Fedezze fel velünk Szerbia bulis arcát!

A bosnyákokkal turbofolk partin, a szerbekkel egy belgrádi estén bulizhatunk, a vajdasági magyarokat pedog birkapörköltezés és meggypálinkázás közben ismerhetjük meg jobban. Márciusban az Experience Balkan csapatával felfedezzük Észak-Koszovót és Szerbiát. Csatlakozzon hozzánk!

A Travelo szerkesztőségének egy riportere is csatlakozik ahhoz a kora tavaszi, interkulturális élménytréninghez, amelyet az Experience Balkan csapata tervezett meg a szomszédos kultúrák mélyebb megismerésére.

Barátkozni szerbekkel, bosnyákokkal, albánokkal

Galéria: Szerbiai élménytréningHuszty Zoltán / Experience Balkan

 Március 13-án öt napos buszos körutazásra indulunk Budapestről, amelynek főbb állomásai a Novi Pazar-i Szandzsák, Észak-Koszovó, Belgrád, és a Vajdaság. Ez a hagyományos utazási irodák kínálatától eltérő túra lesz, a fiatal szervező csapat célja amellett, hogy a közös út során megismerjünk néhány lenyűgöző helyet, az is, hogy személyes kapcsolatba léphessünk szerbekkel, albánokkal, bosnyákokkal és vajdasági magyarokkal. Emellett játékokkal, és a csapat által készített , tematikus kisfilmeken keresztül is jobban megismerhetjük a balkáni országok kultúráját.

Az élménytréning első állomása a Szandzsák tartomány lesz, ami Szerbia és Montenegro között egy zömében muszlim vallású bosnyákok lakta vidék, törökországi kötelékekkel. Meglátogatjuk Maglič várát, majd a török bazárokat, műhelyeket, este pedig egy autentikus diszkóban turbofolk partin veszünk részt. Novi Pazar felfedezése következik, Láthatjuk az Aranyvilág mecsetet, majd a világörökség részét képező Sopoćani-kolostort, ahol a világ egyik leghíresebb freskója található. Estefelé egy régi, jugoszláv hangulatú fürdőben lazítunk.

Európa egyik partiközpontjában

A harmadik napon egy hegyi sétát követően az észak-koszovói - szerb határhoz érünk, ahol a hegyszorosban található a Crna Reka sziklakolostor. Európa legfiatalabb országába lépve a következő állomás az északon szerbek, délen túlnyomórészt albánok lakta Kosovska Mitrovica, ahol gasztronómia élmények várnak. A következő nap néhány helyi látnivaló, köztük a 13. századi Žiča kolostor után 300 kilométert utazunk visszafelé, egyenesen Belgrádig. Aznap látjuk majd a nándorfehérvári várat, a Kalemegdant és az egész Balkán legnagyobb templomát, a Szent Szávát. Este megtapasztalhatjuk, miért is nevezik a szerb fővárost Európa partiközpontjának.

Galéria: Szerbiai élménytréningHuszty Zoltán / Experience Balkan

 Az utolsó nap a belgrádi zsidó közösséggel ismerkedünk, majd a multikulturális tájékozódást a vajdasági kun magyar faluban, Bácsfeketehegyen zárjuk, a helyi református lelkész vezetésével. Innen néhány kedves szót, egy kis vajdasági birkapörköltet és feketicsi meggypálinkát magunkhoz véve elindulunk hazafelé.

A szállások zömében panziók, illetve 2-3 csillagos városi hotelek, és a körutazáson a helyismerettel és helyi kapcsolatokkal rendelkező Szikra Csaba kísér bennünket. A túravezető, élménytréner korábban Koszovóba szervezett hasonló utat, amelynek utasai az úti élményeik közt azt emelték ki a legszívesebben, hogy a koszovói emberek meglepően kedvesek, vendégszeretőek. A legközelebbi koszovói körút idén májusban lesz. További infók az Experience Balkan oldalon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek