» Távol

Így kísértik bikákkal a sorsot Pamplonában

| | Nem érkezett még hozzászólás
Több ezren teszik próbára bátorságukat és gyorsaságukat a szombaton kezdődött pamplonai ünnepen, ahol évente közel háromszázan szinte menetrend szerint megsérülnek. Mindezek ellenére a reggelente kiengedett hat bikával akár egymást taposva is megküzdenek. Így ünnepelnek a spanyolok.

Ugyan a bikák előli futás hagyományosan a fiatal férfiak sportja,a vasárnapi sérültek között egy 26 éves amerikai nő is volt. Ő futás közben a szűk utcák egyikén esett el, de csak az arca sérült meg. Rajta kívül egy 24 éves ausztrál férfit könnyű fejsérüléssel, egy 44 britet pedig térdsérülésekkel szállítottak kórházba, míg egy 36 éves helyi férfinak a karja tört el.

Reggelente hat bikával kísértik a sorsukat

A spanyol város védőszentjének tiszteletére 1591 óta évente megrendezett kilencnapos fiesta egyik fő attrakciója a reggelenkénti bikafuttatás. A hagyományos San Fermín-ünnep szombaton kezdődött, az első bikafuttatást pedig vasárnap reggel tartották. E hét vasárnapig minden reggel nyolc órakor kiengednek hat erre a célra tenyésztett bikát.

A bátor futóknak a macskaköves szűk utcákon közel 850 métert kell megtenniük az aréna felé hajtott, több mint 600 kilogramm súlyú bikák előtt. A hagyományosan fehér ruhát és vörös sálat viselő versenyzők egymást taposva, egymáson átesve rohantak a bikák előtt. A cél, hogy a résztvevők a lehető legközelebb kerüljenek a bikákhoz anélkül, hogy megsérülnének. Az utóbbi években a szórólapok általában olyan mondatokkal figyelmeztetik angolul és spanyolul a látogatókat, hogy "A bikafuttatás nagyon veszélyes. A bika megölhet. Ha elesel, maradj fekve, amíg a csorda el nem vonul", de sokan nem törődnek ezzel.

Egy-egy menet kb. négy percig tart, és 2000-3500 futó kísérti meg a sorsot. Évente rendszerint 200-300 sérülést számlálnak, ezek három százaléka súlyos. 1911 óta 15 halottja volt a bikafuttatásnak, legutóbb 2009-ben halt meg egy 27 éves spanyol férfi.

Hemingway miatt lett turistacsalogató az ünnep

A baszkföldi Pamplonában megrendezett San Fermin fesztivál az egyik leglátványosabb és legmozgalmasabb ünnepség: amikor spanyol és külföldi turisták özönlik el a 200 ezer lakosú Pamplonát. Az észak-spanyolországi városnak évente 75 millió eurós bevétele származik az ünnepből. Az eseményt Ernest Hemingway Nobel-díjas író tette világhírűvé. Az író - San Fermín ünnepének nagy rajongója - 1923-ban járt először a bikafuttatáson, élményeiről előbb a Toronto Post című lap hasábjain, majd a Fiesta című 1926-os művében írt.

Nézze meg a bikafuttatásról készült galériát!

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
7 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.