A világ legellentmondásosabb italmúzeuma

A világ legellentmondásosabb italmúzeuma

A stockholmi Spritmuseum elsősorban az alkoholizmus elleni svédországi harc történetéről szól, azonban egy másik részlege a leghíresebb svéd vodka palackterveit mutatja be. Az ízesített, aromásított italok nincsenek kiállítva és kóstolni-kortyolni sem lehet belőlük, csak az illatukat, az aromájukból lehet egy kis csövön át szippantani – írja a Turizmus.com.

A svédek hozzáállása az alkoholhoz köztudomásúan ellentmondásos: történelmük folyamán nagyon sokat küzdöttek az alkohol ellen. A fizetések egy részét több évszázadon keresztül alkoholban kapták az itt élők, az alkoholizmus népbetegséggé vált, óriási volt a nyomor, miután másfélmillió ember vándorolt ki az országból a 19. század végén, a 20. század elején.

Ennek az ellentmondásos rendszernek ma is érezni a nyomait: csak külön üzletekben árusíthatják az alkoholtartalmú italokat (a nagyon alacsonyszeszfokú sör kivételével), és csak bizonyos alkalmakkor illik koccintani. Ugyanakkor világhírű tömény szeszeket is erjesztenek, mint az Absolut vodka. A palacktervek megalkotásával a világ leghíresebb művészeit bízták meg az elmúlt évtizedek során, amely önmagában felér kortárs design kiállítással.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek