Őrült lóversenyek: tűzugrás és lovas szamurájok

Nem vagyunk egyedül a nagyvárosi téren rendezett Nemzeti Vágtánkkal: fura de izgalmas lóversenyeket a világ minden táján tartanak svájci befagyott tótól toszkán városka főteréig.

 

Már egy hónap sincs hátra a Hősök terén megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtáig. Az idén szeptember 20-22. között tartandó derbi ötlete hat éve született meg, azóta egyre nagyobb tömegeket mozgat meg. Jó ha tudjuk, nem vagyunk egyedül a fura helyszínen rendezett lóversenyünkkel. Az olaszországi Sienában a Palio, Spanyolországban a Luminarias, Svájcban egy befagyott tavon megrendezett White Turf ötlete is hasonlóan őrült. A CNN.com összegyűjötte a legérdekesebb lóversenyeket, mi pedig megmutatjuk őket.

Palio, Siena, Olaszország

Nyaranta két alkalommal ötvenezer ember zsúfoldóik be a ma is középkori hangulatot árasztó toszkán város, Siena kagyló alakú, macskaköves főterére, hogy a Palio lovasverseny résztvevőinek szurkoljon. A derbi nem tart tovább 90 másodpercnél, mégis hatalmas népszerűségnek örvend, a szurolók szabályosan megőrülnek a versenyért. A 17. század óta megrendezésre kerülő Paliót egyébként a világ legveszélyesebb lóversenyének tartják, a csúszós macskaköveken nem ritkák a hatalmas esések. Ide kattintva egy videót is megnézhet az őrült versenyről.

A sienai Paliót a világ legveszélyesebb lóversenyének tartják Galéria: Őrült lóversenyekFotó: Wikimedia Commons

Luminarias, San Bartolome de Pinares, Spanyolország

Évente kerül megrendezésre a kis spanyol városban, San Bartolome de Pinaresben a Luminarias lovasfesztivál is. A lovasok hatalmas, lángoló faágakon ugratnak át, hogy a hagyomány szerint megtisztítsák és védelmezzék állataikat. A szokás immáron 500 éves, mindig Szent Antal napján rendezik meg a fesztivált, amit több állatvédő szervezet is kritizált már veszélyessége miatt. Ide kattintva talál egy videót a valóban nem állatbarát eseményről.

White Turf, St. Moritz, Svájc

A tüzes Spanyolország után irány a fagyos Svájc: St. Moritz tavának jegén rendezik meg a White Turf lóversenyt és karnevált. A versenyzőknek és a nézőknek is érdemes felvennie a bundabugyit, a hőmérséklet általában mínusz húsz fok korül szokott a derbikor alakulni. A versenyszámok között olyan veszélyes mutatványok szerepelnek, mint a jégen tartott lóverseny, ahol a zsokék a ló mögé kötve, sítalpakon csúsznak. A mutatványt megnézheti ebben a videóban.

St. Moritz befagyott taván rendezik a versenyeket Galéria: Őrült lóversenyekFotó: Wikimedia Commons

Pasola Fesztivál, Sumba, Indonézia

Ha valakinek az eddigi fesztiválok is vadnak tűntek, az Indonéziában, Sumba szigetén megtartott Pasolára se látogasson el. A lóversenyen két csapat verseng egymással egy rituális csata keretében, ahol díszes lovakról tompa fadárdákkal dobálják egymást. Hitük szerint minden kiontott vércsepp segít abban, hogy jó legyen a termés. Videót ide kattintva talál.

Soma-Nomaoi Fesztivál, Japán

Tradicionális versengésre vágyik, de vér nélkül? Japánban a helye az 1000 éves Soma-Nomaoi lóversenyen. A résztvevők, akik szakasztott úgy néznek ki, mintha a tízedik századból léptek volna elő, extravagáns szamurájöltözetben vesznek részt a megmérettetésen. A háromnapos fesztiválon olyan versenyszámok vannak, mint az egy kilométeres távon tartott lóverseny. Videót itt talál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek