Trónok harca túra, vagy buli Novalján reggelig?

Dubrovnikban várost nézni, Brac szigetén strandolni, Porecen és Novalján bulizni érdemes, ha Horvátországba indulunk nyaralni. Trogirban két fő egy hétre már 45 ezer forintból megúszhatja a szállást, de találtunk villát 6 millió forintért is szintén 7 éjszakára.

A gyerekeknek kitört a vakáció, a felnőttek pedig a gyöngyöző homlokukat törölgetve álmodoznak a szabadságról: többségünk hamarosan útnak indul jól megérdemelt nyaralásának helyszínére. Évről-évre rengetegen választják Horvátországot azok, akik megengedheti maguknak, hogy egy-két hétig külföldön lógassák a lábukat. Nekik próbálunk segítséget nyújtani a legérdekesebb városok, legszebb strandok, legjobb bulik és legkényelmesebb szálláshelyek gyűjteményével. Ha még nem döntött merre induljon Horvátországon belül, mindenképp olvasson tovább!

A legjobb helyek városnézéshez

Bár sokan vélik úgy, hogy Horvátországba annak érdemes nyaralni menni, aki egész héten a strandon akarja grillcsirkének tettetni magát, ez nem igaz. A horvát tengerparton számos olyan város akad, ahol több napos városnézést kombinálhatunk egy hűsítő csobbanással. A legnépszerűbb ilyen település az ország legdélebbi részén, Dalmáciában fekvő Dubrovnik, melynek városfalon belül található része 1979 óta a világörökség részét képezi.

Dubrovnikot az egyik legszebb horvát városnak tartják Galéria: HorvátországGreg Stechishin / Northfoto

 Sokak szerint Dubrovnik Horvátország legszebb városa. Olyan látványosságokkal várja a turistákat, mint az óratorony, a Bokar-erőd, a dubrovniki katedrális, az Onofiro-kútja, a Rektor palota, a Sponza-palota, a régi kikötő, vagy éppen a Minceta-erőd. Ez utóbbi szép tornya a város jelképének számít. Dubrovnikban nem csupán klasszikus városnézésre indulahtunk: a Trónok harca fanatikusai a sorozat forgatási helyszíneit is bejárhatják egy három órás túra keretében.

Az isztriai félszigeten fekvő Pula is jó választás lehet, ha a városi nyüzsgést is igényeljük a tengerparti nyaralás mellé. A város 23 000 nézőt befogadni képes ókori római amfiteátrumáról nevezetes Az egykor brutális rendezvényeknek otthont adó aréna ma koncertek, operaelőadások, fesztiválok, sportrendezvények helyszíne. További két ókori római látnivaló a Sergius-diadalív és az Augustus és Róma-templom. Érdekes még az a húsz tagból álló erődrendszer is, amit a 19. században az osztrákok építettek ki, amikor a város hadikikötő volt. Múzeumba vágyók az Isztriai Archelológiai, és az Isztria Történelme múzeumok közül választhatnak.

Szintén Isztrián található Rovinj, mely olaszos hangulata miatt kedvelnek a turisták. Szűk, kacskaringós sikátorai, velencei stílusú óratornya, nyüzsgő kikötője és a várossal szemben zöldellő Katarina-sziget rabul ejti az embert. Egy velencei jellegű palotában városi múzeumot találunk. "A főtérről a velencei oroszlánnal díszített címeres, diadalívszerű Sv. Kriz-kapun át jutunk az egykori, 1678-ban épült Praetori-palotához, azon túl van a hangulatos Mateotti tér, melynek szép kút van a közepén. Erről a térről nyílik az a három szűk utcácska, melyek mindegyike a Szent Eufémia templomhoz vezet. Ez egy egytornyú, háromhajós nagy templom, a városkép meghatározója" – foglalja össze a lánivalókat a Wikipedia vonatkozó szócikke.

A hangulatos Rovinj Galéria: HorvátországGary Dawson / Barcroft Media

 A Kvarner-öbölben található Opatija, vagyis az egykori Abbázia a monarchia idejében az egyik legmenőbb üdülőhelynek számított. Az akkori villák, üdülők a mai napig állnak, igaz fényük már megkopott. Ettől függetlenül érdemes időutazást tenni itt, és sétálni egy nagyot a város mediterrán parkjaiban, illetve a 12 kilométer hosszú Lungomare sétányon, melyet az Adria egyik legszebb sétányának tartanak. Az első része 1899-re, a második 1911-re készült el. Érdekesség, hogy Abbázia első villája, a Villa Angiolina is áll még, ezt 1844-ben építették, legutóbb 2000-ben újították fel.

Split Horvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmáciában található. Az egykori Diocletianus-palota falai között található az óváros. Split legfőbb látnivalói a Szent Doimus székesegyház, mely eredetileg Diocletianus mauzóleuma volt, a városi múzeumnak otthont adó Papalić palota, mely a város legjelentősebb gótikus emléke, a város legszebb barokk épületének tartott Cindro-palota, a neoreneszánsz püspöki palota. Múzeumok rajongói arcehológiai, néprajzi, óceonográfiai és természettudományi tárlatokat is megnézhetnek a horvát nagyvárosban.

A legjobb strandok

Persze a fent említett településeknek is vannak szép strandjai, de akinek egy kék zászlós, csodaszép strand fontosabb mint a látnivalók, inkább az alábbi helyek felé vegye az irányt. Hosszan elnyúló, lassan mélyülő öböl aranysárga homokkal és már-már túl meleg vízzel? Aki erre az élményre vágyik, Rab szigeten a helye, azon belül is Lopar településen.

Itt található ugyanis a hatalmas, homokos Paradicsom-part, ami kevésbé jó úszóknak és családosoknak is ideális választás. A parti éttermekben frissen sült herkentyűket ehetünk, ha pedig elég volt a plázson tűző napból, behúzódhatunk a dombon található fenyőfák alá. Az öböllel szemben, a part közelében egy kis sziget található, vállalkozó kedvűeknek jó program beúszni idáig.

Aki szintén egy szép öbölre vágyik, de inkább a fehér kavicsos partot szereti, az egykori isztriai halászfalu, ma nyüzsgő turistaközpont, Rabac az ideális célpont. A Maslinica strand a jellegzetes kinézetű Mimosa, Narcis és Hedera hotelek előtt található – így ennek a helynek az is a kétségtelen előnye, hogy innen nem látni ezeket a színes rondaságokat. Szerencsére nem csak a hotelek lakói használhatják a kék zászlóval is kitüntetett, kristálytiszta vizű strandot. A part mellett csodaszép erdő található, a vízisportok kedvelői pedig nem fognak csalódni a kínálat láttán.

Az Aranyszarv-part nagyon népszerű Galéria: HorvátországWikimedia Commons

 

Turisztikai plakátokon is előszeretettel szerepeltetik Horvátország legnépszerűbb strandját, a jópofa formájú Aranyszarv-partot. Így aztán tömegiszonyosoknak semmiképpen nem ajánlanánk a széljárástól függően alakot váltó földnyelvnél a fürdőzést. Egyedülálló szépsége miatt mégis megéri ellátogatni Brac szigetére, azon belül is Bolra a sok turista ellenére is.

Brela Splittől délre található, hat kilométernyi kavicsos stranddal rendelkezik, melyet füge- és olajfák, illetve pínea-erdők szegélyeznek. A partra jellemző, hogy lassan mélyül, így kisgyerekkel érkezőknek is jó választás lehet. A legnépszerűbb strandok itt a Punta Rata és a Berulija, mindkettőt kék zászlóval tüntették ki – írja a legjobb horvát strandokkal foglalkozó weboldal, a Croatia-beaches.com.

A fentiek mellett említést érdemel a Krk-sziget déli részén található Baska strandja, a Vela Plaza (Nagy strand). Ez a város közepén található, számos kávézó, étterem és hotel tőszomszédságában. A majdnem két kilométer hosszan elterülő, aprókavics és homok keverékével borított strand szintén kék zászló minősítéssel büszkélkedhet.

A legjobb helyek, ahol este sem áll meg az élet

És merre induljon, aki az egésznapos strandolás és pihenés után reggelig ropná a táncparketten? Porec az egyik legnépszerűbb horvát célpont, kevesek számára cseng ismeretlenül a neve. A város főterén egész nyáron fesztiválhangulat uralkodik. Sokak szerint Porecben nyáron senki sem alszik, mindig van valaki az utcákon vagy a bárokban. A leghíresebb diszkók közé a Zelena Laguna, és a Club Plava tartozik. Érdemes megkóstolni egy finom koktélt is az erre szakosodott bárok egyikében, például a Comitiumban.

Novalját a „balkán Ibizájaként" is szokták emlegetni. A kis kvarneri falu Zrce tengerpartjának köszönheti ismertségét. Nyaranta több ezer fiatal özönli el esténként ezt a helyet, hogy egészen hajnalig bulizzanak. Több horvátországi utazási iroda külön bulinyaralást szervez ide, a fiatalok pénztárcájához igazítva. Medulinban az Imperial discóban és a Summer clubban minden a lüktető zenéről és jó hangulatról szól. A két hely nyaranta tele van fiatalokkal, éjfélkor már lehetetetlen bejutni.

Zadar utcai kávézóiról híres, melyek a forró nyári éjszakákon telis-tele vannak vidám turistákkal. Aki inkább táncolni szeretne a környéken, az Zadartól 20 kilométerre teheti meg a Saturnus diszkóban, ami Horvátország legnagyobb ilyen jellegű szórakozóhelye. A partyarcok Gotham és az Apollo meglátogatását is ajánlják, ha alvás helyett inkább átmulatnánk az éjszakát.

A népszerű üdülőváros, Vodice leghíresebb szórakozóhelye a Hacienda klub , ahol minden nyáron a világ leghíresebb dj-i húzzák a talpalávalót. A szabadtéri klubban egyszerre akár kétezren is bulizhatnak a lakossági dance-re.

A legdögösebb apartmanok

Nem titok, hogy nagyon szeretünk utazásaink során lakást bérelni, mert ez a megoldás általában olcsóbb, és sokkal otthonosabb, barátságosabb mint hotelben lakni. Ha az ember lakáskulcsot kap egy helyitől, egy kicsit ő is odavalósinak érezheti magát, nem pedig egy átutazó idegennek. A horvátországi látványosságok és strandok áttekintése közben ezért aztán eljátszottunk a gondolattal, hogy bérelünk magunknak egy szimpatikus tengerparti lakást.

Ezúttal Wimdu.hu lakásbérlős oldal kínálatát böngésztük végig, és jobbnál jobb lakásokat találtunk, így már csak a pénztárcánk szabna határt, hogy ténylegesen melyik szállást foglaljuk le magunknak. Augusztus első hetére – elsejétől nyolcadikáig – két fő részére kerestünk lakást Horvátország teljes területén.

Egy hétre, két főre 90 ezer forint - itt szívesen nyaralnánk Galéria: HorvátországWimdu.hu

 A legolcsóbb szállásokat ebben az időszakban Trogirban, és a makarskai Riviérán találtuk, de még a nagyon felkapott Dubrovnik közelében is vannak barátságos árú helyek. Akinek az a fontos, hogy a kertben legyen grillező, és konkrétan három lépésből a parton lehessen, egy maximum három fő részére lefoglalható mobil kabinban eltölthet egy teljes hetet összesen 155 euróért, vagyis 45 ezer forintért.

A makarskai Riviérán található apró studióapartman is a tengertől való távolságával hódit: mindösszesen 15 méternyire fekszik a parttól. Itt két fő szintén 155 euróért tölthet el hét éjszakát. Dubrovniktól hét kilométerre, kellemes terasszal rendelkező szobát 232 euróért – 68 ezer forint – találtunk egy hétre két fő részére. Nagy kedvencünk a Maslinicában található, mediterrán stílusú nyaraló kerti grillező hellyel, üde növényekkel két főre 309 euróért, vagyis 90 ezer forintért egy hétre. Pulában pedig 334 euróért, vagyis közel százezer forintért találtunk szimpatikus, teraszos szálláshelyet.

Persze a másik véglet is megtalálható a kínálatban: akinek nem számít a pénz, Dubrovnikban kibérelhet egy 700 négyzetméteres, medencés, ízlésesen berendezett villát 20 885 euróért, vagyis több mint 6 millió forintért, egy hétre két fő részére. De a fehérkavicsos földnyelvnél, Bolban is megszállhatunk luxus körülmények között, egy szintén medencés, képregényekkel díszített trendi nyaralóban 13 150 euróért, azaz 3,8 millió forintért.

Itt pedig még szívesebben Galéria: HorvátországWimdu.hu

 Pulában egy letisztult, modern penthouse típusú lakást találtunk 6002 euróért, vagyis 1,7 millióért egy hétre. De aki feltétlen szükségét érzi, 6289 euróért, azaz 1,8 millió forintért a makarskai Riviérán olyan villában is megszállhat, aminek láttán bármelyik orosz oligarcha elismerősen csettintene egyet.

Mi a megvalósítható opciók közül a maslinicai mediterrán nyaralót bérelnénk ki legszívesebben, ha pedig minden mindegy lenne, a boli képregényes villát választanánk. És Ön?

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek