» Távol

Maffiózók és Carrie nyomában New Yorkban

| | Nem érkezett még hozzászólás
Kukkantson be Carrie Bradshaw otthonába, nézze meg, hol kávéztak a Jóbarátok, esetleg üldögéljen egy kicsit Woody Allen kedvenc padján. New Yorkban el sem kerülheti, hogy filmes kulisszák között mozogjon.

New Yorkba érkezve hamar szembesülünk azzal, hogy nem könnyű nekifogni egy ekkora város felfedezésének. Beleeshetünk abba a hibába, hogy vagy random nekivágunk a környék utcáinak, vagy befizetünk egy minden nagyobb nevezetességet megmutató buszos, esetleg hajós városnéző túrára. Előbbi hátránya, hogy akár egy hét csavargás után sem igen távolodtunk el lakóhelyünktől, míg az utóbbinál megmaradunk a szokásos Szabadság-szobor, Empire State Building, Times Square, Central Park déli része volumenű látnivalóknál, ami persze önmagában is fantasztikus élmény, de a városhoz mégsem kerülünk sokkal közelebb.

Ezt a problémát remekül áthidalhatjuk azzal, hogy New Yorkra mint tévéből, moziból számtalanszor látott háttérre tekintünk. Legtöbbünk úgyis bevallottan vagy a nélkül, azért utazik éppen ebbe a városba, hogy átélhesse kedvenc filmes élményei helyszínét, és azért, mert olyan sok New Yorkban játszódó sorozatot, mozifilmet nézünk, hogy szinte már otthonosan tekintünk egy-egy utcarészletre, vagy épületre.

Hogyan indulhatunk neki a város filmes felfedezésének?

New Yorkban a filmes helyszínek megtekintésére rendkívül sok városnéző túrát szerveznek. Ezek előnye, hogy nem nekünk kell egyesével lenyomoznunk a jeleneteket, és kitalálni, hogyan is jutunk oda leggyorsabban, hanem egy három-négy órás séta vagy buszos út keretében idegenvezető magyarázza el nekünk, melyik helyszín miről nevezetes. Hátránya viszont, mint minden szervezett sétának, hogy csoportban kell vonulni, és minden helyszínen adott idő áll rendelkezésre a bámészkodásra. Ráadásul ezekre az utakra nem elég az utolsó pillanatban jelentkezni, mert akár hetekkel előre be vannak telve a helyek.

A szervezett túrák kínálata alapján úgy tűnik, a legnépszerűbb filmes városnéző körút alapjául még nyolc évvel a befejezése után is a szinglik kultikus sorozata, a Szex és New York szolgál. Ezek a túrák kifejezetten azoknak az ínyenc sorozatfanoknak készültek, akik nemcsak olyan híres helyszínekre zarándokolhatnak el, mint Carrie Bradshaw lakása, vagy a Mr. Big eljegyzési partijának helyet adó Plaza Hotel, hanem olyan apró részletekig is végigkövethetik az epizódok helyszíneit, mint a konditerem, ahová Charlotte járt, vagy a templom, ahol Samantha kevés sikerrel igyekezett felszedni egy ferences szerzetest.

Léteznek túrák, ahol a csoport megáll kávézni a főhősnők kedvenc találkozóhelyein és van olyan is, ahol a sorozat szereplőinek kedvenc divatüzleteiben shoppingolhatnak kedvükre a turisták.

Travelo tipp:

Ha kifejezetten egy-egy helyszínre vagyunk kíváncsiak, érdemes jelentkezés előtt felvenni a kapcsolatot az út szervezőivel, és megérdeklődni, hogy az adott helyszín biztosan benne lesz-e a sétában.

A körutakat általában rossz időben is megtartják, többnyire nincs lehetőség arra, hogy egy esős nap miatt áttegyük az időpontot vagy visszakérjük a pénzt. Ezért nem árt megnézni az időjárás jelentést!

Vannak túrák, amelyeken 9 év alatti gyermek nem vehet részt, ezért családi programnak nem biztos, hogy ideális terv; 15 éves kor alatt pedig csak kísérettel csatlakozhatnak a gyermekek.

Lánybúcsúztatókra ajánlják a limuzinos városnézést, ahol Carrie, Samantha, Miranda, és Charlotte utak közül választhatunk. Az elnevezéshez megfelelően ruhapróba, make-up készítés, vagy vacsorahelyszínek egészítik ki a luxuskörutazást. Ezeknek persze igen borsos áruk van, minimum öt utas esetén 140 és 190 $ között furikáznak minket limóval három és fél órán keresztül.

Természetesen nemcsak a Szex és New York fanoké a világ. Kínálnak sorozattúrákat többek között a Maffiózók rajongóinak is, akiket nemcsak a Manhattanben, de a New Jersey-ben játszódó helyszínekre is elkalauzolnak, vagy a Pletykafészek című sorozat nézőinek, akik az Upper East Side-i tinédzserek életének helyszíneit látogathatják sorra.

Szervezett túrákkal lehetőség nyílik arra is, hogy ne egy-egy kiemelt filmsorozat, hanem kifejezetten egy adott városrész nevezetes filmjelenet helyszíneit járják sorra az érdeklődők. A legnépszerűbb ezek közül természetesen a Central Park. Egy három-négy órás séta keretében megnézhetjük, hol etette a galambokat Macaulay Culkin a Reszkessetek, betörők! egyik híres zárójelenetében, hol menekült a bűnözők elől csigalassúságú motorcsónakján Tina Fey és Steve Carell a Párterápia egyik legviccesebb jelenetében, vagy hol randizott Billy Crystal és Meg Ryan a Harry és Sally című 1989-es, mára már klasszikussá vált romantikus mozifilmben.

Ha sem helyhez, sem filmhez nem ragaszkodunk különösebben, léteznek természetesen általános filmes városnéző körutak. Ezek legváltozatosabb helyszíneket és filmes stílusokat elegyítik, legyen szó a Jóbarátok főszereplőinek lakóházáról vagy arról az utcarészletről, ahol Marilyn Monroe ikonikus szoknya-fellibbenős képe készült.

Mindezt mennyiért?

A vezetett filmes túrák ára
általában 35 és 45 $ között mozog,
de ki lehet fogni kedvezményes
utakat, illetve extra díjért kiemelten
jó helyet lehet szerezni a buszban
jó kilátással, közel az idegenvezetőhöz

Amennyiben saját magunk szeretnénk ellátogatni a filmes helyszínekre, legkönnyebben ennek az oldalnak a segítségével tehetjük meg. Itt egy helyen megtaláljuk ABC-sorrendbe szedve nemcsak több mint hétszáz film rövid leírását, de egy-egy filmen belül végigkövethetjük a film jeleneteit filmbeli és jelenlegi fotókkal illusztrálva, és a pontos helyszín címeivel kiegészítve. Ezen felül az oldal New York-i filmes aktualitásokkal is szolgál, hol találhatóak például forgatások a városban. A website kifejezett erőssége, hogy Manhattan térképét nagyobb egységekre osztva pontosan bejelöli, melyik filmjelenet pontosan hol található. Így nemcsak film címek, hanem helyszínek szerint is elindulhatunk városnéző sétánkra az oldal alapján. Ezen felül olyan klasszikus mozifilmekkel is foglalkozik, mint az Álom luxuskivitelben, a Kánikulai délután, a Taxisofőr vagy a Manhattan.

Amennyiben nincs elég időnk sem filmek, sem helyszínek között dönteni, több helyen is találhatunk toplistákat a leghíresebb New York-i filmjelenetekről, melyek alapján gyorsan körbejárhatjuk a legemlékezetesebb helyszíneket.

Végül kifejezetten az adott film honlapjain is kutathatunk, másrészt a meglátogatni kívánt helyszín alapján is keresgélhetünk. A Central Park honlapján például kiemelik a parkban játszódó top tíz leghíresebb filmjelenet pontos elérhetőségét a Hannah és nővéreitől egészen a Hair-ig.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Ajándékozzon pihenést! Lepje meg szeretteit a Miskolctapolca Barlangfürdő**** különleges élményével!

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
6 napja
zitary új galériát hozott létre
Agung vulkán
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.