» Távol

Bajor viseletbe öltöznek a sztyuvik a sörfesztivál idejére

| | Nem érkezett még hozzászólás
A Lufthansa hagyományos bajor viseletbe öltözött személyzettel repül az Oktoberfest idején. A légi utaskísérőhölgyek dirndlit, a férfiak bőrnadrágot viselnek jankerral, miközben pisztrángot és tafelspitz-et szolgálnak fel az utasoknak. És amíg a fedélzeten bajor dallamok ringatják fesztivál hangulatba az utazókat, addig a müncheni váróban alpesi faházban csemegézhetnek.
Fotó: Lufthansa
Fotó: Lufthansa

A Lufthansa személyzete az idén is hagyományos bajor viseletben repül egyes Münchenből induló nagy távolságú járatokon az évente megrendezett Oktoberfest sörfesztivál idején, helyi hangulatot csempészve a gépek fedélzetére. A különleges Oktoberfest-személyzettel közlekedő járatok indítása immár hagyomány a Lufthansánál, és az utasok körében is nagy népszerűségnek örvend. Hamarosan útnak indul az észak-amerikai és japán úti célok felé a tíz női és két férfi utaskísérőből álló 12 tagú csapat: szeptember 18-án New York-ba, szeptember 24-én Chicagóba, szeptember 30-án pedig Tokióba.

"Nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk az utasoktól. Ezért térünk vissza évről-évre az Oktoberfest témájához - a földön éppúgy, mint a levegőben" - jelentette ki Thomas Klühr, a Lufthansa German Airlines müncheni divíziójának pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

A dirndli harmonizáció fontos

2012-hez hasonlóan az idén is a müncheni Angermaier Trachten ruhaszalon szállítja a személyzet bajor formaruháját. A légi utaskísérőknek tervezett dirndli a Lufthansa vállalati színeit - királykék, citromsárga és fehér - követi. Az ingváll sárga, nyomott kék virágmintával, a kék-fehér csíkos szoknyát pedig kék selyemkötény egészíti ki. A férfi légi kísérők bőrnadrágot viselnek hagyományos bajor zakóval (janker) és mellénnyel. Nyakkendőjük kolléganőik
dirndlijével harmonizál.

Az "Oktoberfest a fedélzeten" téma nem korlátozódik Münchenre. Szeptemberben és októberben a Lufthansa bajor finomságokat szolgál fel a Business Class összes utasának a Frankfurtból, Münchenből és Düsseldorfból induló nagy távolságú járatokon. A kínálatban olyan
különlegességek szerepelnek, mint hideg füstölt kolbász retekkel (landjäger és radi), pisztráng, főtt marhahús (tafelspitz), az obazda nevű fűszeres sajtkülönlegesség és bajor gombás tál zsemlegombóccal (knödel mit schwammerl). Eközben a zenecsatornán bajor dallamok
ringatják valódi Oktoberfest-hangulatba az utazókat.

Bajor trakta már a váróban is

Az utasok a Lufthansa müncheni váróiban is ízelítőt kapnak az Oktoberfestből. A Senator várókban megkóstolhatják a bajor almásrétest, a fatálon felszolgált jellegzetes vegyes bajor hidegtálat (rotzeitbrettln) és a bajor perecet. Az első osztályú várók vendégeit az Oktoberfest édességeivel, pirított mandulával és csokoládéba mártott gyümölcsökkel kínálják egy erre az alkalomra felállított, hagyományos alpesi faházban. Az éves sörfesztivál jegyében feldíszített étteremben is bajor specialitásokat szolgálnak fel. A séfek közvetlenül a vendégek asztalánál készítik el például a kacsasültet vagy a császármorzsát (kaiserschmarrn).

Az Oktoberfest idején a Lufthansa müncheni ügyfélszolgálati személyzete részére engedélyezi, hogy saját bajor viseletükbe öltözve végezzék munkájukat. Emellett a Loden-Frey ruházati bolttal és a Trachtenhaus Jäger in Miesbach divatszalonnal együttműködve méretre készült dirndlikkel és hagyományos bajor férfiviselettel látja el a müncheni földi személyzetet.

Fotó: Lufthansa
Fotó: Lufthansa


A Lufthansa légi kísérői több mint 50 éve cserélték először bajor viseletre egyenruhájukat. 1957-ben a légitársaság így számolt be az eseményről: "Az Oktoberfest idején dirndlibe öltözött Lufthansa utaskísérők szolgálják ki az utasokat a New Yorkból Hamburgba tartó Super Constellation fedélzetén szeptember 17. és október 2. között, valamint a Londonból Münchenben repülő Lufthansa Convair gépeken szeptember 21. és október 5. között."
Ezeken az útvonalakon a szőke utaskísérők akkoriban halványkék, a sötét hajúak pedig rózsaszín dirndlit viseltek. Több év kihagyás után a Lufthansa 2005-ben élesztette újra a hagyományt.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
20 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.