Citromfesztivál, születésnapos csatornák, fókák

Amszterdamban újranyitja kapuit a Rijksmuseum, Európa kulturális fővárosaiban - Kassán és Marseille-ben - izgalmas programok, Dublinhoz közel fókák, a Cinque Terrén Citromfesztivál várja a turistákat. A Travelo tippjei 2013-ra, első rész.

Ahogyan korábban megígértük, a Travelo szerkesztősége is összeállította a legtutibb célpontokat azok számára, akiknek idén lesz ideje és pénze külföldre tervezni a jól megérdemelt nyaralásukat. Igyekeztünk olyan helyeket válogatni, ahol vagy valami izgalmas történik idén, vagy bár nagyszerű hely, eddig a magyar turisták körében nem vívott ki túl nagy ismertséget.

A felsorolás sorrendje nem tükröz értékítéletet, mi bármelyik helyre a legnagyobb örömmel elutaznánk, ha tehetnénk. A 2013-as úti tippeket felsorakoztató sorozatunk első részében Európát vesszük górcső alá, második részében az Európán kívüli célpontokat mutatjuk be. A harmadik részben pedig hazai nyaralásokhoz, kirándulásokhoz adunk majd ötleteket.

 

Amszterdam, Hollandia

 

Amszterdam gyakran szerepelt tavaly a Travelo hasábjain: megmutattuk, milyen gazdag programlehetőségeket rejt a város akkor is, ha nem az örömlányok és a legális könnyűdrogok miatt utazunk ide. De ingyenes városnézési lehetőségekről, és a legjobb szuvenír-lelőhelyekről is esett már szó. Itt az idő, hogy idén olvasóink is felfedezzék maguknak a kanálisok és keskeny házikók városát. 2013 több szempontból is izgalmas év lesz Amszterdam életében: idén ünneplik például a város csatornáinak kialakításának négyszázadik évfordulóját. Rengeteg rendezvény várható az év során a vízen, hogy méltóképp megemlékezzenek a világörökség részét képező csatornarendszerről.

A múzeumok rajongói is vegyenek repjegyet Amszterdamba – április 28-tól a KLM például napi négy járatot üzemeltet Budapestről, így akár egy egynapos kirándulást is szervezhetünk ide – ugyanis két világhírű múzeum is újranyitja kapuit. Az egyik a Rijksmuseum, melyet április 13-án nyitnak meg a nagyközönség számára a tíz éven át tartó felújítási munkálatok után. Összesen nyolcvan teremben nyolcezer műalkotás mesél a holland kultúra elmúlt nyolcszáz évéről, a középkortól napjainkig.

 

Rijksmuseum, Amszterdam, Hollandia
Galéria: Úti tippek 2013-ra - Európa
Fotó: Seamas Culligan / Northfoto

Április 25-én nyitják meg újra a Museumplein másik híres épületét, a Van Gogh múzeumot, így a műalkotások visszaköltözhetnek eredeti helyükre a Hermitage Amsterdamból. A művész százhatvanadik, a galléria pedig negyvenedik születésnapját ünnepli idén. Illetve 2012 szeptemberében nyitott meg – szintén hosszadalmas renoválás után – a Stedelijk múzeum, ahol modern műalkotásokat lehet megcsodálni. Ez a múzeum is a Museumpleinen található, így akit csak az újranyitott múzeumok érdekelnek, egy kupacban találja mindet – a Schiphol reptérről érkező busznak pedig közvetlenül a Rijksmuseumnál van megállója, így tényleg egy napra is ki lehet ruccanni múzeumozni, akit más nem érdekel a városból.

Gyerekekkel érkezőknek pedig jó hír, hogy az Artis Royal Zoo, vagyis az amszterdami állatkert is ünnepel idén: 175 éve nyitotta meg kapuit. Itt is izgalmas programokkal várnak majd egész évben. De ha épp nem fogunk ki semmilyen eseményt, a csodás lepkeház és a kis félszigetükön meglátogatható, szabadon mászkáló vörös varik önmagunkban is remek időtöltést kínálnak.

 

Dublin, Írország

 

2013 januárjától júniusig Írország tölti be az EU soros elnöki tisztjét. Ez nem csak a tisztségviselőknek, de nekünk is jó ok lehet egy utazásra, például Dublinba. Az ír főváros szintén sokat szerepelt nálunk 2012-ben, így a Travelo írásaival felszerelkezve indulhatnak neki az útnak. Ajánlottunk szálláshelyeket pub fölötti panziótól Bono luxushoteléig, részletesen beszámoltunk a helyi gasztronómiai és italozási lehetőségekről, és a városnézés minden csínját-bínját is kiveséztük.

A Travelo tippje pár kellemes nap eltöltéséhez Dublinban: Látogassák meg a mindig nyüzsgő Temple Bar negyedet hangulatos pubjaival, csapoljanak maguknak Guinnesst a Guinness Storehouse-ban, piknikezzenk a valószínűtlenül zöld pázsiton a St. Stephen's Greenben, vagy ámuljanak el a gazdag történelmi múlton a helyi nemzeti múzeumban. Ez utóbbi ráadásul ingyen is van.

 

Ireland's Eye sziget, Howth, Írország
Galéria: Úti tippek 2013-ra - Európa
Fotó: mimi / Travelo

Ha elég a nyüzsgésből, pattanjanak DART-ra (a HÉV helyi megfelelője) és zötykölődjenek ki Howth-ba – dublini kiruccanásunkkor nekünk ez volt a kedvenc programunk. Gazdag állatvilág – elsősorban madarak és fókák – remek halételek a kikötőben, tipikus ír táj, és a gazdagok házai várják itt. Dublinba a Ryanair és az Aer Lingus járataival juthatunk el a legegyszerűbben Budapestről.

 

Cinque Terre, Olaszország

 

Tarka-barka házak egymás hegyén hátán egy kis tengeri öbölben – Önökben is él egy ilyen kép? Aki látott már fényképet az olaszországi Cinque Terréről, biztosan nem felejti. Az a jó hírünk az ide vágyakozóknak, hogy nincs is annyira messze ez a mesebeli hely, csak kevesen ismerjük. Repülővel például csak Pisáig kell mennünk – például Ryanairrel – vagy Milánóig, esetleg Bolognáig – Wizz Airrel – és innen már csak egy pár órás vonatozás, és ott is vagyunk. Az olasz Riviéráról a cinqueterre.hu tulajdonosa mesélt nekünk:

„A magyarok többsége sosem hallott az észak-olaszországi Cinque Terréről, pedig tőlünk mindössze 10 órányi autózásra található, repülővel pedig még gyorsabban elérhető. Aki az adriai oldal helyett vállalja a hosszabb utazást Liguriáig, nem fog csalódni, mesebeli vidéken találja majd magát. A Cinque Terre azt jelenti "Öt föld", az elnevezés pontosabban öt pici halászfalut és egy gyönyörű nemzeti parkot takar.

 

Riomaggiore, Cinque Terre, Olaszország
Galéria: Úti tippek 2013-ra - Európa
Fotó: cinqueterre.hu

Az apró települések megbújnak az élénkzöld, meredek, teraszosan megművelt domboldalak és a türkizkék, kristálytiszta Ligur-tenger között. A sziklák tetejére, illetve a játékosan egymás felé épült vidám, pasztellszínű házak a világon egyedülálló, lenyűgöző látványt nyújtanak. Szerintem nincs olyan ember, aki ne érezné itt jól magát. Aki szeret fotózni, annak ez maga a paradicsom, nem fog tudni betelni a látvánnyal, a színekkel és fényekkel. Ha valaki csak lustálkodni szeret a nyaralása során, az talál erre hosszú tengerpartokat és eldugott kis romantikus öblöket is. Az aktív pihenésre vágyók több száz kilométernyi túraútvonal közül válogathatnak, de lehet itt kerékpározni, szörfözni, tengeri kajakozni, csónakot bérelni, vitorlázni, siklóernyőzni vagy búvárkodni is.

Ön hova utazna?
Amszterdamba - 87
Dublinba - 92
Kassára - 23
A Cinque Terrére - 556
Marseillebe - 69

 A helyi gasztronómia specialitásai és a borok sem fognak senkinek csalódást okozni, és akit ezek komolyabban érdekelnek, annak ott vannak a helyi piacok, a borkóstolási lehetőségek és a főzőkurzusok. És ha mindez nem lenne elég, az év során számos fesztivál színesítheti a nyaralásunkat. Kedvencem a monterossói Citromfesztivál (várhatóan 2013. május 18-19.), Levantóban Szent Jakab és a tenger ünnepe (2013. július 24-25.) és a Szardellafesztivál, szintén Monterossóban (várhatóan 2013. szeptember 21-22.)."

 

Kassa, Szlovákia

 

Az idei év során érdemes egy egynapos kirándulást szervezni az Európa Kulturális Fővárosa 2013 címet viselő Kassára. Vonattal Budapestről, a Keleti Pályaudvarról pár órás utazással könnyedén elérhető Szlovákia második legnagyobb városa, mely a magyar határtól csupán 16 kilométerre található. „Életem legszebb, igazi és emberi európai emlékeit annak a magyar végvárosi polgári kultúrának köszönhetem, amelynél különbet aztán később a világban sem találtam" – vallotta a városról Márai Sándor író, Kassa szülötte. Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésénél állítólag sokat nyomott a latban, hogy a program nagy része Márai munkásságára épül.

 

Rákóczi-szobor, Kassa, Szlovákia
Galéria: Úti tippek 2013-ra - Európa
Fotó: Travelo

De az EKF projekttől függetlenül is érdemes felfedezni a város látnivalóit. Édesanyám 2012-ben kirándult el ide barátnőivel, és azóta is lelkendezve mesél Kassáról. „A főbb látnivalók a főtéren és a környékén találhatók: a kassai dóm, a Szent Mihály-kápolna, a nemesi paloták, a 19. századi polgári házak, a múzeumok. Jó benne, hogy minden könnyen bejárható gyalogosan. Ottjártunkkor megnéztük a Ferences- és Domonkos rendi templomokat, az Orbán-tornyot, a Kálvária templomot és meghallgattuk a zenélő szökőkutat a harangjátékkal. A látványosságok közül a legjobban a gótikus Szent Erzsébet székesegyház tetszett. A dóm altempolmában temették el 1906-ban II. Rákóczi Ferenc fejedelem Rodostóból hazahozott hamvait.

A fejedelem emlékét őrzi a Rákóczi-ház is. Ez annak a rodostói házának másolata, amelyben száműzetése utolsó szakaszában lakott. Itt eredeti, Törökországból hozott berendezési tárgyak is ki lettek állítva. A kassai Nemzeti Színház oldalán pedig magyar nyelvű feliratot is találtunk. A főtéren kellemes éttermek és kávézók sorakoznak, mi a közelben választottunk egy kis kifőzdét. Az étlapot egy kedves helyi nyugdíjas pedagógus néni segített megfejteni, és hozzá még bónuszként életének városhoz kötődő emlékeit is megosztotta velünk. Ez felért egy időutazással."

 

Marseille, Franciaország

 

Az Európa Kulturális Fővárosa 2013 cím másik birtokosa Provence fővárosa, Marseille. Sőt, a programban egyedülálló módon nem csupán a dél-francia nagyváros vesz részt, hanem a teljes régió bekapcsolódott. Így például Arles, Aix en Provence, Aubagne vagy Avignon is része az Európa Kulturális Főváros projektnek, ami Marseille-Provence 2013 névre hallgat. A program három részből áll, így attól függően, hogy mikor utazunk ide, más és más tematikájú rendezvényekkel találkozhatunk. Januártól májusig a városokra fókuszálnak, júniustól augusztusig a szabadtéri programoké a főszerep, szeptembertől decemberig pedig a régió kulturális sokszínűségére kerül a hangsúly. A részletes programkínálatot a www.mp2013.fr oldalon lehet áttekinteni.

 

Virágpiac, Provence
Galéria: Úti tippek 2013-ra - Európa
Fotó: Bertrand / Colorise / Northfoto

Természetesen nincs EKF projekt új beruházások nélkül, Marseilleben a tengerparton húznak fel egy drámai hatású, modern épületet Rudy Ricciotti tervei alapján. Itt kap helyet az európai és mediterrán civilizációkat bemutató múzeum, a MuCEM. Provence régióban pedig egy „Nagy túra 2013" névre keresztelt új túraútvonalat jelölnek ki, mely 360 kilométer hosszan kanyarog a legszebb tájakon át. Ha a kirándulás keretében virágzó levendulamezőket is szeretnénk látni, június végétől augusztus végéig érdemes felkeresni a környéket.

Helyben a „Pavillon M" nevű, ideiglenes információs irodában, Marseille Villeneuve-Bargemon terén lehet kapni, nem messze a régi kikötőtől. A színház szerelmeseinek az Avignoni fesztivált ajánljuk, és izgalmas kísérőrendezvényét, az Off-ot, ahol az utcákon, tereken, padlásokon zajlanak a performanszok és színielőadások, a legnagyobb sztárok részvételével. Marseillebe Budapestről átszállással juthatunk el, például az Air France vagy az Alitalia gépeivel. Ha időben foglalunk, az ára sem túl vészes.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek