Ciprusra utazni nem kell félnetek

Bár a ciprusi pénzügyi válság a turistákat elvileg nem érinti, mégis érezhetően kevesebben akarnak a mediterrán szigetre utazni, mint korábban. Pedig a kint élő magyarok, és az idegenforgalmi hivatal szerint is minden rendben van. A sziget virágba borult, a tengerben már strandolni is lehet.

 A pénzügyi káosz hírére látványosan megcsappant a turisták érdeklődése Ciprus irányába. Ezt állítja legalábbis a The Daily Telegraph online kiadása, és így látja a ciprusi nyaralásokat értékesítő hazai utazási iroda, az Unitravel is.

„Tapasztalataink szerint jóval kevesebb utat kötnek le Ciprusra, mint más desztinációkra. Pontos adataink nincsenek, ám érezhetően kevesebb foglalás érkezik, mint tavaly ilyenkor" – tudtuk meg az utazási iroda referensétől. A GfK közvélemény-kutató cég adatai is ezt támasztják alá: egy friss, brit turisták körében elvégzett kutatás szerint 43 százalékkal csökkent az érdeklődés Ciprus iránt a tavalyi év azonos időszakához képest.

Hosszú sor kígyózik a Laiki Bank automatája előtt március 22-én, Nicosiában
Galéria: Ciprus 2013
Fotó: Aa / Northfoto

Félnek, hogy nem jutnak hozzá a költőpénzhez

Bár a krízis kizárólag gazdasági természetű, a vakációjukat tervezgetők mégis attól félnek, hogy őket is érinteni fogja a válság. Például, hogy nem férnek hozzá a nyaraláshoz félretett pénzükhöz a szigeten. Ezeket a félelmeket erősítette tovább a Külügyminisztérium konzuli szolgálatának közleménye, melyben azt javasolják, a mediterrán szigetre indulók a szokásosnál több készpénzt vigyenek magukkal, nehogy problémáik legyenek.

„Mindenki szenzációt szeretne csinálni Ciprusból. Pedig az ég kék, süt a nap, és citrusvirág-illat lengedezik a levegőben. A szezon kezd beindulni, 25-28 fok van, a bátrabbak már a tengerben lubickolnak. Nem igazán érzem, hogy egy turistának bármilyen nehézséggel szembe kéne néznie itt" – mondta el a Travelónak Pál Beáta, aki családjával él Cipruson, Larnaka városában.

A legenda szerint itt emelkedett ki a habokból Afrodité
Galéria: Ciprus 2013
Fotó: Wikimedia Commons

A bankok nyitva vannak, hitelkártyát majdnem mindenhol elfogadnak – persze a készpénzt mindenhol jobban szeretik – teszi hozzá. „Tagadhatatlan, hogy vannak problémák, de ezek nagy része azokat érinti, akik nagyobb pénzösszegeket tartanak az itteni bankokban. A ciprusiak egyébként nagyon kedves emberek, így nem érezni rajtuk, hogy gond lenne, mosolyognak, még a nehéz időkben is" – zárta bíztató helyzetjelentését Beáta.

A magyarok körében népszerű célpont

Hasonlóan derűs képet fest Ács Viktória, a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal vezetője. „Éppen most tértem vissza Ciprusról, a sziget egészét bejártuk, és nem tapasztaltunk semmilyen fennakadást. Bankkártyával és készpénzzel is tudtunk fizetni" – mondta el a Travelónak. A hivatal adatai szerint egyébként 2012-ben 13 ezer magyar turista kereste fel a szigetet. 2013-ban az év első két hónapjában 60 százalékkal több magyar vendég járt Cipruson, mint tavaly ilyenkor.

Ciprus tehát továbbra is vonzó célpont a magyarok számára. „A görögországi eseményekkel ellentétben a ciprusiak igen békésen reagáltak az eseményekre, nem rohanták meg a bankokat, nem voltak utcai zavargások, mint amilyeneket Athén utcáin nap mint nap látunk. Így aki most indul Ciprusra, semmitől nem kell tartania, csak ne felejtse otthon a fürdőruháját" – tanácsolja Ács Viktória.

Tavasz a ciprusi Paphoson
Galéria: Ciprus 2013
Fotó: Anjo Kan /sunshine / Northfoto

A beszámolók alapján kirajzolódó pozitív kép ellenére a The Daily Telegraph cikke szerint az utazók inkább választják Tunéziát vagy Madeirát Ciprus helyett. A tavalyi év azonos időszakához képest ezekre az üdülőhelyekre száz százalékkal több foglalás érkezett idén.

Pedig ahogyan láthattuk, a válság leginkább csak a nagybefektetőket és offshore-lovagokat érinti, az egyszeri turistáknak a tenger éppoly kék, a muszaka éppoly laktató, a Kykkos kolostor pedig éppoly fényűző, mint eddig. Sőt, Ács Viktória szerint még az árak is barátságosabbak lesznek Cipruson, hogy az elmúlt időszakban kialakult negatív hírek miatt ne veszítsen a sziget a látogatók számából.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek