Óriáspók, tésztagyár és kristályhütte a hegytetőn

Top5 síterep a Travelo szerint – második rész. Ausztria legnagyobb gleccsersíterepe, olimpiai pályák, hófóbiásoknak is megfelelő sírégió. Ezek a Travelo kedvencei az osztrák sípályák közül.

Top5 síterep a Travelo szerint – második rész. Rohamosan közeleg a síszezon, ezért összegyűjtöttük kedvenc síterepeinket. Olyan helyeket választottunk, ahol a kezdők sem törik ki a nyakukat, és a nem síelő családtagoknak sem az az egyetlen programlehetőség, hogy a pálya aljában malmoznak. Sorozatunkban két szlovén, és három osztrák síterepet ajánlunk figyelmükbe.

A bemutatott helyek sorrendje nem tükröz rangsort, sorozatunk első részében a kedvenc szlovén terepeinket ismerhették meg, most az osztrák pályákon a sor. A szlovák, olasz és francia pályák többsége eddig kimaradt az életünkből, így kellő mennyiségű tapasztalat híján nem szeretnénk ítéletet mondani. Ezért olvasóinkat arra biztatjuk, hogy ha az ő kedvec síterepük ezekben az országokban található, osszák meg velünk tapasztalataikat, a legjobb beszámolókat közöljük a Travelón!

Hütte jégből, előtte óriásrovarral

Hochzillertal, Ausztria

Hol van? Budapesttől durván hétszáz kilométerre található a hangulatos településekben, remek sípályákban bővelkedő, saját kisvonattal rendelkező tiroli Zillertal sírégió. Mi a völgy felfedezéséhez Fügent választottuk kiinduló pontnak, és másnak is jó szívvel ajánlanánk ezt a megoldást. Innen a síbérlettel igénybe vehető, pontosan közlekedő, megbízható, tiszta síbusszal, illetve a kisvonattal lehet eljutni a sípályákhoz. Fügenhez legközelebb Spieljoch, Hochfügen és Hochzillertal esik. De ha kicsivel többet utazunk – összesen 26 síbuszjárat biztosítja az összeköttetést a terepek között –, a Zillertal3000, a Zillertal Arena, és még a Hintertux gleccser is besíelhető. Hatalmas a kínálat, de talán mind közül a legjobb Hochzillertal volt.

Furcsa lényeket találunk a hegytetőn, Hochzillertal
Galéria: A Travelo kedvenc sípályái 2.
Fotó: mimi / Travelo

Miért szeretjük? A Fügennel szomszédos Kaltenbachból induló kabinos felvonókkal a hegyre érve lélegzetelállítóan gyönyörű alpesi környezet fogad. Széles, jól átlátható pályák vannak itt, a bátortalanok pedig éppúgy találnak biztonságosan besíelhető részeket, mint ahogy az adrenalinra vágyó haladók durva fekete pályákat. A hegytetőn mókás szobrokkal lehet fotózkodni, óriás fémpóktól gigászi sáskáig. Bár nagyon népszerű hely, mégsincs tömeg. A pályarendszer mérete (Hochfügennel együtt 181 kilométernyi pálya) miatt ottjártunkkor jól eloszlott a nép, egyedül zárás előtt alakult ki tumultus a kabinos felvonónál, amivel vissza lehet jutni a völgybe.

Mennyibe kerül a síbérlet? A teljes régióra érvényes Zillertaler Superskipass a sielok.hu információi szerint a 2012/13-as szezonban hat napra 215 euróba fog kerülni. Az egynapos bérlet ára a Hochzillertal és a Hochfügen pályáira (össze vannak kötve, így egyikről a másikra síelhetünk) attól függ, hogy mikor váltjuk ki. Ha reggel nyolckor már a pénztárnál vagyunk, 45,50 euróba kerül, 11-kor 41 eurót, déltől 33,50 eurót, délután kettőtől pedig csak 24 eurót kérnek érte.

Milyenek a pályák? Összesen 181 kilométernyi kijelölt pálya található itt, 40 kilométernyi kék, 101 kilométer piros, és 40 kilométer fekete. Ezeket öt kabinos, tíz ülős, és huszonhárom húzólift szolgálja ki. A pályák szélesek, átláthatóak, öröm itt csúszni. Bár a kabinos felső állomásánál működik a helyi síiskola, totálisan kezdőknek szerintünk felesleges egy ilyen nagy pályarendszerre jegyet váltaniuk, a Fügenhez közeli Spieljoch nekik megfelelőbb lesz. De mindenki más remekül fogja magát érezni Hochzillertalban, és talál tudásának megfelelő pályát.

A legjobb dolog sport után: Ha Fügenben szállunk meg, esténként a helyi élményfürdőben áztathatjuk fáradt tagjainkat. Ha kicsit korábban jövünk le a pályáról, vagy egy délelőttön kihagyjuk a síelést, érdemes bejelentkezni a helyi sajtüzembe, ahol a sajtkészítés történetét bemutató kis kiállítás megtekintése után az üzem életébe is bekukkanthatunk, majd az egész – ingyenes – programot egy nagy sajtkóstoló zárja, finomabbnál finomabb helyi specialitásokkal (a Zillertaler Graukase-t, és a Rahmlaib-ot vétek lenne kihagyni!). Érdekes még a fügeni temető a Csendes éjt szerző család nyughelyével, és a helytörténeti múzeum (Heimatmuseum) is. Ez utóbbiban, ha érdeklődést mutatunk, a házigazda még saját snapszával is megkínál.

Hazafelé Salzburgot is érdemes meglátogatni
Galéria: A Travelo kedvenc sípályái 2.
Fotó: mimi / Travelo

Aki nem síel, vagy annyi időre érkezik, hogy minden helyi látványosságra van ideje, a schwazi motormúzeumot is megnézheti, ez a program valószínűleg a család férfitagjainak szívét dobogtatja majd meg. A Wattensben található csilivili Swarovski kristályvilágból pedig anyukát lesz nehéz kirobbantani. Az i-re a pontot azzal tehetjük fel, ha átruccanunk a közeli Innsbruckba, vagy hazafelé beugrunk Salzburgba is körülnézni.

A legjobb hely hüttézni: Kedvencünk a hegytetőn található Kristallhütte iglu-bárral és hatalmas babzsák puffokkal. A forralt borozáson, teázáson és napozáson kívül persze enni is lehet, klasszikus hütte ételeket almásrétestől császármorzsáig éppúgy felszolgálnak, mint gourmet fogásokat.

A legjobb hely megszállni: Kedvencünk a négycsillagos, családias Hotel Malerhaus, közvetlenül az egész völgyet átszelő út mellett, a síbuszok, és a kisvonat megállójában. Jó áron, remek ételekkel, nemrégiben felújított, modern szobákkal és a tetőn szaunarészleggel várnak, ahonnan szép kilátás van a környező hegyekre. Egy éjszakára 69 euró/fő/éjért kapunk szobát, ebben van reggeli a közeli sajtüzem remek sajtjaival, kérésre frissen sütött snidlinges rántottával, uzsonna (leves és sütemény) valamint helyi specialitásokat is felvonultató vacsora – ottjártunkkor a leveles tésztába göngyölt spenótos bárányfilé isteni volt!

Olimpiai síközpont panorámaétteremmel

Axamer Lizum, Ausztria

Hol van? Budapesttől körülbelül nyolcszáz kilométerre található Axamer Lizum. Mivel Zillertalhoz hasonlóan, ez a tiroli terep sincs közel, szintén inkább egy hosszabb síelés ideális célpontja lehet. Persze, aki már ilyen messzire elautózik, annak érdemes felfedeznie az Innsbruck környéki pályákat, vagyis az Olimpiai sírégiót, a város felett elterülő Nordkettétől Schlick 2000-en, Patscherkofelen át a Stubai gleccserig. Nekünk a kínálatból Axamer Lizum és a gleccser volt a két kedvencünk - egyelőre maradjunk az előbbinél.

Miért szeretjük? Innsbruckban rendezték meg az 1964-es és 1976-os téli olimpiákat, így itt olimpiai bajnokok nyomán lehet siklani, kiváló pályákon. A világversenyre emlékeztet az Axamer Lizum jópofa piros siklója, az Olympiabahn is. A sikló felső állomásán található panorámaétteremből csodálatos a kilátás, szép időben pedig el tudják húzni a tetőt, így a napsütést is élvezhetjük épületen belülről. A sípályák szélesek, átláthatóak, a hosszuk pont jó, nem unalmasan rövidek, de nem is embert próbáló lejutni rajtuk. A család nem síelő tagjai pedig remekül szórakozhatnak a közel hét kilométeres szánkópályán.

Oimpiai sikló, Axamer Lizum
Galéria: A Travelo kedvenc sípályái 2.
Fotó: mimi / Travelo

Mennyibe kerül a síbérlet? A sielok.hu információi szerint az egynapos jegy 33.50 euróba, a hatnapos 173 euróba kerül majd a 2012/13-as szezonban.

Milyenek a pályák? Összesen 38 kilométernyi sípálya található itt, 7 kilométernyi kék, 21 kilométer piros, és 10 kilométer fekete. Ezeket egy sikló, hat ülős, és három húzólift szolgálja ki. A kezdőket a völgyben síiskola várja, a középhaladók és haladók az egész hegyet behálózó, széles piros, és kék pályákon csúszhatnak, a profik pedig a fekete és igencsak buckás Birgitzköpfl pályán bizonyíthatnak. Azt is nagyon szerettük itt, hogy a hegytetőtől a völgyig besíelhető az egész hegy, és éppen addigra fáradtunk el, mire leértünk a sikló, vagy az ülős felvonó aljába, nem kellett köztes szüneteket beiktatni, a pályák hossza ideális.

A legjobb dolog sport után: Sétálni egyet a hangulatos, zegzugos utcákkal, színes házakkal, míves cégérekkel teli innsbrucki óvárosban.

A legjobb hely ebédelni: A Hoadl Haus névre hallgató panorámaétterem a hegycsúcson. Kedvencünk a Leberknödelsuppe, vagyis a májgombócleves volt, amiből a nagy adaghoz két óriási gombóc járt.

A legjobb hely megszállni: Hotel Grauer Bär, Innsbruck. A négycsillagos szálloda a belvároshoz, a síbuszok parkolójához és a Hungerburgbahn siklóhoz egyaránt közel esik. A fenti előnyökön túl az is mellette szól, hogy összeköttetésben áll a városi garázzsal, így a parkolással sem kell bajlódni Sőt, akit a nyelvtudás hiánya tartana vissza a nagy utazástól: a Grauer Bär személyzetének nagy része magyarokból áll, a recepciótól kezdve a pincéreken át a takarítőnőig mindenkivel meg tudja magát értetni az is, aki nem beszél idegen nyelveket. Az épület maga kissé elvarázsolt kastély jellegű az évek során kialakított újabb és újabb terek és folyosók miatt. De ha egyszer sikerül kiigazodnunk, többet már nem tévedünk el.

Innsbruck
Galéria: A Travelo kedvenc sípályái 2.
Fotó: mimi / Travelo

A szobák modern berendezésűek, kellően nagy méretűek, tiszták. Ha szerencsések vagyunk a kilátás is első osztályú – a mi szobánkból a környező hegyeket és a Hofburgot lehetett látni. A szálloda legfelső szintjén egy elég apró, de kellemes wellness részleget találunk ellenáramoltatós medencével, finn és török szaunával. Egyedül az bosszantó, hogy a hotel személyzete soha nem jár erre, így az üvöltöző, bombákat ugráló vendégeket nincs, aki megrendszabályozza, de persze a mi bajunk, hogy pihenni akartunk inkább, és nem szálltunk be a buliba. Ugyanitt egyébként egy klassz edzőterem is van, gyönyörű panorámával. Az étteremre sem volt panaszunk, változatos és jó ízű ételek közt lehetett válogatni a svédasztalról.

Tésztagyár és porhó háromezer méteren

Stubai gleccser, Ausztria

Hol van? Ausztria legnagyobb gleccsersíterülete, a Stubai gleccser a már említett Olimpiai sírégióba tartozik. Innsbrucktól 30 kilométerre, Budapesttől pedig 817 kilométerre található. Mi a nagyobb innsburcki szállodáknál megálló, síbérlettel ingyenes síbusszal jutottunk el ide. A völgyben egy hatalmas, új betonépületben találjuk a kasszákat, egy sportboltot, sítárolókat, mosdókat. Innen indul két kabinos felvonó, attól függően válasszuk ki, hogy melyikbe szállunk, hogy milyen magasra szeretnénk eljutni a gleccseren. Odafönt remek pályák, egy újabb sportbolt, tésztaüzem (!), étterem, és egy kilátópont vár, ahonnan jó időben fantasztikus kilátásban lehet részünk.

Miért szeretjük? Az egyedülálló, közel 3000 méter magasan található tésztaüzemért, és a széles, asztallap simaságú pályákért. Valamint, mert életünkben egyetlenegyszer síeltünk mínusz 30 fokban – itt –, és még ennek ellenére is szuperül éreztük magunkat.

Mennyibe kerül a síbérlet? A sielok.hu információi szerint a 2012/13-as szezonban az egynapos jegy 41 euróba, a hatnapos bérlet 212.30 euróba kerül. Barátságosabb árakért érdemes a különböző szállodák csomagajánlatai közt szétnézni, sok helyen a szállás mellé síbérletet adnak ajándékba, vagy legalább egy fokkal olcsóbban juthatunk hozzá.

Milyenek a pályák? Összesen 108 kilométernyi kijelölt pálya található itt, 46 kilométernyi kék, 39 kilométer piros, és 23 kilométer fekete. Ezeket öt kabinos, nyolc ülős, és kilenc húzólift szolgálja ki. A snowboardosok hatalmas, jól kiépített funparkot, a családosok széles, lapos pályákat, a freeriderek érintetlen, szűzhavas lejtőket találnak itt.

Stubai gleccser
Galéria: A Travelo kedvenc sípályái 2.
Fotó: mimi / Travelo

A legjobb dolog sport után: Mivel ide is Innsbruckból célszerű ellátogatni, az itt síelőknek is Tirol fővárosát ajánljuk felfedezésre. De a séta előtt még szaunázzanak egyet, jól fog jönni a gleccser tetején uralkodó, farkasordító hideg után – most éppen mínusz 17 fokot mérnek odafenn.

A legjobb hely ebédelni: Az Eisgrat kabinos felvonó hegyállomásán található, azonos nevű étterem, ahol a tészta helyben készül, az adagok hatalmasak, és a személyzet tagjai között itt is találkoztunk magyarokkal.

A legjobb hely megszállni: Mi a már említett, innsbrucki Hotel Grauer Bärt ajánlanánk erre a célra is.

Önnek is van kedvenc síterepe? Írja meg nekünk, melyik az, és miért! Várjuk leveleiket az olvir@travelo.hu címen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek