Ipanemai homok a talpam alatt januárban

Egy minden tudományos alapot nélkülöző angol kutatás szerint január 21-e az év legszomorúbb napja. Cikkünkkel igyekszünk ezt ellensúlyozni. Kambodzsában elefánttúrázni, Jamaikában vízesést mászni, a Kajmán-szigeteken elektromos ráják közt úszni, vagy Brazíliában tesztelni, hogy a Copacabana, vagy az Ipanema a jobb strand, mind nagyon hatásos téli depresszió ellen. Útibeszámolók, téli, egzotikus nyaralásokról, kedélyjavító céllal.

Néhány évvel ezelőtt, amikor először utaztam télből a nyárba, megismertem a téli depresszió legjobb ellenszerét. Persze a karácsonyi költekezési csúcs előtt 220 ezer forintot hagyni a Lufthansánál és a Qatarnál Budapest-Frankfurt, Frankfurt-Doha, Doha-Saigon járatra még nem a levertség elleni legerősebb csodaszer, de az utána következő időszak kedélyjavító hatása vitathatatlan.

Amikor a tél vadulni kezd

Védőoltások után rohangálni az influenza elleni oltások szezonjában, papucsot vásárolni csizmaleárazáskor, szállodai szobát foglalni a tengerpartra, hótorlaszos küzdelem idején, aztán január végén jégbordákon át kijutni a reptérre, és elutazni nagyon egészséges. Egyszerre szabadít fel adrenalint és endorfint, serkenti a szívműködést és tán még az immunrendszert is erősíti.

Ezt az érzést azóta minden januárban igyekszem felidézni, amikor a tél vadulni kezd. Most a hideg és melegfrontok leterhelő váltakozása mellett arra kértem a travelós kollégákat, és ismerős utazókat, hogy osszák meg az élményeiket arról, amikor télen indultak nyaralni.

Brazília: Letaglóz a meleg és a vibrálás

Galéria: Téli nyaralásokNorthfoto

 "Ha tehetem, január-február között utazom, mert addigra fogynak el a tartalékaim, főleg vitaminokból. Ha mondjuk február második felében tér vissza az ember, akkor legrosszabb esetben is max három hét mínuszokat is tartalmazó hideggel kell számolnia. Ez pedig remek mentális tuning: fel vagy töltődve D-vitaminnal, elmúlt a téli ekcémád, és a naptól és a trópusi gyümölcsöktől megerősödve gyerekjáték kibírni azt a pár hetet. Elképesztő erőt ad egy ilyen út" - foglalta össze a téli utazások energetizáló hatását Barbara, akinek a kedvenc célországa ebben az időszakban Brazília. Interkontinentális repülőjegyét jellemzően októberben veszi meg a TAP-nál. Az utóbbi években a legolcsóbb repülőjegye 210 ezer forintba került, legdrágább 260 ezerbe.

A legemlékezetesebb útjára néhány éve, egy rövid berlini kitérő után utazott, mínusz 7 Celsius fokból 35 fokba. "24 óra alatt volt a talpam alatt a berlini hó és az Ipanema homokja. Amikor megérkezik az ember, először a páratartalom tűnik fel, majd kilépve a légkondis reptérről, letaglózza a nedves meleg, aztán az ország vibrálása és az emberek kedvessége."

Nem Copacabana a legkirályabb

Barbara nagy Rio-rajongó, ezért az egyik kedvenc, kedélyjavító programja a fővárosi barangolás és strandolás volt. "A filmek és a slágerek miatt szerintem mélyen beleette magát a világon a legtöbb ember tudatába, hogy a Copacabana a világ legkirályabb tengerpartja. Nos, szerintem, és a riói cimboráim szerint az Ipanema sokkal jobb, és lényegesen tisztább a vize.

Ha viszont az európai lélektől még távolabbi, és adott esetben még melegebb helyre vágyik valaki, menjen Bahiába. Salvadorba a legtöbb európai fővárosból megy közvetlen repülőjárat, de ott nem érdemes sokat időzni, főleg ha szeretnénk az utazás hátralévő részében is közvetlen közelünkben tudni az értékeinket. Irány inkább a várostól északra és délre eső partszakaszok. Mindegy, hova megy az ember, egyik partszakasz szebb, mint a másik. És kötelező a Chapada Diamantina Nemzeti Park, ami mellett kismiska a Grand Canyon."

Kambodzsa: Bármikor összefuthatsz egy csapat majommal

Galéria: Téli nyaralásokNorthfoto

 "Ázsiába menni azért is nagyon jó, mert tényleg annyira más a klíma, annyira más impulzusok érnek, és olyan hosszú az út odáig, hogy nagyon könnyű kiszakadni az otthoni mindennapokból" - mondta István, akinek a délkelet-ázsiai országok közül Kambodzsa volt a kedvence. Úgy tartja, ha már pár héttel meg lehet rövidíteni az itthoni fagyoskodást, akkor nincs értelme egy utazáson hezitálni.

A Khmer Birodalom egykori fővárosa, Angkor többnyire minden turistát lenyűgöz, a királyságban tett körutazások közül legtöbbször ez a látványosság szerepel az első helyen az útibeszámolókban. Tavaly például több mint kétmillió turista járt az Angkor Watban. A legtöbben Ázsia más országaiból érkeznek, de nem elhanyagolható az európai turisták száma sem.

"Angkorért mindenki odáig van, pedig annyira nem is tűnik jó programnak, hogy egész nap a forróságban rúgd a port, miközben egy sok ezer éve eltűnt kultúra romjai között bolyongsz. De ha egyszer már ott vagy, annyi kisebb-nagyobb meglepetés ér, annyira változatos az egész, hogy nem lehet megunni a nézelődést, és végül a tervezettnél is tovább ott maradsz. Lehet biciklizni, bármelyik percben összefuthatsz egy elefántkaravánnal, vagy egy nagyobb csapat majommal. Nem tudhatod, hogy a következő látnivalónál több busznyi japán turistát találsz, vagy teljes csendet akár több órára. A legviccesebb és legmeglepőbb talán a romok között a jelvényét áruló rendőr volt."

Elefánttúra és fürdés a folyóban

Istvánék szállása a templomromok közelében található turistaközpontban, Siem Reap-ben olcsó és tiszta vendégház volt, ahol az ételkínálattal is elégedettek voltak. Persze Sihanoukville és a tengerpart is remek hely, de az utazó nem azt tette az élmények közül a második helyre.

"A Khao Sok Nemzeti Parkban töltöttünk el egy pár éjszakát egy bungalóban, bent az őserdőben, ami már akkor is örök emlék lenne, ha nem csináltunk volna semmi különöset, csak a háztól tíz méterre lévő folyóban fürödtünk volna, vagy a ház előtt a fűben ülve hallgattuk volna a majmokat és az erdő többi állatát. De voltunk elefánttúrán, vadvízi evezésen, a jól kiépített túraútvonalon egy teljes napon keresztül sétáltunk az őserdőben, szóval tényleg szuper programokat lehetett taláni. És az ételek is itt voltak talán a legjobbak."

Egy jó, kambodzsai nyaralás közben éttermet nyitni külön, adrenalint tuningoló élmény, mint arról már korábban a Travelón beszámoltunk, egy másik utazó élményei alapján. Betonozni, kígyóra vadászni, mezítláb éttermet vezetni Koh Rongon minden bizonnyal felbecsülhetetlen értékű.

Indonézia: Vulkántúrák és Buddha szobrok

Galéria: Téli nyaralásokRobertus Pudyanto / Barcroft Med / Northfoto

 Van olyan magyar ember, aki Balira utazik a csalódásai miatt, és ott ismeri meg a leendő feleségét, és az ő történetét, bármilyen szokatlan is, nem Elizabeth Gilbert írta. De most maradjunk annál, a hétköznapibb esetnél, amikor egy utazó úgy dönt, felfedezi Indonéziát, de nem telepedik le.

"Lombok egyre felkapottabb, alapvetően Bali farvizén evez, de igazából túrázóknak izgalmas csak. Azoknak, akik kulturális látnivalókat részesítenek előnyben a vad természettel szemben, Jáva az ideális célpont. Vulkántúrára ugyanis itt is mehetünk, de mellette akad két, világörökség részét képező látnivaló is Közép-Jáva fővárosa, Yogyakarta közvetlen közelében: Borobudur és Prambanan" - írja a Travelón már megjelentetett beszámolójában kollégánk.

A legjobb autót bérelni sofőrrel együtt

Akit tehát nemcsak a balinéz életművészet érdekel, az Borobudurban is bőven talál érdekességet, például több mint ötszáz Buddha-szobrot, és több ezer kőfaragást. A világ legnagyobb buddhista épülete pedig Yogyakartától 42 km-re található.

Az országon belüli közlekedésre a legjobb az autó, helyi sofőrrel. "Ázsiában a legtöbb helyen igaz: alig kerül többe az autó sofőrrel együtt, mint sofőr nélkül, viszont így nem kell megőszülnünk az európai közlekedési normákhoz képest (igen, még az olaszokéhoz képest is) meglehetősen kaotikus és életveszélyes vezetési stílustól."

Indonézia egyébként nemcsak a téli időszakban felkapott, amikor ott is tél, és száraz évszak van, hanem nyáron is, ez esős évszakban is rengeteg a turista.

Mexikó: egy üveg tequila mindennap

Galéria: Téli nyaralásokNorthfoto

 Mexikóváros főtérrel, felhőkarcolókkal, magyar, műemléki postaládával, és 3 éves kortól már kéregető kisgyerekekkel mind olyan élményt jelent, ami alaposan kizökkenti a turistákat a megszokott, téli gondolataikból.

"Több mint 15 napos körutunk során bejártuk a legfőbb nevezetességeket, ittuk a tequilát, és a kukorica söröket helyi kocsmákban, és ettünk a mexikói konyha remekeiből. Végállomásunk Cancun volt a Yukatán-félszigeten. Utunk során végig jelen voltak a maják, aztékok, valamint a hódító spanyolok nyomai. A föld éghajlati övein haladtunk át, a szubtrópusi tengerparttól, a 2500 m magasan fekvő, megmászhatatlan Sierra Madre Occidental hegyvidékekig" - foglalta össze élményeit röviden Marcsi, aki bevallása szerint hatfős társaságával együtt főként a fertőtlenítés miatt fogyasztott el naponta egy üveg tequilát. Az országon belül kisbusszal utaztak, saját sofőrrel.

Lenyűgöző érzés maja piramist látni

A főváros után Teotihuacán következett. "Lenyűgöző érzés volt maja piramist látni. A hatalmas területen fekvő kiváló állapotban lévő nap és hold piramis már messziről látható. A Halottak Útja (Calzada de los Muertos ), köti össze a két nagy piramist. Mellettük kisebb piramisok is találhatók, valamint paloták, papi lakások és oltárok romjai. Láthattuk még a Quetzalcóatl-templomot (Templo de Quetzalcóatl). A maják istene, a Tollas Kígyó és az Esőisten mindenütt jelen volt."

Ezt követően az állomások Xochicalco, Guadalupe, a mexikóiak szent helye, Palenque, ahol Pacal sírját, mélyen a piramis alatt meg lehet nézni, és a sorból Palenque őserdőben megbúvó templomainak és palotáinak látványa is emlékezetes volt a csapat számára.

Siettünk, talán nem voltunk biztonságban

"65 km-re Palenque-től a San Cristóbal de las Casa felé vivő úton egy leágazás vezet az ország legszebb vízeséséhez. A vegetáció buja, az utak elég sárosak. Itt elég hosszasan elidőztünk, ideges is lett a sofőrünk, mert előttünk raboltak ki egy német turistákat szállító autóbuszt." Barranca del Cobréról az utazónak szintén vegyes emlékei vannak. "Mexikó Grand Canyonján motoros csónakkal végig lehetett menni a sziklafalak között, amelyekből vízesések folytak, a vízben sok kis alligátort láttunk, valamint a folyó fordulatában keletkező több méter mély szeméten keresztül kellett a csónaknak átvágnia, persze leállított motorral. A sziklafalak tetején kilátók találhatók, az elsőre fel is mentünk, de alig, hogy kiszálltunk, a sofőrünk máris visszaterelt bennünket és nagy sebességgel lehozott. Talán nem voltunk biztonságban, fotózni sem hagyott bennünket."

Indiánok guggolnak, főznek, kólát isznak

Az útból Marcsi legnagyobb élménye a chiapasi falu, San Juan Chamula volt, egy indián vallási központ. "A ködből előbukkantak az indiánok a maguk által szőtt kendőkkel a fejükön, amiben fát cipeltek mezítláb. Házaikban idegent nem engedtek be, főtt kukoricát árultak nekünk, óriási élmény volt látni. A Zocalonál fekvő templomba történő belépés során egy chamula követi a látogatót, hogy vigyázzon a fényképezési tilalom betartására.

Keresztények számára egészen különös ez az atmoszféra. Tarka szövetek lógnak a falakon, a padló tele van fenyőtüskékkel, indiánok guggolnak a földön, kólát isznak, gyertyát gyújtanak, énekelnek, imádkoznak és izgatottan beszélgetnek egymással. Hétvégeken beviszik a templomba a főznivaló csirkét, valamint a beteg gyereket és saját kis oltárt építenek a földön maguknak és annak imádkoznak, miközben a fából faragott keresztény szobrok a falhoz voltak támasztva."

Még rengeteg élmény maradt hátra, a csapat a bő két hét alatt 2000 kilométert tett meg az országban, és azon helyek alapján, ahol jártak, Marcsi szerint elmondható, Mexikóban nem kellett félniük.

Karibi hajóút: Jamaikában vízesést másztunk

Galéria: Téli nyaralásokEllen Cuylaerts / Barcroft Media / Northfoto

 A téli depresszió egyik leghatásosabb megelőzési módja egy karibi hajós körutazás az őszi szezonban. Márta unokatestvére révén tetemes kedvezménnyel tudott részt venni azon, a Miamiból induló körutazáson, amelynek útvonala Haitit, a Kajmán szigeteket, Jamaicát, és Mexikót is érintette, majd visszatért Miamiba. Az unokatestvér ugyanis krupiéként dolgozott a floridai központú Royal Caribbean hajóstársaságnál.

"A Kajmán szigeteken elektromos rájákkal úsztunk, és persze, hogy megcsapott egy. Nem egy kellemes élmény. Aztán Jamaikában vízesést másztunk, Mexikóban pedig Tulum romjaihoz mentünk el. Onnan csak éjszaka indult tovább a hajó, úgyhogy még kirúgtunk a hámból" - foglalta össze röviden az élményeit Márta. Az eredeti tervben Haiti is szerepelt volna, de ott végül átmeneti, biztonsági okokból nem kötöttek ki.

Olyan, mint Las Vegas

"A hajós tapasztalatom kábé olyan, mint a véleményem Las Vegasról. Nem az én világom, de nagyon profin üzemeltetett szórakoztató "rendszer" mindkettő, ahol az utolsó csavar is a helyén van, és ahol a vendég egészen biztosan azt kapja a pénzéért, amit a katalógusok, online oldalak, ilyen helyeken játszódó filmek alapján vár."

A karibi térség egyik sajátossága, hogy a turistaszezon hosszú, ám tagolt. Mint azt korábban, a Sunny Islands magyarországi információs irodájának a vezetője a Travelónak elmondta, utazásra a legjobb időszak december eleje. A karácsony az ünnepi felárak miatt drágább, a januártól márciusig tartó szezon pedig a legnépszerűbb, és ez az árakon szintén megmutatkozik. Áprilistól nyár végéig ismét jó időszak következik, de az ősz nem ideális, mert kiszámíthatatlan az időjárás, előfordulhatnak hurrikánok is.

Téli nyaralók az Ongo.hu-n
Thaiföld
"Az éjszakai életet nem Bangkokban javasolnám kipróbálni... Valóban, egyszer látni kell a ping-pong show-t, de az ott szinte minden esetben lehúzós" - írja beszámolójában anziano, aki a pénzváltástól a tömegközlekedésen túl a szállásokig jó néhány témában igyekezett hasznos tanácsokat adni az utazóknak. Olvashatunk a phuketi taxis maffiáról, és arról is, szigettúrára hol érdemes befizetni.
Laosz
"Beszippantott Vang Vieng" - írja a laoszi fővárostól toto, aki tavaly januárban töltött ott néhány napot. "Bitang pusztulatosan jó" helyként említette a várost. Laoszról egy korábbi élménybeszámoló is olvasható, phet az általános olcsóságról, a mindennapos esküvőkről és vallási rituálékról is ír.
Kuba
"Régóta tervben volt már egy háromhetes kubai kiruccanás, ez augusztusban bontakozott ki, amikor is megvettük a Virgin Atlantic London-Havanna repjegyet januárra" - írta 2009-es, januári élményei alapján mcsmith. Barátaival közös útitervében szerepelt Cienfuegos, Cien, Santa Clara, Camagüey, Baracoa és persze Santiago de Cuba is.
Seychelle-szigetek
Az elit esküvői turizmus fellegvára is a téli időszakban az ideális úticél. "Egy jó tanács a Seychelle-re készülőknek: soha, de soha ne vegyetek igénybe utazási irodát, ha ide vagy egyéb egzotikus célpontra készülődtök. Minimális angol- vagy francia tudással tökéletesen megszervezhető az út kb. 2 nap előkészület után" - írja beszámolójában mormota, aki szerint saját szervezéssel akár 40-60%-ot is lehet spórolni az útiköltségeken.
Kenya
Ha hosszú távra nem tervezünk egy országban, az utazás lehet egy rövid, kenyai kiruccanás is Tanzánia és Zanzibár között, egy átlagos januári időszakban. "Első utunk a David Sheldrick Alapítvány elefánt- és orrszarvúmenhelyére vezet, ami közvetlenül a Nairobi Nemzeti Parknál található. Pár fotó erejéig beugrunk a Safari Walk-ba, majd irány Kenya déli része, az Amboseli Nemzeti Park. A nagy területen jól szétszóródnak az állatok, belőlük alig látunk valamit, de a Kilimandzsáró állandó látványa mindenért kárpótól bennünket" - írja kalubu, akinek tanzániai és zanzibári beszámolója itt olvasható.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek