» Távol

Ahol nem jó vendégnek lenni

| | Nem érkezett még hozzászólás
Egy felmérés szerint a legudvariatlanabb vendéglátók a franciák, őket az oroszok, majd a britek követik. Utóbbiak már egyszer megszavazták magukat a világ legrosszabb turistáinak is.

A Skyscanner.net utazási árösszehasonlító oldal nemcsak a repterek személyzetéről faggatta ki felhasználóit. Idén már arról is kikérte a véleményüket, hogy melyek azok a célpontok, ahol a helyiek véletlenül sem mosolyodnak el, és az emberek kifejezetten mogorvák a külföldiekkel. Az eredményeket a Forbes.com csipkelődő cikkben tette közzé, amelyben az amerikai újságíró megdicséri honfitársait, hogy nem sikerült az első ötbe bekerülniük.

Hogy kik végeztek a lista elején? A legudvariatlanabb reptér címét is „elnyerő” franciák. Őket az oroszok követik, majd a britek és a németek következnek a goromba vendéglátók listáján. Kína a hatodik, Amerika pedig a hetedik lett. Az eredmények egyébként több mint 1200 válaszoló véleményét tükrözik, 65 százalékuk Nagy-Britanniából és Írországból származik, a többiek más európai országokból, illetve Észak-Amerikából és Ausztráliából.

„Az, hogy mit érzékelünk udvariatlanságnak, sokszor az eltérő kultúránkból ered, nem pedig abból, hogy az illető gorombáskodni akart volna velünk” – hívja fel a figyelmet a Forbes.com cikke. Tatiana Danilovát, a felmérést végző Skyscanner.net orosz piacért felelős menedzserét idézik, aki szerint „az orosz nyelv eleve nem olyan udvarias, mint az angol. Így, ha az oroszok a mondanivalójukat szó szerint lefordítják angolra, az udvariatlannak hangozhat, akaratuk ellenére is”.

A cikk a franciák első helyét a barátságtalan vendéglátók listáján nem csupán azzal indokolja, hogy olykor valóban igen nyersek tudnak lenni az idegenekkel, de azzal is, hogy Nagy-Britannia és Franciaország mindig is rivalizáltak egymással. A kérdőív kitöltői pedig nagy arányban britek voltak. Azt is hozzáteszik, hogy a franciákról kialakult kép inkább a párizsiakra igaz, ők viszont egymással is ugyanolyan barátságtalanok, mint a turistákkal. Ezzel szemben Franciaország más vidékein nagyon kedvesek tudnak lenni az idegenekkel az emberek.

A harmadik helyen szereplő britek már egy korábbi felmérésben megszavazták magukat a világ legrosszabb turistáinak is, úgy néz ki, saját vendégszeretetükkel sem elégedettek. A legkevésbé barátságtalanoknak a brazilokat, a Karib-térség és a Fülöp-szigetek lakóit tartják. Reméljük, mi magyarok pedig azért nem kerültünk fel a teljes listára, mert még náluk is kedvesebbek vagyunk...

Leggorombább vendéglátók top10

 Nemzetiség  Százalék
franciák 19.29
oroszok 16.56
britek 10.43
németek 9.93
egyéb 6.37
kínaiak 4.3
amerikaiak 3.39
spanyolok 3.15
olaszok 2.24
lengyelek 2.24

Önök szerint melyik nemzet a legrosszabb vendéglátó? Hol nem látott egy félmosolyt sem a helyiek arcán? És hol voltak Önnel a legkedvesebbek? Várjuk sztorijaikat az olvir@travelo.hu-n, vagy kommentben.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
2 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
20 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.