Az egyiptomi közbiztonság nem riasztja a magyarokat

Az egyiptomi turizmus 2011-es mélypontja után a tavalyi év már a lassú újjáéledésről szólt nemzetközi szinten. A magyarok utazási hajlandóságát tekintve idén rosszabb év kezdődött, mint tavaly, de ebben az utazási irodák szerint nem a zavargások játszanak szerepet, hanem a gyenge forint és a szolgáltatások drágulása. A kedvenc turistaparadicsom még mindig Hurghada, és Sharm El-Sheikh, de a búvárkodás is menő. A lehúzásokra azonban továbbra is figyelnünk kell.

Az egyiptomi turizmusban fekete évként emlegetett 2011 után nemzetközi szinten némi növekedést tapasztaltak tavaly. Hisham Zaazou turisztikai miniszter januárban közzétett adatai szerint a 2011-es évhez képest 17 százalékkal több turista látogatott az országukba, és a turizmusból befolyó bevételek 13 százalékkal nőttek 2012-ben.

Lassú éledés, és újabb zavargások

Galéria: Egyiptom idénFotó: Northfoto

A turizmus lassú újjáéledéséről szóló hírekkel párhuzamosan az országban zajló események az év elején nem voltak éppen megnyugtatóak azok számára, akik utazást terveztek. A 2011 januárjában kirobbant, Egyiptomot is érintő kormányellenes tüntetéssorozat után az ország újra a megmozdulások színtere lett.

Az utazókat még jobban elriaszthatja a keddi hőlégballon-baleset, melyben a 19 turista között egy Nagy-Britanniában élő magyar nő is életét veszítette. A tragédia miatt ideiglenesen megtiltották a turisták hőlégballonos repültetését.

A turizmus szempontjából az sem volt vonzó az elmúlt évben, hogy olyan híresztelések jelentek meg, amelyek szerint a Muzulmán Testvériség a turistákat is érintő szigorításokra készül. Később kiderült, nem tervezik korlátozni az alkolholvásárlást és azt sem, hogy a strandokon bikinit lehessen viselni, mert ezek az intézkedések az idegenforgalomra és így a gazdasági életre nézve is katasztrofális következményekkel jártak volna. Tény, hogy az ország elvesztette korábbi pozícióját a turizmusban. Az oroszok például tömegesen átszoktak Thaiföldre, 2011-ben az egymilliót is elérte az oda utazó oroszok száma.

A drágulás a fő probléma

A magyarok utazási kedvét nem szegi a politikai helyzet az egyiptomi utakat értékesítő hazai utazási irodák szerint. Zám Tibor, a Best Reisen ügyvezetője szerint utazási kedvünk tavaly a vártnál jobban alakult a 2011-es mélypont után, de ennek fő okát abban látta, hogy az utakat olcsón lehetett kínálni.

"Az idei év azonban rosszabbul kezdődött, mint a tavalyi. Ennek több oka is van. Részben a forint gyengesége, részben a szállodák áremelése, részben a repülökapacitás hiánya miatt. Malév már nincs. Csak utolsó helyen lehet említeni a romló közbiztonságot és a politikai feszültséget. Egyiptomnál ezt megértik és elfogadják az utasok, de a jelentős drágulást nem" - mondta a Travelónak a cégvezető, aki emiatt éves szinten is gyengébb forgalmat vár a tavalyinál.

"A 300 forintos euró, a magas üzemanyagárak, a géphiány, a Travel Service chartertársaság monopolhelyzete, a politikai feszültség, a csökkenő reáljövedelmek egyszerre túl sok terhet jelentenek az utazók számára."

Arab Tavasz
Néhány arab államban 2011 év elején kormányellenes tüntetéssorozatok kezdődtek. Az Arab Tavasz tüntetései kis híján 850 halálos követeltek Egyiptomban, végül februárban, a tüntetéssorozat 18. napján Mubarak elnök lemondott. A 2012-es elnökválasztáson a szélsőséges iszlámista párt, a Muzulmán Testvériség jelöltje, Mohammed Murszi nyert, de a nyugalom nem tartott sokáig. 2013 januárjában ismét több halálos áldozatot követelő kormányellenes, és a Muzulmán Testvériség ellen irányuló tüntetések kezdődtek országszerte. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa a tüntetőkkel szembeni túlzott mértékű rendőri fellépés beszüntetésére szólította fel Mohamed Murszi államfőt, és az erőszakhullám kivizsgálását sürgette.
A Külügyminisztérium honlapján az Egyiptomba idén utazók számára nem szerepelnek a tavaszra és nyárra vonatkozó figyelmeztetések, csupán januárra, az Arab Tavasz második évfordulója idejére vonatkozólag hívták fel a figyelmet az elővigyázatosságra.

Tavasszal eldől, ki hol nyaral

Galéria: Egyiptom idénFotó: Martyn Ferr / Bancroft Media

A Kartago Tours sokkal inkább bizakodó az idei évet tekintve. Hajducsi Tamás marketingvezető szerint a foglalási szezon kezdete mindig az Utazás Kiállítás, idén tehát március első hétvégéje. Nagy eséllyel a tavasz folyamán dől el, ki hol szeretne nyaralni.

Mint elmondta, Egyiptomba a téli szezon kivételével egész évben utaznak a magyar turisták. Januárban, februárban nem túl baráti az időjárás, a kora tavaszi időszakban inkább a nílusi hajóutak és a körutazások keresettek, később bekapcsolódnak a népszerű nyaralóhelyek. A marketingvezető szerint a Vörös-tengeri búvárturizmus is jelentős, és ez nem köthető szezonhoz, sem turisztikai trendekhez. "Aki egyszer már búvárkodott ott, nagy valószínűséggel rendszeres visszatérő lesz." A gazdag víz alatti világ 400 féle korallal és több mint 1500 féle halfajjal írható le.

Taba és Marsa Alam feltörőben

Mindkét utazási iroda tapasztalatai szerint a legnépszerűbb egyiptomi úticél Hurghada, a Vörös-tenger melletti halászfaluból lett turistaparadicsom. A Kairótól 500 km-re található városba kicsivel több mint három és fél óra alatt el lehet jutni Budapestről, ez is hozzátartozik a vonzerejéhez. A második legnépszerűbb nyaralóhely Sharm El-Sheikh. A Sínai-félszigeten fekvő város korallos tengerpartjai és éjszakai élete miatt is keresett.

A Kartago Tours marketingvezetője a népszerű helyek közt említette még az Egyiptom-Izraeli határ és Jordánia közelében fekvő Tabát, a Sinai-félsziget másik, jelentős turistaoázisát. A térség egyik leglátogatottabb helye a Fárao-sziget. Marsa Alam szintén kedvelt és viszonylag csendes nyaralóhely. Hurghadától 300 kilométerre, délre található, és vízi élővilágáról nevezetes. A partok közelében állítólag delfineket és akár mantarájákat és cápákat is látni, a Samadai zátonyt tartják a delfinek állomásának, a másik, híres zátony az Elphinstone.

Ne a hotelben fizessünk be kirándulásokra!

Galéria: Egyiptom idénFotó: Northfoto

Ha az Ongón egyiptomi élménybeszámolók után vadászunk, a bejegyzések nagy része 2010-ből való, a 2011-es turisztikai válság előtti időkből. Ez az ország jellemzően megosztja az utazókat, rengeteget hallhattunk már gyomorfertőzésekről, szállodai átverésekről, lehúzós piramistúrákról, ugyanakkor jó élményekről is.

Tanulságos például laber bejegyzése az egy napos, kairói szervezett útról, amely éjszaka indul, és másnap éjszaka ér véget. Az utazó szerint alap, hogy inkább utazási irodában, és nem a szállodában érdemes befizetni a szervezett utakra, úgy féláron van. A gízai piramisok csalódást nem okozhatnak, azzal viszont érdemes számolni, hogy minden utaztatónak megvannak a maga szerződött, bazáros partnerei, ahová beterelik a turistákat, előadást tartanak és várják, hogy vásároljanak.

A szállodákkal is érdemes vigyázni

A szállodák színvonalát tekintve óriási különbségek lehetnek. Laber például a hurghadai Sakkala nevű városközponttól délre, a sivatag közepén épült Aquamarine Iberotelt választotta, de alaposan megbánta. Véleménye szerint a tengerparti szakasz komolytalan, az ételek közepesek, és ahogyan látta, a hotelben mindennapos probléma a túlfoglalás. Az időnkénti áramszünet viszont nem feltétlenül a hotel hibája, egyiptomi utazók szerint ezzel számolni kell.

Egy másik utazó Hurghadát választotta nyaralóbázisnak, és a saját tengerparti stranddal felszerelt Palm Beach nevű szállodában szállt meg, a várostól negyedórás taxiútra. A környéken látnivaló nincs túl sok, csak sivatag. Az ellátás pedig leginkább a Szot-üdülők színvonalát idézte.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek