» Távol

Drágám, ma a vécéülőke-, vagy a sótartómúzeumba menjünk inkább?

| | 1 komment
A világ legnagyobb boszorkányügyi múzeuma, a párizsi csatornarendszer, változatos ízkombinációjú instant levesek és egy macskákkal kapcsolatos kutatóközpont is szerepel a legfurcsább múzeumok listáján. Önnek melyikbe lenne kedve ellátogatni?

Ha városlátogatásra adja az ember a fejét, szinte elkerülhetetlen, hogy az ideje nagy részét egyik képtárból a másikba vándorolva töltse. Ennek folyománya, hogy a művészetek és a tudományok iránt kevéssé fogékony útitársaink örökre megfogadják, hogy csak és kizárólag elhagyatott tengerpartokra hajlandóak a továbbiakban velünk tartani. Persze manapság a klasszikus múzeumokban is egyre több az érdekes, interaktív elemeket tartalmazó tárlat. Így egyre könnyebb olyan kiállítást választani, ahol a magaskultúráért kevésbé rajongók sem unják halálra magukat.

Sőt, ha az alábbi kiállítások közül választunk egyet, még az is lehet, hogy a notórius múzeumgyűlölők is másként fognak ezekre a helyekre gondolni. (Vigyázat, azért egy fűnyírómúzeummal, vagy löncshúsmúzeummal jócskán mellé is lőhetünk...) A Tripadvisor összegyűjtötte a világ tíz legfurcsább tárlatát az amerikai wc-ülőke múzeumtól egy maláj macskamúzeumig. Mi pedig meg is fejeljük még egy külföldi és egy hazai bizarr múzeummal, melyekhez személyesen is volt már szerencsénk.

Bata Cipőmúzeum, Toronto, Kanada

Ez a torontói múzeum a cipőfanatikusok mekkája! A 4500 év történelmén átívelő gyűjtemény, több mint tízezer lábbelivel várja a látogatókat. 15. századi perui szertartási cipőviseletet és ókori egyiptomi szandálokat éppúgy láthatunk itt, mint 19. századi francia klumpákat, vagy 20. századi hírességek cipellőit. A divat vagy a történelem rajongóit egyaránt el fogja kápráztatni a Bata Cipőmúzeum a Tripadvisor szerint. Ha pedig a kettő egyszerre érdekel minket, akkor meg pláne.

Csatornamúzeum, Párizs, Franciaország

A Louvre vagy az Eiffel-torony kétségkívül ismertebb látványosságok mint a Csatornamúzeum, viszont ez is nagyon izgalmas hely – ígérik. A múzeumban, ami 1867-ben nyitotta meg kapuit először a nagyközönség előtt, a Párizs utcái alatt futó csatornarendszert látogathatjuk meg. Érdekes információkat tudhatunk itt meg a rendszer a működéséről, és egy új nézőpontból ismerhetjük meg a francia fővárost. Aki már járt itt, azt állítja nincs se büdös, se patkányok, szóval akit ez tartana vissza, ne féljen.

Mit nézne meg legszívesebben?

 • 27
  A rengeteg cipőt
 • 71
  A párizsi csatornarendszert
 • 56
  A boszorkánymúzeumot
 • 1
  A drága fűnyírókat
 • 15
  A dizájnos WC-ülőkéket
 • 5
  Az instant leveseket
 • 0
  A só- és borsszórókat
 • 9
  A gigászi ceruzát
 • 3
  A löncshúsnak szentelt helyet
 • 32
  A macskamúzeumot
 • 57
  A tengerparton elhagyott cuccokat
 • 30
  A hazai furcsaságokat Keszthelyen

Boszorkánymúzeum, Cornwall, Anglia

Ha már egy egészen kicsit is érdekeli a boszorkányság, itt a helye! A boszorkánymúzeum, melyet 1951-ben nyitott meg Cecil Williamson, a világ legnagyobb gyűjteményét rejti, amit ebben a témában felhalmoztak. A gyakorlati praktikák mellett a boszorkányság és a varázslás történelmével is megismerkedhetünk, de egy boszorkány oltárját és egy varázsló kardját is szemrevételezhetjük. Ha még ez sem lenne elég, a múzeum egy 3000 kötetből álló könyvtárnak is otthont ad.

Fűnyírómúzeum, Merseyside, Anglia

Míg az eddigi múzeumok az egyszerű földi halandóknak is abszolút érdekesek lehetnek, addig valószínűleg a fűnyírómúzeumhoz már szükségeltetik némi megszállottság. De ha ez megvan bennünk, és épp Liverpool környékén van dolgunk, tekintsük meg a múzeumot. A 250 fűnyíróból álló kollekció a legdrágább fűnyírótól kezdve a leggyorsabbig számos különlegességet felvonultat.

vécéülőke-múzeum, Alamo Heights, USA

A Texas államban működő vécéülőke-múzeum tulajdonosa egy Barney Smith nevű úriember. Ma már nyugdíjas, de korábban vízvezeték szerelőként tevékenykedett. No meg vécéülőkéket díszített szorgosan: harminc éve gyarapodó gyűjteményében 1000 darab egyedileg dekorált ülőke található. Mivel Smith úr egyedül működteti a múzeumot, előre tájékoztatni kell érkezésünkről, hogy fel tudjon készülni a fogadásunkra.

Instant leves múzeum, Osaka, Japán

A meglehetősen bizarr múzeumot a ramennek nevezett japán tésztás-leveses egytálétel instant variációjának szentelték. Ugyan az elnevezés idegen, de a kis dobozkában megvásárolható, forró vízzel felöntendő instant leves műfaja nálunk sem ismeretlen.

A múzeumban megismerhetjük a különböző ízvariációkat, a konyhában friss tésztát gyárthatunk, és az itt működő gyárban az instant tésztaételek készítésének lépéseibe is bepillanthatunk.

Só- és borsszóró múzeum, Gatlinburg, USA

A Tennessee államban működő só- és borsszóró-múzeum gyűjteményében több mint 20 000 kiállítási tárgyat tekinthetünk meg. Vannak olyan sótartók, amik még az 1500-as évekből származnak. Sőt, a világ legnagyobb borsmalom kollekciója is itt található. Véleményünk szerint a fűnyírómúzeum meglátogatásához szükséges megszállottság szükségeltetik ennek a múzeumnak az élvezetéhez is.

Cumberland Ceruzamúzeum, Keswick, Anglia

A legenda szerint az 1500-as években Cumberlandban fedezték fel a grafitot egy nagy, fákat gyökerestül kicsavaró vihar után. A pásztorok a grafitot birkáik megjelölésére használták eleinte, majd a környék a ceruzaipar központjává vált. A keswicki Cumberland Ceruzamúzeum az íróeszköz történetét, készítésének lépéseit mutatja be a látogatóknak. Itt található a világ egyik legnagyobb, csaknem 8 méter hosszú, és 446 kilót nyomó ceruzája is.

Löncshúsmúzeum, Austin, USA

Ha választanunk kéne, mi ebbe a Minnesota államban működő, löncshús-szerű készítménynek szentelt múzeumba látogatnánk el a legkevésbé. 16 000 négyzetméteren mesélnek az Amerikában népszerű, Spam névre keresztelt húskészítmény történetéről, és akit eddig furdalt volna a kíváncsiság, azt is megtudhatja, hogy milyen összetevőkből készül ez a rejtélyes étel. Sőt, helyben meg is lehet kóstolni a belőle készült fogásokat, de van egy olyan gyanúnk, hogy aki látta hogyan készül, annyira nem szeretne nagyot lakmározni belőle.

Macskamúzeum, Kuching, Malajzia

Malajziában a macskákat szerencsehozó állatoknak tartják, így érthető, miért rendeztek be egy egész múzeumot és kutatóközpontot a doromboló jószágoknak. Ha pedig azt is hozzá vesszük, hogy Kuching település nevének jelentése "A macskák városa", már a kiállítás helyszíne is adott.

A kuchingi macskamúzeumban 2000 kiállítási tárgyat tekinthetnek meg a cicamániások, ókori egyiptomi macskamúmiáktól a Hello Kitty-s cuccokig. A kutató- és információs központ részen a macskák történetére, és a velük kapcsolatos kulturális hiedelmekre fókuszálnak.

Travelo tipp külföldön: Jutters mu-ZEE-um, Zandvoort, Hollandia

Ha az ember megunta az amszterdami forgatagot, irány a pályaudvar, és egy húszperces vonatozással már kint is vagyunk Zandvoortban, a helyiek körében is igen népszerű tengerparti településen. A hullámok, dűnék, sirályok és kedves utcácskák bámulásán kívül a tengerparti Jutters mu-ZEE-um is megér egy misét. A kiállítás anyagát azok a tárgyak képezik, amiket az emberek elhagytak a tengerparti homokban, vagy amiket a víz a partra sodort. Van itt sok más egyéb mellett mamutfog, hajók és légi járművek darabjai és játékok is. Ha erre kirándulnak, érdemes megnézni.

Travelo tipp itthon: Keszthely apró múzeumai

Persze az itthoni kínálat sem vall szégyent a bizarr tárlatok versenyén. Keszthely sétálóutcáján például egymást érik a furaságok Csigaparlamenttől Giccsmúzeumon át a reneszánsz erotikus panoptikumig. Vonatkozó cikkünket erre találja.

Ismer még ilyen bolond helyeket? Vagy esetleg járt a fentiek közül valamelyikben? Ossza meg élményeit a Travelóval!

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
4 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
14 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
14 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
22 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.