» Távol

Jövőre menő lesz Szlovákiában szomszédolni

| | Nem érkezett még hozzászólás
Látogasson el a legizgalmasabb országokba még a turistahadak előtt - tanácsolja a Lonely Planet internetes verziója. 2013 legmenőbb úti céljai között Srí Lanka éppúgy megtalálható, mint Montenegró vagy Szlovákia. Ön hova utazna a legszívesebben?

A vaskos útikönyveiről híres Lonely Planet online kiadása a napokban jelentette meg listáját a következő év legizgalmasabb célpontjairól. Mi alapján választották ki, hogy mely országokba utazzunk 2013-ban? Volt, amelyiket növekvő népszerűsége, és komoly fejlődése miatt ajánlanak, van ahol a következő év a megszokottnál is izgalmasabbak ígérkezik, de van olyan is a listán, amit egyszerűen csak imádnak a Lonely Planetnél. Természetesen a Travelo szerkesztőségében is érlelődik a jövő év sztárúticéljainak listája kül- és belföldön egyaránt, de mi az újévre tartogatjuk tuti tippjeinket. Addig lássuk, mit ajánlanak mások!

Egzotikus célpontok előnyben

A 2013-ban meglátogatásra javasolt országok között többségben vannak az egzotikus helyek: Srí Lanka, a Salamon-szigetek, a Dominikai Köztársaság, Ecuador vagy Madagaszkár kihagyhatatlan célpontnak tűnik jövőre. Bár Srí Lankát sem a természeti erők, sem a politikai zavargások nem kímélték az elmúlt években – 2004-ben cunami pusztított, 1983 és 2009 között polgárháború dúlt – ma már egy dinamikusan fejlődő, izgalmas és gyönyörű helyről beszélhetünk. Bár egyre többen fedezik fel maguknak a térséget, az árak még megfizethetők, Bangkokból pedig számos fapados járat is közlekedik ide. Így Srí Lanka a világ egyik legjobb ár-érték arányú úticélja lesz jövőre – fogalmaz a Lonely Planet.

A Csendes-óceán déli részén fekvő Salamon-szigetek is arra vár, hogy a turisták újra felfedezzék maguknak. Korábban ugyanis sokakat elriasztott a rossz infrastruktúra, a polgárháború, és a malária veszélye, azonban már ez is a múlté. A korábbinál jóval feljlettebb és biztonságosabb körülmények között, a tömegturizmustól távol fedezhetjük fel ezt a különleges helyet. Sőt, a lista összeálítói szerint a világ egyik legjobb célpontja, ha a búvárkodás a mindenünk. A Dominikai Köztársaságot szintén jelentős fejlődése miatt választották 2013 egyik top úticéljának. Egyre több légitársaság és óceánjáró hajó veszi fel célpontjai közé. Napsütésre, homokra és szörfözésre vágyik a Karib-térségben? Itt a helye jövőre!

Ön hova utazna?

 • 64
  Srí Lanka
 • 79
  Montenegró
 • 18
  Dél-Korea
 • 21
  Ecuador
 • 25
  Szlovákia
 • 77
  Salamon-szigetek
 • 86
  Izland
 • 84
  Törökország
 • 199
  Dominikai Köztársaság
 • 124
  Madagaszkár

Ecuadort a fejlődő vasúthálózata miatt ajánlják. Még az 5900 méter magas Cotopaxi vulkánhoz is vezet majd egy igen hajmeresztő útvonal, ami sok adrenalinfüggő turistát vonzhat ide 2013-ban. Madagaszkáron pedig jövőre tartják majd az elnökválasztást, ami politikai stabilitást, és nyugalmat hozhat. A Lonely Planet azt tanácsolja, azért látogassuk meg még jövőre a világ negyedik legnagyobb szigetét, mert később újra megjelenik az utazási irodák kínálatában, és elözönli a tömegturizmus.

Nézzük meg a nagy roham előtt

A top10-be került a fentiek mellett Dél-Korea és Izland is. Mindkettőt izgalmas tájai miatt említik: Dél-Koreában kiváló hegymászási, golfozási és horgászati lehetőségek vannak, Izlandon is túrázni és jófajta halételeket fogyasztani érdemes. A két országban az is közös, hogy bár nem a világ legtitkosabb úticéljai, eddig mégis kevesen keresték fel őket. Ez a közeljövőben jelentősen változni fog: még a nagy roham előtt érdemes megnézni őket – javasolja a Lonely Planet.

Ahová mi is könnyedén ellátogathatunk

Kétségkívül izgalmasak a fenti célpontok, de egy átlagos hazai pénztárcával nehezebben kivitelezhetőek. Szerencsére azért olyan javaslatokat is találunk a listán, amiket Magyarország indulással sem túl bonyolult abszolválni. A Lonely Planet szerint ugyanis egy menő utazó jövőre meglátogatja Montenegrót, Szlovákiát vagy Törökországot. Montenegróban a gyönyörű Kotori-öblöt, és a helyi Riviérát ajánlják. Na persze a csomagolásnál a fürdőruha mellett a túrabakancsot se felejtsük el, sőt, kerékpárt sem rossz ötlet magunkkal vinni ide.

Komoly fejlesztések történtek a kerékpáros és gyalogos túraútvonalak mentén, így már a megfelelő körülmények is adottak a táj felfedezéséhez. Szlovákiában a gyors gazdasági fejlődést emelik ki. Az ország jó árú síelési lehetőségeket kínál, és legénybúcsúkat is sokan tartanak itt – írják. Törökországban pedig a fejlődő délkeleti régiót említik, Mardin és Midyat óvárosait, és a fantasztikus ételeket Gaziantepben.

Ezekből az úti célokból érdemes válogatni 2013-ban a Lonely Planet szerint

1. Srí Lanka

2. Montenegró

3. Dél-Korea

4. Ecuador

5. Szlovákia

6. Salamon-szigetek

7. Izland

8. Törökország

9. Dominikai Köztársaság

10. Madagaszkár

Önök már tervezik, hova utaznak jövőre? Várjuk tuti tippjeiket kommentben, vagy levélben az olvir@travelo.hu e-mail címen.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
21 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.