Indul a szezon Kismartonban és Fraknón

A hosszú hétvégét kihasználó kirándulókra gondolva március 15-től, óránként magyar nyelvű tárlatvezetéssel várják a látogatókat a Soprontól mindössze 35 percre található burgenlandi Fraknói várban és a kismartoni Esterházy-kastélyban.

 Míg a tavalyi évben a „Hercegnői lakosztályok" címmel megnyílt, és a Herendi Porcelánmanufaktúrával közösen megrendezett porcelán kiállításnak köszönhetően inkább a hölgyekre helyeződött a hangsúly a kismartoni Esterházy-kastélyban, addig az idén egy igazi férfi áll a figyelem központjában.

Esterházy-kastély Galéria: Kismarton és FraknóFotó: mimi / Travelo

2013-ban a háromszáz éve elhunyt Esterházy Pál nádorra emlékeznek, az idei kiállítások egy-egy részlete betekintést nyújt a törökök legyőzője, színész- és versmondó, költő és zeneszerző, szenvedélyes gyűjtő és nem utolsó sorban szerelmes férj életébe.

A kismartoni Esterházy-kastély
A kismartoni Esterházy-kastély Ausztria egyik legszebb barokk kastélya és Burgenland tartomány legjelentősebb kulturális műemléke. A kastély dísztermeiben felelevenedik a dicső hercegi múlt és az Esterházy-udvar egykori pompája. A kastély mind a mai napig a térség kulturális életének központjaként működik, és festői szépségű helyszínéül szolgál különböző ünnepségek és társadalmi események számára.
Az Esteházy család négyszáz évre visszanyúló történelme alatt jelentős gyűjteményt hoztak létre. Vásároltak, elajándékoztak, adakoztak, ízlésük és igényeik szerint tárgyakat készíttettek, melyeket a 17. század óta meg is őriztek. A műtárgyak, a zenei örökség, a festmények, grafikák és szobrok, az étkezési kultúra tárgyai vagy a kertészkedés eszközei ugyanúgy fennmaradtak, mint a szinte egyedülálló fegyvergyűjtemény, az egyenruhák a könyvek és ásványok gyűjteménye.
A gyűjtés ugyan 1840-es évek táján megtorpant, majd egy része Magyarországon elajándékozásra került, a második világháborúban óriási károkat szenvedett, de az Esterházy Magánalapítvány megalapítása óta hatalmas lépések történtek feldolgozásában és restaurálásában. 2005 óta mintegy 150 000 tárgyat sikerült felértékeltetni, tudományosan feldolgozni.
A kiállítás részeként a világhírű és egyedülálló akusztikjú Haydn Terem, mely barokk freskóival és falfestményeivel a világ legszebb koncerttermei közé sorolható, megtekintésére is mód nyílik. A kastély több mint 330 éves pincéjében található Ausztria legnagyobb bormúzeuma.
Az impozáns gyűjtemény több mint 700 rendkívül érdekes kiállítási tárgyat tartalmaz, melyek kulturális és történelmi áttekintést adnak a nagy hagyományokkal bíró burgenlandi bortermelésről. A kiállításon egyebek mellett a tartomány legnagyobb fennmaradt boroshordója és legrégebbi bálványos szőlőprése látható.

 A Soprontól mindössze 35 percre található, és a hercegi család különleges kincseit őrző Fraknói vár a kirándulók kedvelt úti célja. A XIV. században a Rozália-hegység nyúlványain épült vár a törökellenes háborúk idején a nyugat védőbástyájaként szolgált. A XVII. század elején az Esterházyak birtokába került Fraknói vár a mai napig a család értékes gyűjteményeinek őrzőhelye.

Haydn-terem a kismartoni Esterházy kastélyban
Galéria: Kismarton és Fraknó
Fotó: Wolfgang R. Fuerst Www.wrfuerst. / Schneider és Társa

Március 15-től látogatható Fraknó várában az „Oszmánok, poroszok és franciák – az Esterházy család 300 éves hadtörténete" című kiállításon belül a „Gránátok, koronázási zászlók, gránátosok" címmel nyíló kamarakiállítás. A 17. század elejétől a 19. század végéig terjedő időszakot átölelő kiállítás kiemelkedő tárgyaira a koronázási zászlókra, korabeli levelezésekre és az Európában egyedülálló üveggránát gyűjteményre fókuszálva ismét több újdonsággal és érdekességgel ismerteti meg az odalátogatókat.

A várvezetés során a vendégek izgalmas felfedező séta keretében ismerkedhetnek az Esterházy-hercegek világával. Megtekinthető a várkápolna, a történelmi várkonyha, a hadszertár és a fegyverpince. A látogatók végül pillantást vethetnek a 142 méter mély várkútba is. A XVII. század végén, az értékes örökség tárolására létrehozott kincstár világszerte az egyetlen művészeti és csodakamra, mely máig eredeti helyén megtekinthető.

Fraknói vár

Galéria: Kismarton és Fraknó

Fotó: mimi / Travelo

Az Esterházy ősök galériája Közép-Európa egyik legnagyobb barokk, családi képgyűjteménye. A kiállítás izgalmas utazásra invitálja a látogatókat az Esterházy család történetén át. Igazi különlegesség a Drakula grófként ismert Vlad Tepes világviszonylatban egyedülállóan fennmaradt, egészalakos portréja, hiszen a havasalföldi vajdát a galéria létrejöttének idején – Atilla hun királyhoz hasonlóan – egyszerűen a család ősei közé sorolták.

2012-ben egy napsütéses októberi hétvégén a Travelo csapata is felfedezte Ausztria határhoz közel eső remek helyeit. Élménybeszámolónkat a kismartoni Esterházy-kastélyról, és a Fraknói várról ide kattintva olvashatja el.

Hasznos információk
Esterházy-kastély nyitva: 09.00-18.00
Belépők:
Az egyes kiállításokra felnőtt belépő: 9 EUR
Felnőtt kombinált belépő 2 kiválasztott kiállításra: 13 EUR
Gyermekeknek 6 éves korig ingyenes belépés, 6-16 éves korig: 6,50 EUR
Családi jegy (2 felnőtt és 2 gyerek részére): 19 EUR
Kedvezményes jegy: 7 EUR
Fraknó vára nyitva: 10.00-18.00
Belépők:
Az egyes kiállításokra felnőtt belépő: 9 EUR
Családi jegy: 19 EUR
Felnőtt kombinált belépő két kiválasztott kiállításra: 13 EUR
Gyermekeknek 6 éves korig ingyenes belépés, 6-16 éves korig: 6,50 EUR
Kedvezményes jegy: 7 EUR
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek