» Távol

Virágszirmok, barkaszentelés, pálmaág

Virágvasárnap a világ körül

| | Nem érkezett még hozzászólás
Virágvasárnapon kezdődik a húsvétot megelőző negyvennapos böjt utolsó hete, a nagyhét. Március 24-én, vagyis a tegnapi napon rengeteg hívő vett részt a virágvasárnapi körmeneteken. Terjedelmes galériánkból megtudhatja, hogyan ünnepeltek világszerte.

Az ünnep arra emlékeztet, hogy szenvedése előtt Jézus felment Jeruzsálembe, hogy az ünnepi pászkavacsorát ott költse el tanítványaival. Az Olajfák hegyénél két tanítványát előreküldte egy szamárcsikóért, amelyen még nem ült ember, majd ezen vonult be a városba. Az ujjongó nép pálmaágakkal integetett, innen a latin elnevezés: Dominica in palmis de passione Domini, azaz pálmavasárnap az Úr szenvedéséről. Azokban az országokban – mint Magyarországon is –, ahol nincs pálma, barkát szentelnek meg a katolikus papok virágvasárnap.

Rómában a virágvasárnapot jelképező pálma- és olajfaágak megszentelésével kezdődött a Ferenc pápa által pontifikált szentmise. A szentmisén pénz- és hatalomvágyat ostorozta a pápa. A napsütötte Szent Péter teret több mint 200 ezer olajfaág, pálmaág és más mediterrán növény díszítette, közöttük két évszázados olajfa.

A pálmák Liguriából, az olajágak és fák a délolasz Pugliából érkeztek. A teret befedő színes virág- és növénytakaró a bibliai Getsemáne-kertet és a világ öt kontinensét idézte. A Szent Péter tér közepén álló obeliszktől indult a körmenet, amelyben bíborosok és hívők vitték a megszentelt fonott pálmaágakat a bazilika előtt felállított szabadtéri oltárhoz. A körmenet élén Ferenc pápa haladt.

Jeruzsálemben szintén rengetegen ünnepeltek tegnap: több ezer katolikus zarándok és fiatal keresztény palesztin vidám hangulatban vett részt az Olajfák hegyétől az óvárosig vonuló virágvasárnapi körmeneten. A rendőrség szerint 35 ezren vonultak föl, többen, mint a korábbi években. A virágvasárnapi ünnepség végén jelentős rendőri készültség mellett palesztin cserkészek vonultak föl dobok és dudák hangjára a keresztény negyedbe vezető Új kapunál.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
19 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
19 órája
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
6 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
10 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.