyt kígyók őrzik

| | Nem érkezett még hozzászólás
Gyarmati időket idéző épületek, kínai kereskedőházak, kígyók őrizte szentély és trópusi gyümölcsfarm is van a malajziai Penang szigetén. Nem véletlenül imádják a helyiek és a turisták is.

Malajziában az a jó, hogy egyetlen utazásba belesűríthetjük a Távol-Kelet minden csodáját. Várost nézhetünk egy vérbeli délkelet-ázsiai metropoliszban, hihetetlenül zöld teaültetvényekben gyönyörködhetünk, vagy akár dzsungeltúrára is indulhatunk a kiáltozó gibbonok közé. De ha úgy tartja kedvünk, időutazásban is részünk lehet: kínai kereskedők házai és gyarmati épületek közt lépdelhetünk. Az egzotikus tengerparton pedig valóban a paradicsomban érezhetjük magunkat.

A térségben máshol ilyet nem találunk

Aki városnézésre és strandolásra egyaránt vágyik, mindenképpen érdemes Penangon időznie pár napot. Penang Malajzia szövetségi állama, a Maláj-félsziget északnyugati részének tengerpartján fekszik. Penang egyben a sziget neve is, amelyet a Maláj-félszigettel egy 13,5 kilométer hosszú híd köt össze. Nagyjából ezer négyzetkilométeren másfél millióan laknak itt a Wikipédia vonatkozó szócikke szerint.

Penang közkedvelt turistacélpontnak számít, de a helyiek körében is nagyon népszerű, sokan szeretnek, vagy szeretnének itt lakni, erről a közlekedési dugók és a rengeteg épülő lakóház tanúskodik. A legnagyobb város, George Town óvárosát 2008 júliusában a világ kulturális örökségének részévé választották egyedülálló építészete miatt – a térségben sehol máshol nem találni hozzá foghatót.

George Townt egyébként 1786. augusztus 11-én alapította meg Francis Light, a Brit Kelet-Indiai társaság kereskedője. A területet a Kedah-i szultántól szerezte meg, az 1800-as évek elejére pedig már tizenkétezres populációval büszkélkedő nagyvárossá fejlődött. A századfordulóra George Town egyszerre mutatta a tradicionális kínai, és a modern, európai jellegű kereskedelmi központ képét.

Túl szép házat épített a klán, megharagudtak az istenek

A város látnivalói is ezt a kettősséget tükrözik: az indiai negyed tarka házai és utcai kifőzdéi szöges ellentétben állnak a gazdag kínai kereskedők házaival, vagy éppen a hófehér, gyarmati időket idéző középületekkel és part menti villákkal. Látogatásunkat érdemes egy kis indiai negyedbeli bolyongással kezdeni, majd látogassunk el a Khoo Kongsiba, a Khoo-klán fényűző szálláshelyére. Ha az ember nem tudná, hogy az épületnek lakófunkciója is volt, azt gondolná, nem mással, mint egy hatalmas, gazdagon díszített szent hellyel van dolga.

A Khoo család ősei egyébként Dél-Kínából emigráltak Penang szigetére, és építették meg az első klánházat 1851-ben. Ez azonban 1894-ben leégett egy villámcsapás következtében. A helyi kínaiak úgy gondolták, mindez azért történt, mert túlságosan hasonlított a császár palotájára, és ezt az istenek nem nézték jó szemmel. A visszafogottabb, de még mindig fantasztikus második változatot 1906-ra fejezték be. Itt kaphattak szállást a Khoo-klán tagjai, ha George Townban jártak. Manapság főként turisták népesítik be a Khoo Kongsit, illetve ebben a lenyűgöző környezetben forgatták egyébként az 1999-es Jodie Foster főszereplésével készült filmet, az Anna és a királyt.

Látogatás egy indigókék kereskedőházban

Következő állomásunk a Blue Mansion, vagyis a kék udvarház legyen. Ide negyed óra alatt átsétálhatunk, átvágva az UNESCO-védett óvárosi részen, de akár csicsásabbnál csicsásabbra dekorált riksákkal is elmehetünk egy körre, ami a városnézés olcsó és szórakoztató módja errefelé. Ha út közben megéheznénk vagy megszomjaznánk, a sofőrünk szívesen megvárja, míg beugrunk egy falatért. Ez már csak azért sem rossz ötlet, mert Penangon lehet a legfinomabbakat enni egész Malajziában, az itteni konyha legendásan jó.

Az indigókék lakóházat az 1880-as évek környékén Cheong Fatt Tze kínai kereskedő építtette. A 19. század végére 38 szobájával, 5 gránit borítású belső udvarával, 7 lépcsőházával és 220 ablakával szabályos kis palotává nőtte ki magát. A ház tradicionális kínai építészeti jegyeket éppúgy hordoz magán, mint art nouveau hatásokat, az építéskor pedig szem előtt tartották a feng shui előírásait.

A házat 1989-ben vásárolta meg pár penangi lakos Cheong Fatt Tze leszármazottaitól, hogy újra életet leheljenek bele. A ház jelenleg privát rezidenciaként funkcionál, de van benne egy 16 szobás szálló, és pár szobát a turisták is megnézhetnek. Angol nyelvű idegenvezetést napi háromszor tartanak. Itt is forgattak híres filmet: az 1993-as Oscar-díjas francia alkotást, az Indokínát, Catherine Deneuve főszereplésével.

A szentélyt kígyók őrzik

Persze Penangon nem csak George Townban találunk érdekes látnivalókat. Említést érdemel a Sungai Kluangban található, világon egyedülálló kínai templom, ahol viperák őrzik a szentélyt. Hüllőkből akad a környező fákon is, így nem árt odafigyelni, hogy mi alá állunk be.

De trópusi fűszer és gyümölcskertbe is ellátogathatunk, ahol több mint 500 féle fűszerrel, gyógynövénnyel és gyümölccsel ismerkedhetünk az édesítésre alkalmas sztíviától a rettentően büdös és nagyon megosztó ízű durián gyümölcsig. Szerencsére nem csak nézni, de kóstolni is lehet, remek program! A helyi flóra után a faunával is megbarátkozhatunk a penangi pillangófarmon. A látogatók kedvencei a szabadon repkedő tarka lepkék, de mellettük többek között pókokkal, békákkal, kígyókkal és gyíkokkal is lehet ismerkedni.

Irány a strand és az éjszakai piac!

A hosszú városnézés után jól esik csobbanni egyet: ehhez a legjobb a népszerű Batu Ferringhi felé venni az irányt, ahol egymást érik a parti hotelek és bárok. Bár a 2004-es nagy cunaminak ez a partszakasz is áldozatul esett, szerencsére ma már alig emlékeztet valami az akkori pusztításra. A strandolás és napozás mellett különböző vízi sportokat is kipróbálhatunk, és mindenképpen készítsünk magunkról fotókat, ahogyan a jópofa, hatalmas gömbölyded parti sziklákon álldogálunk, hadd egye ismerőseinket a sárga irigység.

Naplemente után pedig irány a parttól nem messze található éjszakai piac, ahol mindent megvehetünk, amire vágytunk, de még azt is, amire nem. Az árusok nagyon barátságosak, alkudni pedig érdemes, ők is benne vannak a játékban. Bár sok a műanyag bóvli, pár szebb pashmina sálat, érdekesebb szuvenírt könnyen ki lehet fogni.

Bár Penangon simán eltöltheti az ember akár az egész vakációját is, jó tudni, hogy innen a paradicsomi Langkawi sincs messze, amit kár lenne kihagyni. Hogyan juthatunk át ide, és mit lehet ott csinálni a hasunk süttetésén kívül? Sorozatunk záró epizódjában erre adunk választ.

Újságírónkat a JTB Hungary Ázsiaspecialista utazási irodája, a Maláj Idegenforgalmi Hivatal és a Turkish Airlines utaztatta.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
20 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.