» Távol

Indul a szezon Kismartonban és Fraknón

| | Nem érkezett még hozzászólás
A hosszú hétvégét kihasználó kirándulókra gondolva március 15-től, óránként magyar nyelvű tárlatvezetéssel várják a látogatókat a Soprontól mindössze 35 percre található burgenlandi Fraknói várban és a kismartoni Esterházy-kastélyban.

Míg a tavalyi évben a „Hercegnői lakosztályok” címmel megnyílt, és a Herendi Porcelánmanufaktúrával közösen megrendezett porcelán kiállításnak köszönhetően inkább a hölgyekre helyeződött a hangsúly a kismartoni Esterházy-kastélyban, addig az idén egy igazi férfi áll a figyelem központjában.

2013-ban a háromszáz éve elhunyt Esterházy Pál nádorra emlékeznek, az idei kiállítások egy-egy részlete betekintést nyújt a törökök legyőzője, színész- és versmondó, költő és zeneszerző, szenvedélyes gyűjtő és nem utolsó sorban szerelmes férj életébe.

A kismartoni Esterházy-kastély

A kismartoni Esterházy-kastély Ausztria egyik legszebb barokk kastélya és Burgenland tartomány legjelentősebb kulturális műemléke. A kastély dísztermeiben felelevenedik a dicső hercegi  múlt és az Esterházy-udvar egykori pompája. A kastély mind a mai napig a térség kulturális életének központjaként működik, és festői szépségű helyszínéül szolgál különböző ünnepségek és társadalmi események számára.

Az Esteházy család négyszáz évre visszanyúló történelme alatt jelentős gyűjteményt hoztak létre. Vásároltak, elajándékoztak, adakoztak, ízlésük és igényeik szerint tárgyakat készíttettek, melyeket a 17. század óta meg is őriztek. A műtárgyak, a zenei örökség, a festmények, grafikák és szobrok, az étkezési kultúra tárgyai vagy a kertészkedés eszközei ugyanúgy fennmaradtak, mint a szinte egyedülálló fegyvergyűjtemény, az egyenruhák a könyvek és ásványok gyűjteménye.

A gyűjtés ugyan 1840-es évek táján megtorpant, majd egy része Magyarországon elajándékozásra került, a második világháborúban óriási károkat szenvedett, de az Esterházy Magánalapítvány megalapítása óta hatalmas lépések történtek feldolgozásában és restaurálásában. 2005 óta mintegy 150 000 tárgyat sikerült felértékeltetni, tudományosan feldolgozni.

A kiállítás részeként a világhírű és egyedülálló akusztikjú Haydn Terem, mely barokk freskóival és falfestményeivel a világ legszebb koncerttermei közé sorolható, megtekintésére is mód nyílik. A kastély több mint 330 éves pincéjében található Ausztria legnagyobb bormúzeuma.

Az impozáns gyűjtemény több mint 700 rendkívül érdekes kiállítási tárgyat tartalmaz, melyek kulturális és történelmi áttekintést adnak a nagy hagyományokkal bíró burgenlandi bortermelésről. A kiállításon egyebek mellett a tartomány legnagyobb fennmaradt boroshordója és legrégebbi bálványos szőlőprése látható.

A Soprontól mindössze 35 percre található, és a hercegi család különleges kincseit őrző Fraknói vár a kirándulók kedvelt úti célja. A XIV. században a Rozália-hegység nyúlványain épült vár a törökellenes háborúk idején a nyugat védőbástyájaként szolgált. A XVII. század elején az Esterházyak birtokába került Fraknói vár a mai napig a család értékes gyűjteményeinek őrzőhelye.

Március 15-től látogatható Fraknó várában az „Oszmánok, poroszok és franciák – az Esterházy család 300 éves hadtörténete“ című kiállításon belül a „Gránátok, koronázási zászlók, gránátosok” címmel nyíló kamarakiállítás. A 17. század elejétől a 19. század végéig terjedő időszakot átölelő kiállítás kiemelkedő tárgyaira a koronázási zászlókra, korabeli levelezésekre és az Európában egyedülálló üveggránát gyűjteményre fókuszálva ismét több újdonsággal és érdekességgel ismerteti meg az odalátogatókat.

A várvezetés során a vendégek izgalmas felfedező séta keretében ismerkedhetnek az Esterházy-hercegek világával. Megtekinthető a várkápolna, a történelmi várkonyha, a hadszertár és a fegyverpince. A látogatók végül pillantást vethetnek a 142 méter mély várkútba is. A XVII. század végén, az értékes örökség tárolására létrehozott kincstár világszerte az egyetlen művészeti és csodakamra, mely máig eredeti helyén megtekinthető.

Az Esterházy ősök galériája Közép-Európa egyik legnagyobb barokk, családi képgyűjteménye. A kiállítás izgalmas utazásra invitálja a látogatókat az Esterházy család történetén át. Igazi különlegesség a Drakula grófként ismert Vlad Tepes világviszonylatban egyedülállóan fennmaradt, egészalakos portréja, hiszen a havasalföldi vajdát a galéria létrejöttének idején – Atilla hun királyhoz hasonlóan – egyszerűen a család ősei közé sorolták.

2012-ben egy napsütéses októberi hétvégén a Travelo csapata is felfedezte Ausztria határhoz közel eső remek helyeit. Élménybeszámolónkat a kismartoni Esterházy-kastélyról, és a Fraknói várról ide kattintva olvashatja el.

Hasznos információk

Esterházy-kastély nyitva: 09.00-18.00

Belépők:

Az egyes kiállításokra felnőtt belépő: 9 EUR

Felnőtt kombinált belépő 2 kiválasztott kiállításra: 13 EUR

Gyermekeknek 6 éves korig ingyenes belépés, 6-16 éves korig: 6,50 EUR

Családi jegy (2 felnőtt és 2 gyerek részére): 19 EUR

Kedvezményes jegy: 7 EUR

Fraknó vára nyitva: 10.00-18.00

Belépők:

Az egyes kiállításokra felnőtt belépő: 9 EUR

Családi jegy: 19 EUR

Felnőtt kombinált belépő két kiválasztott kiállításra: 13 EUR

Gyermekeknek 6 éves korig ingyenes belépés, 6-16 éves korig: 6,50 EUR

Kedvezményes jegy: 7 EUR


Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 órája
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
5 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.