Finomhomok, sopszka saláta, parti bulik

Bulgária a kellemes csalódások országaként jellemzi önmagát. Az utóbbi években ugyanis komoly fejlesztések történtek, így ha nem járt még itt, azért, ha már van bolgár-élménye, akkor pedig azért érdemes itt nyaralnia.

Közkedvelt nyaralócélpontokat bemutató sorozatunkban a Török Riviéra és Bodrum után most Bulgária, közelebbről is a Fekete-tenger nyüzsgő üdülőhelye, a Napospart következik. Mivel Bulgária a rendszerváltás előtt a keleti-blokk országainak – így Magyarországnak is – a legkézenfekvőbb tengerparti üdülési helyszínt jelentette, a többség biztosan nosztalgiával gondol erre a környékre.

Napospart strandja: hosszú, sekély, finomhomokos
Galéria: Napospart, Bulgária
Fotó: Nagy István / Indafotó

Aki pedig a szüleitől vagy barátaitól hallott jó sztorikat a bolgár tengerpartról, az pedig emiatt szeretné egyszer bejárni a Napospartot, vagy éppen az ódon Neszebárt. Akármi legyen is a motiváció, érdemes ide eljönni – vagy éppen visszalátogatni –, az idősebb generáció meg fog lepődni, mennyit fejlődött az ország az elmúlt időszakban, a fiatalokat pedig a hatalmas bulik ragadják majd magukkal.

Bulgáriát ajánlja a Neckermann is
„Bulgária az egyik legdinamikusabban fejlődő nyaralási úti cél a magyar piacon. A Neckermann – köszönhetően a mögötte álló, nagy biztonságot nyújtó nemzetközi konszernnek is – rendkívül széles szálláskínálatot tud biztosítani kifejezetten versenyképes áron az egyszerűtől a valódi ötcsillagos luxusig. A közvetlen charter repülőjáratunkkal pedig egy bő óra alatt, a lehető legkényelmesebben juttatjuk el utasainkat a tengerpartra és haza, hogy az utazás se legyen senkinek sem fárasztó és stresszes" – mondta el dr. Szvoboda János, a Neckermann cégvezetője. (x)

Egyet fizet, ötöt kap

Így vélekedik barátnőnk, Laura is aki nemrégiben nyaralt erre. „A Napospartot leginkább bulizni vágyóknak ajánlanám a nagy éjszakai élet miatt, nappal viszont találni nyugodt partszakaszokat is, ha valaki nem vágyna tömegre. Az éttermek nem mondhatók drágának – az abszolút sláger a sopszka saláta, próbálja ki mindenki! –, és mindig sokféle akció volt mindenfelé. Ez az italokra is igaz. Általában mindenhol egyet fizet, kettőt kap koktélakciót tartottak. De olyan is előfordult, hogy egyet fizet, ötöt kap tequila-akcióba botlottunk. A baráti társaságokra tehát garantáltan egy szuper bulizós hét vár, de egyébként pároknak sem rossz. Hangulatos éjszaka a sötét tengerparton andalogni, ötven méterre a szórakozóhelyekkel teli sétáló utcától" – meséli.

Neszebár
Galéria: Napospart, Bulgária
Fotó: Kontiki / Indafotó

Persze a 7 kilométer hosszú és 150 méter széles, sekély, végig homokos tengerpart és az újabbnál újabb, medencével és animátorok csapataival jól ellátott szállodák miatt a gyerekeseknek sem kell aggódniuk – a remek vakáció számukra is garantált. Aki pedig a kényelmes szállodáknál, a tengerparti pihenésnél, az esti buliknál és a bolgár konyha remekeinél is többre vágyik, a Napospart déli részének folytatásában található Neszebárt érdemes felfedeznie.

Ne maradjon le! eXtra 40 euró kedvezmény a bolgár nyaralásokból!
Most még olcsóbban nyaralhat a Naposparton! Csak a Neckermann-nál! Foglaljon április 28-ig repülős utat! Siessen, a helyek fogynak! (x)

Neszebár, a Napospart óvárosa

„A félsziget, amelyen Neszebár fekszik, gyakorlatilag a Napospart óvárosaként funkcionál. Kisvasúttal, busszal és gyalog is elérhető, és van pár gyönyörű kilátással rendelkező étterem a félsziget végében" – mondja Laura. A háromezer éves óváros egyébként 1983 óta a világörökség része, amelyet egyedülálló földrajzi fekvésével és építészeti stílusával érdemelt ki. Több mint negyven temploma a Balkán legjobb állapotban megmaradt vallási épületei közé tartozik. Neszebár romantikus utcácskáiban a különleges, fából faragott erkélyekkel díszített házak, a pompás homlokzatok, és a kikötő érdemelnek külön említést.

Naplemente a Naposparton
Galéria: Napospart, Bulgária
Fotó: liebertamas / Indafotó

Ha ez még mindig nem elég, megnézhetjük magunknak Bulgária negyedik legnagyobb települését, Burgaszt is, ha már egyszer úgyis itt szállt le velünk a repülő. Délkelet-Bulgária gazdasági, kulturális és turisztikai központja számos látnivalót rejt, és érdekes fesztiválokon is részt vehetünk, ha jókor érkezünk. Van itt római és középkori fürdőmaradvány (Aquae Calidae), de például természettudományi, archelológiai és etnográfiai múzeum is.

Az állandó látnivalók mellett érdemes kiemelni a minden év augusztusában megtartott, 1965-ben alapított Nemzetközi Folklór Fesztivált. A világ minden tájáról érkező résztvevők autentikus népviseleteket viselnek, és népi hagyományaikat mutatják be. A fesztivál része a szuvenírvásár és a bazár, népi zenék csendülnek fel, népi táncokat mutatnak be, és kézműves foglalkozásokon is részt lehet venni.

Jó tudni!

Beutazási szabályok: Érvényes úti okmány (útlevél vagy személyi igazolvány) szükséges a beutazáshoz, melynek a beutazástól számítva még 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

Borravaló: A mindennapi élet része, ezért szinte mindenhol el is várják. Mindenképpen kalkuláljuk bele az útiköltségbe!

Bankkártyák: Minden üdülőterületen rendelkezésre állnak bankautomaták, amelyekből naponta maximum 200 Leva vehető fel. 2002 óta majdnem minden üzletben lehet bankkártyával fizetni. Euróval illetve utazási csekkel lehet fizetni a szállodákban, illetve be is váltják azt.

Időjárás: Elő- és utószezonban előfordulhat, hogy az időjárás hűvösebbre fordul, ezért mindenképpen javasolt, hogy vigyünk magunkkal egy pulóvert. A főszezonban általában 10 fölött van a napi napsütéses órák száma és 30°C körüli a napi csúcshőmérséklet, ami ideális a napozáshoz, strandoláshoz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek