Jobb a kiadó lakás, mint a szálloda!

A lakásbérlés nem mindig olcsóbb, mint a szállodai foglalás, de több más előnye van. Például jobban megismerhetjük az adott kultúrát, a vendéglátónk segíteni tud abban, hol érdemes vásárolnunk, melyik éttermet és kocsmát válasszuk. Ezzel elkerülhetjük a lehúzó helyeket és a turista átverések helyi specialitásait. Ha pedig a pénz nem számít, akár magánszigetet is kivehetünk.

Az utazóknak kiadó lakások szektora egyre bővül, és a hazaiak körében is divatosak lettek a magánszállások. A 2008 óta létező Airbnb prezentációt tartott a szállásfoglaló oldal szolgáltatásairól, és ebből kiderült, a magyarok érdeklődése az alternatív szálláslehetőség iránt ugrásszerűen nőtt.

Egyre többen választják

Galéria: Airbnb galériaFotó: Paul Tolenaar/sunshine / Northfoto

 Az adatok szerint 2011 és a tavalyi év között majdnem 420 százalékkal nőtt az Airbnb-n szállást foglaló, külföldre utazó magyarok száma, bár hogy ez pontosan hány utazót jelent, a szakember nem tudta megmondani. Lena Sönnichen beszámolt arról is, hogy az országunk sem hagyja hidegen a külföldieket, tavaly majdnem 460 százalékkal többen látogattak hozzánk tavaly, mint az azt megelőző évben. Szilveszterkor például ezer külföldi bulizott Budapesten, az oldalon foglalók közül.

A főváros népszerűségéhez nyilván az is hozzájárul, hogy Európa legolcsóbb fővárosai közé tartozunk, már ami a szálláslehetőségeket illeti. Még a litván illetve a lengyel fővárosnál, Vilniusnál, és Varsónál is olcsóbbak vagyunk.

Ha nem tetszik, nem kell átvenni

Néhány hónappal ezelőtt a közösségi szálláslehetőségekről szóló cikkünkben az Airbnb-t is bemutattuk, amelyet utazóként regisztráció nélkül lehet használni. Ha megadjuk az úticélunkat, az érkezés és a távozás dátumát, és néhány további információt, akkor az ajánlatok közül választva közvetlenül felvehetjük a kapcsolatot a szimpatikus lakás tulajdonosával.

Ha pedig érkezéskor látjuk, ez a hely mégsem olyan, mint ahogyan a képeken láttuk, vagy elfelejtettek szólni, hogy az utca végén van a vasútállomás, és a falak is beleremegnek a vonatok robogásába, akkor a helyszínen lemondhatjuk a foglalást. A cég azzal védi hírnevét és vendégeit, hogy csak azután utalja át a szállás díjaként befizetett összeget a szállásadónak, miután a vendég látta a lakást és átvette a kulcsot. Ha nem vette át, visszakapja a pénzét.

Érkezés után sem késő szállást keresni. Az oldal szolgáltatásai közé tartozó iPhone és Androis applikáció Find a place last minute funciója például segítség, ha nem foglaltunk időben.

Lakásfoglalás máshol

A lakásfoglaló oldalak nagy része hasonló elven működik, egyedi eltérések lehetnek. Választhatjuk a Homelidayst, Home Awayt ,VRBO-t, és egy sor más lehetőséget. Az előnyök közt szívesen sorolnánk fel elsőként azt, hogy ezek a szállások olcsóbbak, mint a hotelfoglalások, de ez nem feltétlenül igaz.

Ha nem lakást, hanem szobát veszünk ki, akkor biztosan olcsóbb, de ha a vendéglátó társaságára is igényt tartunk, akkor azt akár ingyen is, némi apró ajándékért cserébe megkaphatjuk, ha a couchsurfinget választjuk. Összességében mégis jobb, és több élményt nyújt, ha egy helyi ember lakását használjuk ahelyett, hogy szállodába mennénk.

Személyesebb környezet

Galéria: Airbnb galériaFotó: Airbnb.com

 "Ha egy idegen országban nem egy szállodába érkezel meg, hanem valakinek a lakásában tölthetsz el pár napot, már sokat jelent abban, hogy jobban megismerd az adott kultúrát" - mondta a már említett cikkünkben egy utazó, aki barátnőjével Amszterdamba utazott. Elsőre szokatlan élmény lehet, hogy a lakástulajdonos fűszerei, piperecuccai közé pakoljuk ki a holminkat, és hogy a városba indulva nem a recepciósnak köszönünk, hanem a házban lakóknak, akikkel a lépcsőházban összefutunk.

Aki lakást vesz ki, esetenként arra is számíthat, hogy a hűtőben talál valamit, amit a vendéglátója neki készített be, például egy üveg helyi bort, vagy süteményt. Megegyezés szerint főzhet, tévézhet, használhatja az internetet, és persze a mosógépet.

Nem érezzük magunkat esetlen turistának

Habár a szállodai személyzet jellemzően készséges Európában, olyan kérdésekkel nem szokás őket nyaggatni, hogy hol lehet a környéken finom péksüteményt kapni, olcsón biciklit bérelni, tíz utcányi sugarú körben mely éttermet ajánlják a leginkább, és van-e a közelben menő kocsma. A helyismereti gyorstalpaló a recepciósok nagy részével kimerül abban, hogy kapunk egy térképet, amelyen bekarikázza a hotelhez legközelebbi buszmegállót, és néhány fontosabb látnivalót.

Ha viszont szobát, vagy lakást bérelünk, az utazók tapasztalatai szerint nagyobb az esély, hogy megkapjuk a részletes itinert ahhoz, hogy elkerüljük a turistákat lehúzó helyeket, ne kelljen éttermekkel kísérleteznünk és ne a legdrágább pubot nézzük ki magunknak fogalom nélkül. Ezzel a segítséggel az utazás nem követel több stresszhormont, mint az otthoni hétköznapok, mert esélyes, hogy az úti élményeinkből kimaradnak a klasszikus turista átverések helyi kreativitásra alapozott verziói.

A legtöbb bennfentes információt persze akkor kaphatjuk, ha a couchsurfinget választjuk, mert sok esetben a host, ha van kedve és ideje, személyes idegenvezetőként kísérgeti a vendégeit, és mutatja be a kedvenc helyeit.

Egy időre saját szigetünk lehet

Galéria: Airbnb galériaFotó: Airbnb.com

 A szállásfoglalás nem jelenti feltétlenül, hogy egy nagyvárosi bérházban kapunk egy garzont. A közösségi szállásfoglalásra szakosodott oldalak kínálatában szerepelnek kastélyok, magánszigetek, bungalók az esőerdő közepén, vitorlás hajók, és találhatunk olyan barkácsművet is, amelyet régi repülőgépből alakítottak lakássá. Itt már csak az a kérdés, melyik éri meg jobban az árát, egy exkluzív szállás, vagy egy előfoglalási kedvezménnyel kiválasztott indonéziai körút.

Ingyen is kaphatunk szállást

A szállás költségeit meg tudja spórolni, aki bizalmat szavaz a HomeExchange csereprogramnak. A bizalmi elven alapuló program húsz éve működik, világszerte közel 150 országban, összesen 42 ezer, regisztrált résztvevővel. Magyarországon egyelőre 130 körül van a tagok száma, mint azt a Csereotthon.hu pr-osa korábban a Travelónak elmondta.

A rendszer úgy működik, hogy az otthoncserére készülők az oldalon keresztül veszik fel egymással a kapcsolatot, ezután általában Skype-on folytatódik a beszélgetés, és a tapasztalatok szerint mire a tagok megállapodnak egymással, már számos levelet váltottak, megismerték egymást kialakult az a bizalom, hogy be merik engedni egymást az otthonunkba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek