» Távol

A hal, amely képes egészben bekapni egy embert

| | Nem érkezett még hozzászólás
A cetcápák akár 12 méteresre is megnőnek, másfél méteres szájukkal pedig könnyedén beszippanthatnák a búvárokat. Népszerűségük kulcsa azonban ártalmatlan természetük: planktonnal táplálkoznak, és az sem zavarja őket, ha a búvárok hátuszonyukba kapaszkodva vitetik magukat.

Akkorák, mint a hetes busz, olyan sokáig élnek, mint egy ember, és cápa létükre teljesen ártalmatlanok: a cetcápák a ma élő legnagyobb halak. A leginkább csillagos égboltra emlékeztető, sötét alapon fehér pöttyös halak tizenkét méteresre is megnőnek, másfél méter széles szájukba pedig simán beférne egy ember. A búvárok azonban félelem nélkül megközelíthetik a jámbor óriásokat, mivel azok a sziláscetekhez hasonlóan főleg planktonnal táplálkoznak.

A cetcápa a ma élő legnagyobb olyan gerinces állat, mely nem emlősállat. A feljegyzések szerint akár 12 méteresre is megnőhet, de nem hivatalos történetek 14, sőt 17 méteres halakról is szólnak – vagyis hosszabbak, mint egy BKV-busz. Tajvanon tofucápa néven ismerik őket, mivel húsuk fehér, és a tofuhoz hasonlóan rugalmas – míg a legtöbb ország tiltja halászatukat, Tajvanon és a Fülöp-szigeteken szívesen fogyasztják a cetcápából készült finomságokat.

A Fülöp-szigeti Cebu szigeténél a halászok kézből etetik a cetcápákat kis rákokkal, hogy a turisták kedvére tegyenek. A turisták pedig százával érkeznek az álmos szigetre, ahol általában tucatnyi cetcápa várja a finomságokat, és jámboran tűri, hogy a turisták snorkellel vagy búvárfelszerelésben úszkáljanak közöttük. A tengerbiológusok szerint ez a gyakorlat természetellenes és káros a halak számára.

Cetcápák között úszni a világ számos pontján lehet: a halak mindig azokra a területekre vándorolnak, ahol éppen bőven található plankton vagy frissen kikelt halivadék. Ennek érdekében akár hónapokat is vándorolnak: a leghosszabb feljegyzett út 13 ezer kilométeres volt!

Az egyik leghíresebb cetcápa-megfigyelőhelyen, az ausztrál Ningaloo zátonynál márciustól júniusig számíthatunk felbukkanásukra, egy snorkeles túra mintegy 390 ausztrál dollárba kerül. Itt igen komolyan veszik a környezetvédelmet, a legtöbb cég rendelkezik ökoturisztikai minősítéssel. Ennek köszönhetően a szezononként érkező 17 ezer turista ellenére minden évben visszatérnek a halak is. Lehet cetcápákkal úszni Mexikóban is, a Yucatán-félsziget északkeleti csücskénél, ám itt már nehezebb olyan céget találni, amely a környezetvédelemre is ügyel. A szezon Mexikóban májustól szeptemberig tart, egy átlagos túra 200 dollárba kerül.

A túrák során elméletileg tilos a cetcápákat zavarni, sőt még csak túlságosan megközelíteni is őket, ennek ellenére a turisták gyakran megpróbálkoznak ilyesmivel. A cetcápák azt is eltűrik, hogy a búvárok a hátuszonyukba kapaszkodva vitessék magukat. Kisebb balesetet csak a halak híresen rossz látása okozhat: előfordult már, hogy beleütköztek egy búvárba, mivel nem vették észre. A fiatal cetcápák pedig szívesen eljátszanak a búvárokkal.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
4 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
4 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
9 napja
Mikeve új galériát hozott létre
Tulln-i kertek és a város
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.