Szilveszter futógálával, gengszterkorzóval, csendes romantikával

Aki nem akar otthon maradni szilveszterkor, kimehet a lovira, dudálhat kedvére az utcákon, koncerten tombolhat, gourmet fogásokat kóstolhat. De a hazai és külföldi szállodák is készülnek az újévre, sőt, tengerjáró hajón is elköszönhetünk 2012-től.

Lassan de biztosan közelegnek az ünnepek. Bár a többség még inkább a karácsonyi készülődés lázában ég, nem árt, ha a szilveszteri programot is kitaláljuk. Aki rosszul van a konfettitől, petárdától, tűzijátéktól, dudától, ipari mennyiségű pezsgőtől és össznépi hejehujától annak azért, aki pedig már december 31. puszta említésétől a lábában érzi a bugit, annak pedig azért. Összeállításunkban igyekszünk a notórius partikerülőknek éppúgy tanácsot adni, mint a fővárosban, vidéken, utcán, étteremben vagy éppenséggel hotelben szilveszterezni vágyóknak. 

Utcán, lovin, koncerten a fővárosban

Bár nem teljesen értjük, mi jó van abban, hogy sokan lefagyni készülő végtagokkal, petárdák elől elugrálva, didergő kezükben pezsgős üveget szorongatva köszöntik az újévet, de mindenkinek lehetnek perverziói. Sajnos egyelőre fővárosi utcai programokról nincs konkrét információ, de az a tapasztalatunk, hogy petárdával, dudával és nem kevés pezsgővel felszerelkezve remekül szoktak szórakozni az erre nyitott emberek az utcán csak úgy l'art pour l'art. A legnépszerűbb gyülekezőhelyek egyike a Vörösmarty tér, akár lesz buli, akár nem.

Buli van!
Galéria: Szilveszter
Fotó: . / Northfoto

Aki az utcán ünneplésnél egy fokkal cizelláltabb kültéri programra vágyik az év utolsó napján, látogasson el a hagyományos Ügető Szilveszterre. Délután kettőtől este hétig lovas programok, ügetőversenyek, fogadási lehetőség, élőzene és tűzijáték várja a látogatókat a Kincsem Parkban. Közel tízezer nézőre számítanak a szervezők, úgyhogy aki a szilvesztert a tömeg miatt nem szívleli, ne ezt tervezze be délutáni programnak.

Aki egy fűtött teremben tombolna sokadmagával, szórakozóhelyek hosszú sora kínál különböző könnyűzenei programokat december 31-re. A Millenárison például este héttől lehet mulatozni, olyan népszerű zenekarok koncertjein, mint az Intim Torna Illegál vagy a Quimby, a koncertek után DJ Infra Gandhi biztosítja hajnalig a hangulatot, a beugró pedig 6000 forint.

Aki egy hangversenyteremben képzeli el a szilvesztert, váltson jegyet a Művészetek Palotájának óévbúcsúztatójára. Itt az Amadinda ütőegyüttes és Presser Gábor közös koncertjét lehet meghallgatni, ahol éppúgy felcsendülnek Ravel, Bach vagy Strauss dallamai, mint az LGT erre az estére újrahangszerelt slágerei. Jegyek 7000 – 17000 forint között kaphatók. 

Finom falatok és zongoraszó mellett Budapesten

Akit a szíve inkább a jazz és a swing felé húz, és a jó buli mellett igazi gourmet fogásokat is megkóstolna, a Larus étterem szilveszteri rendezvényén a helye. A belépő ugyan borsos, elővételben 19 500 forint, cserébe Buday Péter séf több mint ötven féle ételkülönlegességéből annyit lehet enni amennyit csak bírunk, és egy welcome-drink, egy pohár pezsgő és két italkupon is jár a beugró mellé.

Sok helyen az éjféli pezsgőt a szórakozóhely állja
Galéria: Szilveszter
Fotó: Dankloff/sunshine /sunshine / Northfoto

No meg a jó zene sem elhanyagolható, a fellépő Group n Swing nevű együttes "kifejezetten táncparkettre szánt, boogie-s lüktetésű, de swinges, big band-es hangulatot idéző szerzeményeivel készül az estére. Nyári Károly zongorista előadásával pedig még kellemesebb lesz az ünnepi vacsora" – ígérik a szervezők. Ha a finom vacsora mellé korlátlan italfogyasztásnak is örülne, a Creol Bárba érdemes ellátogatnia. A 11 900 forintos belépő mellé vacsora, bor, pezsgő és sajtkóstoló, és korlátlan mennyiségű habzóbor jár. Itt is zongorakísérettel vacsorázhatunk és iszogathatunk, éjfél után pedig dj pörgeti a lemezeket. 

Utcabálokon, tematikus és celebes szállodai bulikon vidéken

Persze vidéken is remek programokkal készülnek sportosabbaknak és bulizósaknak egyaránt. Békéscsabán a szilveszterfóbiások például futógálán vehetnek részt petárdadurrogtatás helyett, az egri Dobó téren viszont vérbeli zenés-táncos mulatságra várják a helyieket és az ott pihenőket. Debrecenben a Kossuth térre gyűljenek a köztéri bulira vágyók, fellép Kökény Attila és Tolvai Renáta, de lesz Mystery Gang koncert is. Pécsett szintén a Kossuth téren lesz utcabál és tűzijáték az önkormányzat szervezésében.

Ön hol szilveszterezik?
Otthon. - 68
Csendes panzióba menekülök. - 3
Az utcán. - 10
Koncertre megyek. - 3
Szállodában ünnepelek. - 10
Külföldön. - 10
Házibuliba megyek. - 19
Átalszom. - 26

 Az utcák és koncerttermek helyett sokan választják a szállodákban rendezett szilvesztereket. A hotelek többsége vagy valamilyen tematikus bulit szervez ilyenkor, vagy az aktuális celebfelhozatalból hív vendéget. Sőt, olyan helyek is vannak, amik kifejezetten azzal hirdetik magukat, hogy aki inkább romantikázna a buli helyett, mindenképpen őket válassza. Persze aki igazán irtózik a szilveszteri buliktól, mégis szállodába menne, valószínűleg egy eldugott csendes panziót vagy vendégházat keres magának távol a forgatagtól, mindenesetre koncepciónak nem rossz.

Tematikus bulival készül például nagy kedvencünk, a pécsi Corso Hotel – az 1920-as évek zenés-táncos mulatságait idézik meg a szállodában. Korhű ételekkel, és profi táncosokkal készülnek, akik megtanítják a korszak tánclépéseit a vendégeknek. Jelmezeket és kiegészítőket lehet kölcsönözni, 31-én reggel ágyba hozzák a reggelit, látogatást tehetünk a Pécsi Pezsgőgyárban pezsgőkóstolóval egybekötve, délután sütizés, este ének, táncoktatás és buli kifulladásig. Két éjszakára fejenként 44 950 forintba kerül az időutazás. 

Aki igazán csendes szilveszterre vágyik, maradjon otthon
Galéria: Szilveszter
Fotó: Bew / Northfoto

A már említett, csendes, romantikus szilvesztert kínálja vendégeinek a Hotel Lajta Park Mosonmagyaróváron. Szaunák, jakuzzi, masszázs, az étteremben borkülönlegességek és finom falatok várják az elvonulni vágyókat, két éjszakára 51 000 forintért szobánként. Aki celebekre vágyik, főként tehetségkutatók üdvöskéivel mulathat: Debrecenben a Hotel Lycium Radics Gigivel, a budapesti Ramada Resort Aquaworld Janicsák Vecával, a balatonfüredi Silver Resort Wolf Katival csábítja az erre fogékonyakat. 

Rómában, Krakkóban, Lisszabonban 

De még nincs késő ahhoz sem, hogy külföldi utat válasszunk szilveszterre. Rómában már 71 910 forintért búcsúztathatjuk az óévet. Ebben az árban négy éjszaka szállás, reggeli, buszos utazás és városnézés van benne. Nem csupán Rómát, de Orvietót, Assisit és Firenzét is érinti a kirándulás. Krakkóban is köszöntheti az újévet aki Lengyelországba vágyna, 32 900 forintért. A szintén autóbuszos út Krakkón kívül érinti Árva várát, Zakopanét, és Debnót is. Külön szilveszteri programot itt nem terveznek, az óévet a belvárosban lehet búcsúztatni.

Lisszabonban is szilveszterezhetünk, de ehhez mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni: 181 600 forintot kóstál fejenként a portugál buli. Tegyük hozzá, hogy ez már egy repülős út, és 5 éjszakát tölthetünk a meredek macskaköves utcák, a jellegzetes villamos, a fado és a gyönyörű csempék városában. Az árban egy félnapos magyar nyelvű lisszaboni idegenvezetés, és az egész napos Sintra, Cascais, Estoril kirándulás is benne van. 

Tengerjárón egy zsák pénzért, vagy külföldi közterületen olcsón 

Aki pedig egy óriási tengerjárón búcsúztatná az óévet, az MSC Divina fedélzetén megteheti. A hajó a Genova- Barcelona- Casablanca- Santa Cruz de Tenerife-Funchal- Malaga- Civitavecchia- Genova útvonalat járja be 12 nap alatt, december 28-i indulással, 2149 eurótól. Aki olcsóbban szeretné megúszni a külföldi szilvesztert, intézzen magának repjegyet és szállást – de figyeljen oda, a helyek döntő többsége borsos felárat számol az év végi tartózkodásért. A programon viszont jócskán spórolhat: vegyüljön el a helyiek között az utcai bulikon.

 

Párizsban az Eiffel-toronynál érdemes múlatni az időt szilveszterkor
Galéria: Szilveszter
Fotó: Malicia / Northfoto

Úgy tudjuk, Amszterdamban a Museumpleinen szokott lenni a legnagyobb buli, Bécsben a városháza előtt és a Praterben érdemes szilveszterezni, New Yorkban a Times Square a kihagyhatatlan helyszín, Londonban a London Eye-nál tartott tűzijáték a legfőbb kültéri attrakció, Párizsban a Champs-Elysées és az Eiffel-torony környéke a szabadtéri bulik középpontja.

Ön hol szilveszterezik?

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek