Bécsi lakoma Kleiner Schwarzertől császármorzsáig

Császári reggeli Schönbrunnban, Sacher-torta hatalmas csillárok alatt, Wiener Schnitzel egy hangulatos kocsmában. Mit és hol együnk-igyunk, ha az osztrák fővárosba kirándulunk? Bécs útikönyv a Travelón, harmadik rész.

Bécsben a nap bármely szakában remek program beülni egy vendéglátóipari egységbe. A nagy hidegben pedig pláne jól jön egy kis szusszanás egy hangulatos – és fűtött – helyen. Kezdjük a napot egy kedves kávézóban, igyunk egy presszókávét tejjel (helyi nevén Kleiner Brauner, ára 2-3 euró körül) vagy tej nélkül (Kleiner Schwarzer), esetleg egy cappucinóhoz nagyon hasonlító, krémes Wiener Melange-ot, átlagosan 3-4 euró körül.

Császári reggeli Schönbrunnban

A legtöbb helyen egyszerű reggeli menüket lehet választani főtt tojással, vajjal, frissen sült péksüteményekkel, lekvárral. De az igazán édesszájúak már reggel megkezdhetik a lakmározást egy nagy almás rétessel és vaníliaszósszal (Apfelstrudel, átlagosan 3-4 euróért).

Bécsi kávé
Galéria: Bécs útikönyv 3. rész
(Fotó: Peter Rigaud / WienTourismus)

Tipp: Ha igazi császári reggelire vágyik, nézzen be Schönbrunnban a Café Residenzbe, ahol gyönyörű, patinás díszletek között fogyasztható el egy tipikus bécsi reggeli (7,80 és 12,50 euróért, attól függően, hogy mennyire vagyunk éhesek).

A Travelo kedvenc bécsi kávézói
Kleines Cafe

A Mielőtt felkel a nap című film tette ismertté a Kleines Cafét, de a hírveréstől függetlenül is nagyon kis kedves, aprócska hely ez, pár lépésre a Stephansplatztól, a Franziskanerplatz 3 alatt. Fiatalok és idősek egyaránt látogatják, és bár tényleg árulnak kávét is, azért leginkább söröző-borozó illetőket találni benne az esti óráktól.

Café Hawelka

A Café Hawelka a Grabenről nyíló Dorotheergasse 6 alatt található, legjobban a bohém jelzővel leírható hely. Bár állandóan dugig van turistákkal, valamit megőrzött régi bájából elegáns (és irtó lassan dolgozó) pincéreivel, festményeivel és plakátjaival a falakon.

Zanoni&Zanoni

A Zanoni&Zanoni olasz fagyizó óriási fagylaltkelyhekkel, profiterollal, paninivel, de árulnak bécsi szeletes szendvicset és Sacher-tortát is. Szintén pár lépésnyire van a Stephansplatztól, a Lugeck 7 alatt. (De van egységük a Grabenen és a Burgringnél is.) Otthonos hangulatot itt ne várjunk, ez egy több szintes, turistákkal tömött nagyüzemi hely. Viszont a kiszolgálás gyors, és a maga műfajában kifejezetten jó.

Café Sacher

A látványosság-számba menő elegáns Café Sacher a Philharmonikerstraße 4 alatt, valószínűleg szintén non-stop tömve van turistákkal, mindenesetre egyszer érdemes bekukkantani. Hatalmas csillárok, gazdagon díszített belső tér, pincérek hada, és persze a világhírű Sacher-torta (csokis-sárgabaracklekváros torta) vár odabent. Szuvenír-vadászok figyelmébe is ajánljuk a helyet: egész Sacher-torták, ajándékdobozok, és kávékülönlegességek is megtalálhatók a kávézó ajándékkínálatában.

Gulyás, rántotthús, sült borda

Bár a vásárokon is találunk finomságokat, ha átfagytunk az utcán csatangolásban, ebéd- vagy vacsoraidőben irány egy jó étterem! A helyiek finoman szólva sem sajnálják a vendégtől a falatot, így aki megéhezett, az itt biztos, hogy jól fog lakni. A levesek között válogatva a Fritattensuppe (húsleves csíkokra vágott palacsintatésztával) Leberköndelsuppe (májgombócleves, egy-két hatalmas gombóccal,) nem okozhat csalódást, de akár a gulyásleves helyi változatát is megkóstolhatjuk (Gulaschsuppe).

Wiener Schnitzel és egy kis saláta
Galéria: Bécs útikönyv 3. rész
(Fotó: mimi / Travelo)

De ne nagyon lepődjünk meg, ha tányérban nem teljesen az fog szembenézni, amit itthon kapnánk, ha gulyáslevest kérünk. Ami a leginkább szembetűnő, hogy a húst nagyon apróra vágják, ami a főzés során teljesen szétfő, így egy átlagosnál sűrűbb, szaftosabb, ízében intenzívebb levest kapunk, amiben már-már megáll a kanál. Egy átlagos helyen 3-5 euróért tudunk levest rendelni.

Bécs útikönyv a Travelón
Első rész: közlekedés, szállás

Második rész:vásárok, kiállítások

A főételek között természetesen a Wiener Schnitzel tarol (átlagára 8,50 eurótól a csillagos égig) Eredetileg borjúból a legjobb, de a legtöbb helyen az olcsóbb disznó (Schwein) vagy pulyka (Puten) húsból készítik – többnyire nekünk kell eldönteni, hogy melyiket szeretnénk. Általában hagymás krumplisalátával vagy hasábburgonyával tálalják. Jobb helyeken húsból többnyire két óriási szeletet adnak, ami gyakorlatilag az egész tányért lefedi.

Akinek azonban még ez sem elég, az rendeljen egy Amerikából átszivárgott, nagy népszerűségnek örvendő sült bordát, vagyis Spare Ribs-t. Általában különböző szószokkal, salátával és tepsis burgonyával, fatálon tálalják. Aki csak csipegetni akar, véletlenül se válassza ezt az étlapról – igazi nagy, kézzel evős lakomához viszont remek döntés. (Átlagára: 11 eurótól).

Az osztrák smarni csak nyomokban emlékeztet a miénkre

Édesség-ügyben is ismerősek lehetnek a fogások, de garantáltan ezek is máshogy néznek majd vissza egy osztrák tányérról, mint az otthoniról. Az egyik ilyen a Kaiserschmarrn, vagyis a császármorzsa. Az itthon is jól ismert édesség tejből, tojásból, cukorból, lisztből, vajból és mazsolából készül. Tetejét porcukorral hintik meg, gyümölcskompóttal, mártással kínálják.

Császármorzsa
Galéria: Bécs útikönyv 3. rész
(Fotó: Robert Osmark / WienTourismus)

Íze és állaga azonban csak távolról emlékeztet a magyar változatra. A miénk tényleg morzsa-jellegű, míg az itteni inkább széttépkedett, vastag palacsintatésztára emlékeztet. Viszont ez is nagyon finom! Emellett népszerű még a gőzgombóc, vagyis a Germknödel. A knédliszerű tésztagombóc a közepét szilvalekvárral töltik, majd nyakon öntik egy nagy adag vaníliaszósszal vagy vajjal, és az egészet alaposan meghintik darált mákkal. (A desszertek átlagára 3-5 euró körül mozog.)

Döner, thai tészta, leberkase

Ha nincs időnk beülni valahová, a vásári kínálat pedig túl édességcentrikus, számos dönert és thai sült tésztát árusító bódéból enyhíthetünk éhségünkön. De ha valami helyivel szaladnánk tovább, válasszuk a Leberkäse-t. Azt, hogy ez a gyanús külsejű fogás pontosan miből van, kevesen tudják, ennek ellenére nagyon népszerű a zsíros, leginkább négyzet alakúra sült párizsira emlékeztető húskészítmény.

Általában állóbüfékben, önkiszolgáló ebédelő helyeken akadhatunk rá, de a nagyobb élelmiszerboltok húsos pultjánál is vehetünk nyersen, otthoni elkészítésre. Egyszer kóstoltuk, az íze jobb, mint a kinézete, de csak egy fokkal. És hogy miből van? Darált és egybesütött marha- és disznóhúsból, szalonnából és hagymából. (Átlagára 2 euró körül mozog.)

Kedvenc söröző-éttermünk: Centimeter
Ebben a kategóriában egyértelmű győztesünk a Centimeter hálózat, öt étteremmel Bécs-szerte. Két kedvencünk a Rathaus mögötti, illetve az egyetemtől pár villamosmegállónyira található wahringi kirendeltség. Magunknak csapolható sör, hatalmas adagok, kellemes légkör és mindehhez nagyon baráti árak jellemzik, csak ajánlani tudjuk. Persze ne elegáns helyre, sokkal inkább egy füstös kocsmára számítsanak, ahol amúgy jókat enni is lehet.

Sorozatunk negyedik részében a bécsi látnivalókat mutatjuk be Albertinától Schönbrunni kastélyig. Melyik múzeumot érdemes megnézni, mire mennyi időt kell szánni, mik a legfontosabb tudnivalók az egyes helyekről? Minden kiderül, tartsanak velünk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek