Érkezés száz kilométerrel a cél mellé

Önnel is volt már úgy, hogy érkezés után egy zsúfolt buszon zötykölődve jött rá, hogy a reptér, ahová megérkezett, embertelenül messze van a célállomástól? Összegyűjtöttük, milyen távolságokra esnek a fapados repterek a tényleges városoktól. Barcelonától például Girona 94 kilométer, de Stansted is bő 60 km London belvárosától.

Pakolás, majdnem kifelejtett dolgok bőröndbe tuszkolása, idegbeteg rohanás a reptérre, felszállás, leszállás... És a kényelmes megérkezés helyett még zötykölődés a buszon órákig az áhított úti célig. Ezt jelenti fapadossal várost látogatni a legtöbb esetben. A low-cost légitársaságok ugyanis többnyire a másodlagos reptereket használják a városokhoz valóban közel fekvők helyett, mert így tudják a költségeiket a lehető legalacsonyabban tartani.

Ezzel nincs is baj. Azzal viszont van, hogy a repterek nevéből kiindulva az egyszeri utazó azt gondolná, hogy legalább az adott célpont közelében fog landolni. Stockholm-Skavsta közel száz kilométeres távolsága a svéd fővárostól például nem nevezhető annyira közelinek.

A leginkább félrevezető nevű repterek
Memmingen-München – 112 km-re Münchentől
Frankfurt-Hahn – 110 km-re Frankfurttól
Stockholm-Skavsta – 95 km-re Stockholmtól
Barcelona Girona – 94 km-re Barcelonától
Paris Beauvais – 88 km-re Párizstól
Düsseldorf Weeze – 80 km-re Düsseldorftól
Forlí Bologna – 76 km-re Bolognától
Hamburg Lubeck – 72 km-re Hamburgtól
Oslo Rygge – 66 km-re Oslótól
Miánó Bergamo – 65 km-re Milánótól
Brüsszel Charleroi – 63 km-re Brüsszeltől
London Stansted – 60 km-re Londontól

De az sem túl mókás, amikor körülbelül ugyanannyi időt buszozik az ember Milánó és Bergamo között, mint amennyit előtte repült. Meglepő egyébként, hogy Milánó saját reptere, a Malpensa sincsen túl közel, innen is 50 kilométert kell utazni a belvárosig.

A Travelo ezért összegyűjtötte azoknak a reptereknek a listáját, amiket nagy jóindulattal sem neveznénk az adott város légikikötőjének, és azokat is, amik tényleg ott tesznek le, ahol a nevük alapján várnánk. A két lista összeállításához a két nagy rivális fapados, vagyis a Wizz Air és a Ryanair célpontjait vizsgáltuk meg. A repterek és belvárosok távolságának összehasonlításában a Google Maps volt a barátunk.

A Budapestről induló fapados kínálatból a legrosszabbul akkor járunk, ha kis naivan úgy gondoljuk, hogy Memmingen-Münchenbe, Frankfurt Hahnba, vagy Stockholm-Skavstára szóló jegyünkkel közel kerülünk az áhított városhoz.

És hol van még innen a város...
Galéria: Fapados repterek
Fotó: Northfoto

Ezzel szemben szinte a város közepén tesz le a pisai, a cataniai vagy az eindhoveni járat. Persze ez utóbbi erősen csalóka, hiszen hiába van Eindhoven városközontjától csak 8 kilométerre, sok kispénzű turista Amszterdam fapados repterének használja az eindhovenit, így viszont még 121 kilométernyi vonatozást is nyugodtan hozzá lehet számolni a túrához.

Itt azt kapja, amire számít
Pisa – 4,4 km-re Pisától
Catania Fontanarossa – 6 km-re Cataniától
Varsó Chopin – 9 km-re Varsótól
Nápoly – 9 km-re Nápolytól
Bukarest H. Coanda – 10 km-re Bukaresttől
Szófia Terminál 1 - 10 km-re Szófiától
Malaga – 11 km-re Malagától
Róma Ciampino – 12 km-re Rómától

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy minél nagyobb és népszerűbb az adott város, annál messzebb vannak tőle a fapados repterek. Egyetlen kivétellel: ez a római Fiumicino, ahová a legtöbb full service gép repül. Ez a légikikötő messzebb van a belvárostól (40 km) mint a lesajnált, fapadosnak nevezett Ciampino, ami csak körülbelül 12 kilométerre van.

Persze, ha az ember öt-hatezer forintért megússza az utat irányonként az adott fapados repérre, miért is repülne a közelebbi, fő légikiktőbe ennek sokszorosáért? Mi sem arra bíztatjuk Önöket, hogy ezeknek az adatoknak a tudtában többet ne induljanak fapadossal útnak. Egyszerűen csak jó előre tájékozódni, és nem helyben rádöbbenni és anyázni amiatt, hogy még hosszú órákat kell tömegközlekedéssel araszolni, mire végre megpillantjuk a belvárost.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek