» Távol

Nincs Michelin-csillag osztrák bor nélkül

| | 2 komment
Mivel egy burgenlandi csúcsbor palackjáért akár több mint tizennyolcezer forintot is elkérhetnek, érdemes visszafogott kóstolgatással indítani az ismerkedést az osztrák borokkal. Főleg, hogy bevallottan tanulni kell az élvezetüket. A Travelo Ausztria prémium boraival barátkozott.

"Ki merem jelenteni, hogy ma a világban nem működhet úgy Michelin-csillagos étterem, hogy ne tartana a borlapján minimum egy osztrák – leginkább wachaui – bort. Annyira egyedülálló és kiváló minőségű amit a magyar határtól nem messze előállítanak" – mondta el a Travelónak a DropShop borbár egyik alkalmazottja az osztrák borok népszerűsítésére összehívott sajtóeseményen. Valószínűleg önök is csodálkoznak majd, amikor ezt olvassák, hiszen nem nagyon vannak jelen a hazai köztudatban a sógorék prémium borai – egyébként mi sem hallottunk még róluk korábban.

A magyar borászok sem tudják, mi készül a szomszédban

De a laikus közönségtől nem is várható el, hogy az összes szomszédos ország borkultúrájával tisztában legyen. Az viszont már elszomorító, hogy a Gerbeaud-ház dísztermében tartott sétáló borkóstolón jelenlévő szakmabeliek álláspontja szerint a magyar borászok éppúgy nem ismerik az osztrákok világszínvonalú borait, mint az átlagos fogyasztók. Ezzel szemben a határ túloldalán kifejezetten érdeklődnek a magyar borok iránt, és állítólag rendszeresen kóstolják is a hazai csúcsborászatok termékeit.

Bőven lenne egyébként mit tanulnunk az osztrák borászoktól – akik például egyáltalán nem tartják snassznak osztrák helyett pannon boroknak nevezni a termékeiket – úgy dizájn, mind a fajtabőség csökkentése, mind minőség terén. A DropShop borbár és borkereskedés jóvoltából május 10-től az érdeklődők neki is kezdhetnek a wachaui és burgenlandi fajták felderítésének. Mivel a borok palackonkénti ára 3490 forinttól indul, a legdrágább tételért pedig 18 500 forintot is elkérnek, érdemes helyben kóstolgatni, nem random nagybevásárlást tartani.

Az osztrák borok élvezetét tanulni kell

Az osztrák borokat ugyanis a sajtóeseményen kóstoltatók egyöntetű véleménye szerint mindenkinek meg kell tanulnia élvezni, rá kell kapni az ízükre. A wachaui fajták például szerintünk a hazai ízlésnek talán túlságosan erőteljesek, ásványosak – de a helyi erők szerint éppen ettől jók, és kiválóan párosíthatók izgalmas fogásokkal. Az osztrák Dunakanyar prémium borászatairól egyébként még azt érdemes tudni, hogy két szőlőfajtából, összesen három kategóriában készítenek borokat. A kategóriák a dűlők minőségétől, hozzáférhetőségétől és az elkészült bor alkoholtartalmától függenek.

A két fajta a rizling és a zöldveltelini. Az alap kategória a Steinfelder, a közepes a Federspiel, az abszolút király pedig a Smaragd. Ez persze az árukon is meglátszik, míg egy alap rizlinget vagy zöldveltelinit háromezer forint környékén megkaphatunk, addig a középkategóriáért hatezer, a csúcsborokért pedig akár tizenkétezer forintot is elkérhetnek. A kóstolón a Weingut Alzinger, a Weingut Prager és Weingut Fx. Pichler boraihoz volt szerencsénk. Az elsőt Unterloiben településen, a másodikat Weissenkirchenben, a harmadikat Oberloibenben keressék, akik nem elégszenek meg azzal, hogy egy budapesti borbárban kóstolgassanak, hanem a csodás teraszos szőlők és hangulatos kis falvak látványát is igénylik a poharazgatás mellé.

Ha a borok mellett Wachau is érdekli

Ha az osztrák Dunakanyarban járnak, feltétlenül keressék fel a világörökség részét képező Wachau kapuját, Krems városát. A település egykor Bécs riválisának számított, és kiterjedése mellett jelentős bortermelése – a százezer litert is meghaladta a város által exportált bormennyiség a 11-12. században – és kereskedelme miatt volt már akkoriban is fontos hely. Bár természetesen van modern része is, a történelmi óvárosát érdemes felkeresni ennek a városkának.

A wachaui borvidéken hangulatos borozók, érdekes templomok, várromok és lenyűgözően szép táj fogadja az érkezőt. Érdemes kerékpárt hozni magunkkal, vagy bérelni egyet, és a jól kiépített kerékpárúton élvezni a természet közelségét. De a Wachaun át is vonatozhatunk, és persze hajózni is lehet. Érdekesség még, hogy itt található Willendorf település is, ahol a vasút építésekor került elő a híres Willendorfi Vénusz szobrocska, amit ma Bécsben, a Természettudományi Múzeumban lehet megtekinteni.

A wachaui kultúrtájat az apátságáról híres Melk zárja le, Kremsből autóval fél óra alatt érhetünk át ide. Bár a melki apátság jellegzetes, sárga, barokk épületegyüttesét a többség csak az autópályáról szokta látni, érdemes közelebbről is megismerkedni ezzel a hatalmas bencés apátsággal – gyönyörű kertet és izgalmas, modern kiállítást rejt.

Csúcsborok a Fertő-tó partján

Miután végigkóstoltuk a wachaui borászatok termékeit, a burgenlandiak következtek. Be kell hogy valljuk, ezek a borok sokkal jobban tetszettek, érdekesebbek, és könnyebben ihatóak voltak, mint a korábban kóstoltak (vagy már annyira részegek voltunk, hogy mindegy volt mit döntünk le.) A Fertő-tó partján található Weingut Velich tavakról elnevezett fehérboraival – TO, Darscho, Tiglat – kezdtünk, ezek közül egy 2011-es Chardonnay, a Darscho volt a legfinomabb. Ha pedig már akkor is tudtuk volna, hogy közel tizenkétezer forintba kerül palackja, talán még jobban megbecsültük volna. De komolyra fordítva a szót, tényleg ez volt a kedvencünk az összes felsorakoztatott bor közül.

A fehérek után a vörösek következtek. Bár nem igazán kedveljük a műfajt, a Claus Preisinger pincészet kékfrankosa és pinot noirja sem volt rossz a maga nemében. Sőt, a Pannobile névre hallgató zweigelt-kékfrankos házasításnak még az elnevezése is menő. A Panta Rhei és a Moric pincészetek vöröseiért már kevésbé tudunk lelkesedni, ez már valószínűleg tényleg az a kategória, amit akkor iszik az ember, ha ért is hozzá, különben felesleges ezzel kínozni a pénztárcánkat és az ízlelőbimbóinkat.

Fertő-tavi programok borozás előttre, vagy levezetésként

A Fertő-tó, vagy ahogyan az osztrák oldalon hívják, a Neusidler See a borozáson kívül is számos programlehetőséget tartogat. Magyar neve a fertő szónak természetesen nem a ma használatos jelentéséből származik, hanem régen ezzel a szóval illették a lápos, mocsaras tájakat.

Kiváló minőségű kerékpárúton kerülhetjük meg a tavat, de érdemes ellátogatni a hangulatos kis településekre is a parton. Például Rusztba, a gólyák városába. Hogy miért nevezik így? A háztetők többségén gólyafészek van, és még egy helyi egyesület is alakult a madarak védelmére.

Ruszttól csupán három kilométernyire fekszik a Familypark, ahol a borkóstolást végigunatkozó kiskorúak tombolhatják végre ki magukat, miközben a szülők spiccesen nevetgélhetnek a vidámparkban sétálgatva. A tótól kicsit odébb – tizenkét kilométerre – Kismartonban pedig az Esterházy-kastély jelent kihagyhatatlan látnivalót, ha egy kis kultúrprogramra is vágynánk.

Végre megértettük a gasztroforradalmat

A borok mellett az ételekről is muszáj szót ejtenünk, ugyanis az Onyx séfjei kínáltak mennyei falatkákat. A kedvenceink a kéksajtos-diós bruschetta, és a marharostélyos voltak. Ez utóbbi annyira ízlett, hogy egyből megértettük mitől Michelin-csillag a Michelin-csillag, és mire fel az egész gasztro-csinnadratta.

És hogy itt sem maradjunk osztrák termékek nélkül, tökmag-, dió-, sárgabarack- vagy éppen paradicsomolajat kóstolhattunk, amik szintén megtalálhatók lesznek a DropShop spéci osztrák kínálatában. És bár összességében egy egész üveggel sem a borokból, sem az olajokból nem vennénk – na jó, talán a paradicsomolajból mégis –, de kóstolni mindenképpen érdemes – számunkra legalábbis maga a kóstoló is felért egy utazással.

Árak, elérhetőségek

DropShop: Budapest, 1055 Balassi Bálint utca 27., Nyitva: H-V 11-24h

Weingut Alzinger: Grüner Veltliner Federspiel "Frauenweingarten" 2012 - 3990 forint, Riesling Smaragd "Steinertal" 2011 - 10 900 forint

Weingut Prager: Grüner Veltliner Federspiel "Hinter der Burg" 2012 - 5990 forint, Riesling Smaragd "Wachstum Bodenstein" 2012 - 15 900 forint

Weingut Fx. Pichler: Grüner Veltliner Federspiel "Klostersatz" 2012 - 7200 forint, Riesling Smaragd "Loibenberg" 2011 - 16 500 forint

Claus Preisinger: Blaufrankisch 2012 - 3790 forint, Pannobile 2010 - 9800 forint

Weingut Velich: "TO" 2011 - 5200 forint, Darscho (Chardonnay) 2011 - 11 700 forint, Tiglat (Chardonnay) 2011 - 18 500 forint

Panta Rhei: Pinot Noir 2009 - 12 900 forint

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
21 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.