Nincs Michelin-csillag osztrák bor nélkül

Mivel egy burgenlandi csúcsbor palackjáért akár több mint tizennyolcezer forintot is elkérhetnek, érdemes visszafogott kóstolgatással indítani az ismerkedést az osztrák borokkal. Főleg, hogy bevallottan tanulni kell az élvezetüket. A Travelo Ausztria prémium boraival barátkozott.

"Ki merem jelenteni, hogy ma a világban nem működhet úgy Michelin-csillagos étterem, hogy ne tartana a borlapján minimum egy osztrák – leginkább wachaui – bort. Annyira egyedülálló és kiváló minőségű amit a magyar határtól nem messze előállítanak" – mondta el a Travelónak a DropShop borbár egyik alkalmazottja az osztrák borok népszerűsítésére összehívott sajtóeseményen. Valószínűleg önök is csodálkoznak majd, amikor ezt olvassák, hiszen nem nagyon vannak jelen a hazai köztudatban a sógorék prémium borai – egyébként mi sem hallottunk még róluk korábban.

A magyar borászok sem tudják, mi készül a szomszédban

De a laikus közönségtől nem is várható el, hogy az összes szomszédos ország borkultúrájával tisztában legyen. Az viszont már elszomorító, hogy a Gerbeaud-ház dísztermében tartott sétáló borkóstolón jelenlévő szakmabeliek álláspontja szerint a magyar borászok éppúgy nem ismerik az osztrákok világszínvonalú borait, mint az átlagos fogyasztók. Ezzel szemben a határ túloldalán kifejezetten érdeklődnek a magyar borok iránt, és állítólag rendszeresen kóstolják is a hazai csúcsborászatok termékeit.

A Weingut Prager borai a kóstolón
Galéria: Ausztria menő borai
Fotó: mimi / Travelo

Bőven lenne egyébként mit tanulnunk az osztrák borászoktól – akik például egyáltalán nem tartják snassznak osztrák helyett pannon boroknak nevezni a termékeiket – úgy dizájn, mind a fajtabőség csökkentése, mind minőség terén. A DropShop borbár és borkereskedés jóvoltából május 10-től az érdeklődők neki is kezdhetnek a wachaui és burgenlandi fajták felderítésének. Mivel a borok palackonkénti ára 3490 forinttól indul, a legdrágább tételért pedig 18 500 forintot is elkérnek, érdemes helyben kóstolgatni, nem random nagybevásárlást tartani.

Az osztrák borok élvezetét tanulni kell

Az osztrák borokat ugyanis a sajtóeseményen kóstoltatók egyöntetű véleménye szerint mindenkinek meg kell tanulnia élvezni, rá kell kapni az ízükre. A wachaui fajták például szerintünk a hazai ízlésnek talán túlságosan erőteljesek, ásványosak – de a helyi erők szerint éppen ettől jók, és kiválóan párosíthatók izgalmas fogásokkal. Az osztrák Dunakanyar prémium borászatairól egyébként még azt érdemes tudni, hogy két szőlőfajtából, összesen három kategóriában készítenek borokat. A kategóriák a dűlők minőségétől, hozzáférhetőségétől és az elkészült bor alkoholtartalmától függenek.

Weissenkirchen, Wachau
Galéria: Ausztria menő borai
Fotó: Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

A két fajta a rizling és a zöldveltelini. Az alap kategória a Steinfelder, a közepes a Federspiel, az abszolút király pedig a Smaragd. Ez persze az árukon is meglátszik, míg egy alap rizlinget vagy zöldveltelinit háromezer forint környékén megkaphatunk, addig a középkategóriáért hatezer, a csúcsborokért pedig akár tizenkétezer forintot is elkérhetnek. A kóstolón a Weingut Alzinger, a Weingut Prager és Weingut Fx. Pichler boraihoz volt szerencsénk. Az elsőt Unterloiben településen, a másodikat Weissenkirchenben, a harmadikat Oberloibenben keressék, akik nem elégszenek meg azzal, hogy egy budapesti borbárban kóstolgassanak, hanem a csodás teraszos szőlők és hangulatos kis falvak látványát is igénylik a poharazgatás mellé.

Ha a borok mellett Wachau is érdekli

Ha az osztrák Dunakanyarban járnak, feltétlenül keressék fel a világörökség részét képező Wachau kapuját, Krems városát. A település egykor Bécs riválisának számított, és kiterjedése mellett jelentős bortermelése – a százezer litert is meghaladta a város által exportált bormennyiség a 11-12. században – és kereskedelme miatt volt már akkoriban is fontos hely. Bár természetesen van modern része is, a történelmi óvárosát érdemes felkeresni ennek a városkának.

A wachaui borvidéken hangulatos borozók, érdekes templomok, várromok és lenyűgözően szép táj fogadja az érkezőt. Érdemes kerékpárt hozni magunkkal, vagy bérelni egyet, és a jól kiépített kerékpárúton élvezni a természet közelségét. De a Wachaun át is vonatozhatunk, és persze hajózni is lehet. Érdekesség még, hogy itt található Willendorf település is, ahol a vasút építésekor került elő a híres Willendorfi Vénusz szobrocska, amit ma Bécsben, a Természettudományi Múzeumban lehet megtekinteni.

A wachaui kultúrtájat az apátságáról híres Melk zárja le, Kremsből autóval fél óra alatt érhetünk át ide. Bár a melki apátság jellegzetes, sárga, barokk épületegyüttesét a többség csak az autópályáról szokta látni, érdemes közelebbről is megismerkedni ezzel a hatalmas bencés apátsággal – gyönyörű kertet és izgalmas, modern kiállítást rejt.

Csúcsborok a Fertő-tó partján

Miután végigkóstoltuk a wachaui borászatok termékeit, a burgenlandiak következtek. Be kell hogy valljuk, ezek a borok sokkal jobban tetszettek, érdekesebbek, és könnyebben ihatóak voltak, mint a korábban kóstoltak (vagy már annyira részegek voltunk, hogy mindegy volt mit döntünk le.) A Fertő-tó partján található Weingut Velich tavakról elnevezett fehérboraival – TO, Darscho, Tiglat – kezdtünk, ezek közül egy 2011-es Chardonnay, a Darscho volt a legfinomabb. Ha pedig már akkor is tudtuk volna, hogy közel tizenkétezer forintba kerül palackja, talán még jobban megbecsültük volna. De komolyra fordítva a szót, tényleg ez volt a kedvencünk az összes felsorakoztatott bor közül.

Vasárnap délutáni idill a Fertő-tó mellett, Ruszton
Galéria: Ausztria menő borai
Fotó: mimi / Travelo

A fehérek után a vörösek következtek. Bár nem igazán kedveljük a műfajt, a Claus Preisinger pincészet kékfrankosa és pinot noirja sem volt rossz a maga nemében. Sőt, a Pannobile névre hallgató zweigelt-kékfrankos házasításnak még az elnevezése is menő. A Panta Rhei és a Moric pincészetek vöröseiért már kevésbé tudunk lelkesedni, ez már valószínűleg tényleg az a kategória, amit akkor iszik az ember, ha ért is hozzá, különben felesleges ezzel kínozni a pénztárcánkat és az ízlelőbimbóinkat.

Fertő-tavi programok borozás előttre, vagy levezetésként

A Fertő-tó, vagy ahogyan az osztrák oldalon hívják, a Neusidler See a borozáson kívül is számos programlehetőséget tartogat. Magyar neve a fertő szónak természetesen nem a ma használatos jelentéséből származik, hanem régen ezzel a szóval illették a lápos, mocsaras tájakat.

Kiváló minőségű kerékpárúton kerülhetjük meg a tavat, de érdemes ellátogatni a hangulatos kis településekre is a parton. Például Rusztba, a gólyák városába. Hogy miért nevezik így? A háztetők többségén gólyafészek van, és még egy helyi egyesület is alakult a madarak védelmére.

Ruszttól csupán három kilométernyire fekszik a Familypark, ahol a borkóstolást végigunatkozó kiskorúak tombolhatják végre ki magukat, miközben a szülők spiccesen nevetgélhetnek a vidámparkban sétálgatva. A tótól kicsit odébb – tizenkét kilométerre – Kismartonban pedig az Esterházy-kastély jelent kihagyhatatlan látnivalót, ha egy kis kultúrprogramra is vágynánk.

Végre megértettük a gasztroforradalmat

A borok mellett az ételekről is muszáj szót ejtenünk, ugyanis az Onyx séfjei kínáltak mennyei falatkákat. A kedvenceink a kéksajtos-diós bruschetta, és a marharostélyos voltak. Ez utóbbi annyira ízlett, hogy egyből megértettük mitől Michelin-csillag a Michelin-csillag, és mire fel az egész gasztro-csinnadratta.

Finom falatok az Onyx jóvoltából
Galéria: Ausztria menő borai
Fotó: mimi / Travelo

És hogy itt sem maradjunk osztrák termékek nélkül, tökmag-, dió-, sárgabarack- vagy éppen paradicsomolajat kóstolhattunk, amik szintén megtalálhatók lesznek a DropShop spéci osztrák kínálatában. És bár összességében egy egész üveggel sem a borokból, sem az olajokból nem vennénk – na jó, talán a paradicsomolajból mégis –, de kóstolni mindenképpen érdemes – számunkra legalábbis maga a kóstoló is felért egy utazással.

Árak, elérhetőségek

DropShop: Budapest, 1055 Balassi Bálint utca 27., Nyitva: H-V 11-24h
Weingut Alzinger: Grüner Veltliner Federspiel "Frauenweingarten" 2012 - 3990 forint, Riesling Smaragd "Steinertal" 2011 - 10 900 forint
Weingut Prager: Grüner Veltliner Federspiel "Hinter der Burg" 2012 - 5990 forint, Riesling Smaragd "Wachstum Bodenstein" 2012 - 15 900 forint
Weingut Fx. Pichler: Grüner Veltliner Federspiel "Klostersatz" 2012 - 7200 forint, Riesling Smaragd "Loibenberg" 2011 - 16 500 forint
Claus Preisinger: Blaufrankisch 2012 - 3790 forint, Pannobile 2010 - 9800 forint
Weingut Velich: "TO" 2011 - 5200 forint, Darscho (Chardonnay) 2011 - 11 700 forint, Tiglat (Chardonnay) 2011 - 18 500 forint
Panta Rhei: Pinot Noir 2009 - 12 900 forint

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek