A csecsemőknek a csomagtérben a helye?

Sokakat felháborított a Top Gear-es Jeremy Clarkson kijelentése, miszerint a kisgyerekek annyira idegesítőek, hogy a repülő fedélzetén semmi keresnivalójuk. Ennek ellenére felmérések szerint az utazók többségét szintén zavarják a gyerekek a gépen. Több légitársaság pedig már be is vezette a gyerekmentes részleget a fedélzetén.

"Mikor jön már végre rá a British Airways, hogy a csecsemőknek a csomagtérben van a helye?" – írta a Twitteren a BBC Top Gear című autós műsorának riportere, Jeremy Clarkson egy repülőútja után. A vicceskedő bejegyzés szabályos lavinát indított el: a főként gyereknevelési tippekkel foglalkozó Mumsnet.com weboldal egyik munkatársa a Daily Mailnek azt nyilatkozta, hogy az oldal felhasználói inkább abban bíznak, hogy a brit légitársaság arra eszmél rá hamarosan, hogy Jeremy Clarksont kéne a repülő csomagterében szállítani.

Neki is a csomagok közt lenne a helye?
Galéria: Idegesítőek a gyerekek a repülőn?
Fotó: ryaninc / Flickr, Creative commons Licence

  

Az ő gyerekei nem repülhetnek, amíg nem tudnak viselkedni

A Twitteren azonban sokan inkább a műsorvezető pártját fogják: eddig több mint 1750 felhasználó jelölte kedvencnek az ominózus bejegyzést. Sőt, a Skift.com cikke szerint van, aki kifejezetten fantasztikus ötletnek tartja az idegesítő gyerekek csomagtérbe száműzését, más szerint Jeremy Clarksonnak egyenesen helyet kell kapnia a lordok házában a kijelentéséért.

Önt is ennyire zavarják a kisgyerekek a gépen?
Igen. - 207
Nem. - 157
Nem szoktam repülni. - 75

 A műsorvezető egyébként azt nyilatkozta, hogy neki is vannak gyerekei, de ők addig nem repülhetnek, amíg meg nem tanulnak viselkedni. A British Airways igyekezett menteni a menthetőt: a Daily Mailnek adott közleményük szerint a légitársaság szeretettel várja a kisgyerekes családokat a fedélzetén. A BBC pedig nem kommentálta az esetet. 

Csendes zónák már vannak

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, az Air Asia fapados légitársaság 2013 februárjától bevezette járatain az úgynevezett "csendes zónákat". Ezek azok a helyek, ahová csak tizenkét éven felüliek ülhetnek, így a kisgyerekek nem zavarják meg a többi utas pihenését. „Eleve nehéz elaludni, vagy legalább pihenni egy kicsit a hosszú órákon át tartó repülőutakon. Egy hangosan síró gyerek mellett végigülni az utat pedig egyenesen kibírhatatlan" – írta akkor ugyanaz a Daily Mail, melynek szerzői most viszont határozottan felháborodtak Jeremy Clarkson kijelentésén.

Simpsonék is kisgyerekestül utaznak
Galéria: Idegesítőek a gyerekek a repülőn?
Fotó: Photo By Alex Berliner Berliner Studio/beimages / Northfoto

Pontosan a fenti vélemények miatt határozott egyébként úgy a Malajziában, Indonéziában és Thaiföldön járatokat üzemeltető Air Asia, hogy a kisgyerekeseket a gép hátsó részében helyezi el, a turistaosztály első hét sorát pedig a tizenkét évesnél idősebb vendégeknek tartja fenn. Így a válaszfalak és a mosdók miatt szinte teljesen el lesznek szeparálva a kiskorúakkal utazók a csendre vágyóktól, és az üzleti utazóktól.

A csendes helyekért nem számítanak fel plusz költséget, ide is annyiért vehetnek az utasok helyjegyet, mint a gép más részeire. Azoknál, akik csoportosan vásárolnak jegyet, és utazna velük gyerek is, a társaság foglalási rendszere a csapat egyik tagjának sem fogja megengedni, hogy a csendes részleget válassza. 

Drága jegyet vesznek, mégsem tudnak aludni

A Malaysia Airlines még korábban, már 2012 áprilisában kitiltotta a 12 éven aluli gyerekeket új A380-as repülőgépeinek felső fedélzetéről. A légitársaság elnöke, Tengku Azmil Twitteren erősítette meg, hogy rengeteg panasz érkezik azon utasaiktól, akik drága jegyeket vásárolnak, ám utastársaik síró gyerekei miatt nem tudnak aludni. De nemcsak a Malaysia A380-asain hoznak létre gyermekmentes zónákat: a légitársaság 747-es gépeinél is úgy módosították az első osztályt, hogy oda már nem lehet útibölcsőket felszerelni, így csecsemőkkel nem lehet ebben a szekcióban utazni

Egy korábbi felmérés szerint egyébként a brit légiutasok többsége szintén örülne a gyerekmentes járatok bevezetésének. A Jetcost.co.uk weboldal felmérése szerint a válaszadók kétharmada a hangoskodó gyerekeket tartotta a repülés legszörnyűbb elemének, majd a pocsék kaja és a szűkös hely következett a listán. A válaszadók 53 százaléka támogatná a gyerekmentes repülőjáratok bevezetését. A Daily Telegraph utazási szekciója tavaly szintén végzett egy felmérést, itt az olvasók 70 százaléka voksolt a gyerekmentes járatokra. Korábbi cikkünkben pedig mi is kikértük olvasóink véleményét, és hasonló eredményeket kaptunk: a válaszadók több mint fele értett egyet az intézkedéssel, mert idegesítik a gyerekek a fedélzeten.

Mégis gyerekkel utazna?
Gyerekeivel gyakran repülő kolléganőnk összegyűjtötte tapasztalatait, hogyan lehet átvészelni kiskorúakkal a repülést úgy, hogy se ők, se mi, se a körülöttünk lévők ne bolonduljanak meg az út végére. Tippjeit itt olvashatják.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek