A téli Svájc több mint síelés

Hőlégballon-fesztiváltól kezdve blueskoncerteken át, meghitt karácsonyi vásárokig számtalan lehetőséget kínál Svájc télen. Persze a téli sportok szerelmeseit is várják, de aki nem akar síelni, túrára indulhat a kitáblázott kirándulóútvonalakon, gyógyfürdőben csobbanhat, vagy ehet egy jó fondüt.

Svájcban nemcsak tavasszal, nyáron és ősszel érdemes a városokba látogatni, rengeteg programot és rendezvényt tartanak a téli hónapokban is, amiért érdemes útra kelni. Persze ha téli üdülésről van szó, mindenkinek a síelés ugrik be elsőként. Pedig nem muszáj léceket csatolunk ahhoz, hogy élvezzük a csodálatos alpesi panorámát, a tiszta levegőt, a szikrázó napsütést, és a nap végére kellemesen elfáradjunk. Sőt, Svájcban akkor sem leszünk gondban, ha a család vagy a baráti társaság egyik felének szíve a téli sportok felé húz, a másik pedig inkább kiállítást nézne, vagy csak napozna és enne egy jót.

Gyógyvízben is csobbanhat, aki nem tart a túrázókkal, vagy síelőkkel
Galéria: Svájc télen
Fotó: Christian Perret / swiss-image.ch

A sporteszközök ingyen utazhatnak

Pláne, hogy még az útiköltségeket sem befolyásolja, hogy valaki egy szál bőrönddel, más viszont komplett sífelszereléssel utazna: Svájc hivatalos légitársasága, a Swiss International Air Lines ingyenesen szállítja a téli sportokhoz szükséges felszereléseket. Budapestről Genfbe, Bázelbe és Zürichbe üzemeltetnek járatokat. A Swiss új szolgáltatása, hogy a legolcsóbb turistaosztályú jegyet is business kategóriájúvá változtathatjuk utanként 32 500 forint ráfizetéssel. Borsos ugyan, de cserébe több poggyászt vihetünk magunkkal, még jobb kiszolgálást kapunk, és a reptereken a business lounge is tárt karokkal vár svédasztallal és italokkal, melyekből annyit fogyasztunk, amennyit nem szégyellünk. A kiszolgálás minőségéről, a gépek kényelméről, és a business class örömeiről már korábban beszámoltunk, itt elolvashatják.

Földet érve érdemes a helyi tömegközlekedést igénybe venni, mert nagyon jól, és pontosan működik a legkisebb és a legtávolabbi hegyi falvakban is. Ha több helyre is el szeretnénk látogatni, érdemes megfontolni a SwissPass kiváltását, amivel meghatározott időn belül korlátlanul használhatjuk a vonatokat, hajókat, buszokat, és bemehetünk vele múzeumokba is. A bérlet tulajdonosainak nagy kedvezményeket adnak a felvonókra szóló jegyek árából, ha a behavazott téli tájak, rusztikus hegyi vendégházak és nyüzsgő síparadicsomok világába is ellátogatnánk.

Nem kell a pálya ördögének lenni, hogy élvezzük a hegyeket

Ezt pedig kár lenne kihagyni. A klasszikus síelésen és snowboardozáson kívül hótalpakon, sífutólécen, de egy jó meleg csizmában is nekiindulhatunk a havas tájnak. Svájc minden sportkörzetében találunk olyan útvonalakat, melyek alternatívát jelentenek, ha nem vagyunk a sípálya ördögei. Például, 111 kilométer hosszúságban hangulatos gyalogtúra-útvonalak hívogatnak Davos kolostoraihoz a porcukor-szerű tájban. Ezek egyike az Ischalptól Clavadelen keresztül Davosig vezető túra. Könnyű, két és fél órás, lefelé vezető úton haladhatunk festői erdőkön és gyönyörű panorámájú helyeken át. De a kirándulók páratlan kilátást élvezhetnek a Säntisre, a Flumserbergre és a Walensee-re, a 2262 m magasan fekvő Chäserruggi panorámaúton a churfirsteni régióban. A hótalpakon közlekedőket a Freiburgi Alpokban és a Val d'Anniviers-ben több mint 120 kilométer hosszú, jól jelölt ösvény várja.

Hótalpas kirándulásra is mehetünk - a képen a Valais régióban túráznak éppen
Galéria: Svájc télen
Fotó: Christian Perret / swiss-image.ch

Valais érintetlen tájait 1145 kilométernyi jelzett turistaútvonal hálózza be, a Szent-Bernát hágó körüli régióban pedig gyakorlott túravezetők segítenek, hogy a látogatók biztonságosan élvezhessék a tél legszebb pillanatait. Átfagyott tagjainkat pedig számos gyógyfürdőben olvaszthatjuk ki: Leukerbadban, Brigerbadban, Saillonban, Val d'Illiezben vagy Ovronnaz-ben találunk ilyeneket. Felmelegedve, és városi sétára indulva pedig a gyalogosoknak van elsőbbségük – 11 autómentes üdülőhellyel várja Svájc a nyugalomra vágyókat. Ezekben torlódás legfeljebb a karácsonyi bevásárlási őrület idején van, a kirakatok és üzletek környékén bámészkodó emberek között.

A városokban vásárok, felvonulások, kiállítások várnak

Apropó városok: az általunk is bejárt Montreux, Lausanne és Vevey egy óránál kevesebb idő alatt elérhető az alpesi üdülőközpontokból a sűrűn és pontosan közlekedő vonatoknak hála. Montreux-ben november 23-december 24. között karácsonyi vásár várja az érdeklődőket, öt helyszínen, százötvennél is több helyi kézműves és kereskedő portékájával. De a Montreux Noël, vagyis a montreux-i karácsony apropóján meglátogathatjuk a helyi Mikulást Rochers de Naye-ban, vagy történelmi felvonulás részesei lehetünk a legendás Chillon-i kastélynál.

Lausanne télen is szép
Galéria: Svájc télen
Fotó: Stephan Engler / swiss-image.ch

Lausanne-ban különleges fényinstallációkat csodálhatunk meg november 23-január 2-ig, Genfben pedig az Escalade nevű, fáklyás felvonuláson lehet részt venni december 7-9. között. De más városokat is érdemes felkeresni: Paul Gauguin grafikáiból nyílt izgalmas tárlat a Kunsthaus Zürichben, Luzernben Blues Fesztivált tartanak november 10-18-ig, Luganoban ingyenes városnézésen lehet részt venni, Wintherthurban pedig különleges, korabeli kosztümbe öltözött idegenvezetővel sétálhatják körbe a várost a hölgyek – ez a program ugyanis csak nőknek szól.

Családi síeléshez tökéletes

Persze aki klasszikus sí- vagy snowboard vakációra indulna, azt is tárt karokkal várják Svájcban. A Château-d'Oex, Leysin, Les Mosses, Les Diablerets és a Villars-Gryon ráadásul a családoknak is igyekszik kedvében járni: a síbérlet és a szállás a gyerekeknek 9 éves korig ingyenes. Az összefoglaló néven Alpok régiónak nevezett tájon összesen 225 km sípálya, és 71 sífelvonó várja a sportolókat. Château-d'Oex azért is lehet jó választás az egész család számára, mert hóbiztos sípályái mellett túraösvények, hótalpas túrázási lehetőségek és változatos programok is vannak. Ilyen például a Nemzetközi Hőlégballon Fesztivál január 26. és február 3. között, ahol 20 ország 80 hagyományos és 10 különleges formájú hőlégballonját nézhetjük meg.

Hasznos lehet
További információkat, pontos túraleírásokat, tudnivalókat a síterepekről a www.MySwitzerland.com oldalon, és az ingyenesen hívható 00800 100 00 30-as telefonszámon kaphatnak. Megrendelhetik náluk a téli ajánlatokat tartalmazó katalógusukat, de a hotel és repjegyfoglalásban, és a Swiss Pass beszerzésében is örömmel segítenek
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek