Több százezer zarándok a csíksomlyói búcsún

Idén is több százezer zarándok érkezett Erdélyből, Magyarországról és a világ minden tájáról a legnagyobb magyar zarándoklatra. A Csíkszereda mellett fekvő Kis Somlyó és Nagy Somlyó hegy közötti nyeregben szombaton kora délután tartották a csíksomlyói pünkösdi búcsú és zarándoklat szertartását.

 

A székelyföldi zarándokok egy része a hagyományoknak megfelelően gyalogosan érkezett Csíksomlyóra. A környék országútjain már pénteken egyházi és nemzeti zászlókkal felvonuló gyalogosok menetoszlopaival találkozhattak az autósok.

Gyalogos zarándoklat indul a csíksomlyói búcsúra Gyimesbükkön.Fotó: Mohai Balázs / MTI



A zarándokok egy része a csíksomlyói nyeregben, a szabad ég alatt töltötte az éjszakát, hogy a szakrális helyen várja a napfelkeltét, írja az MTI. Amint a szertartás előtt a szervezők bejelentették, a csíksomlyói búcsúnak minden évben egyetlen meghívottja van, ez a prédikációt mondó lelkész, idén a Stuttgartból érkező Tempfli Imre. Mindenki más zarándoki minőségben van jelen. A szervezők azonban Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettest, Hoffman Rózsa államtitkárt, Latorczai Csaba államtitkárt és Harrach Péter KDNP-frakcióvezetőt név szerint is megemlítették, és jelen volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

Az összegyűltek tapssal köszöntötték annak a bejelentését, hogy olyanok is vannak a zarándokok között, akik kilencszáz kilométer gyalogos zarándoklat végén érkeztek Csíksomlyóra. Az oltár előtt egy olyan ikon képre is ráirányították a figyelmet, amit a lengyelországi Czestohowai zarándokhelyről küldtek Csíksomlyóra.

Résztvevők a csíksomlyói pünkösdi búcsún a Hargita megyei Csíksomlyó határában Romániában.Fotó: Mohai Balázs / MTI



"Pünkösd azt üzeni, a mi népünk is kiválasztott nép, van helyünk a nap alatt" - hangsúlyozta csíksomlyói prédikációjában Tempfli Imre, a szentmise szónoka.

"A szűzanya hazavárja gyermekeit, mi mindannyian hazajöttünk" - mondta a szertartás kezdetén a misét celebráló Jakubinyi György, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke. Az érsek a több százezer zarándok jelenlétében elmondta, tiltakozik minden olyan kísérlet ellen, amely politikai célokra akarná kihasználni a zarándoklatot, vagy nem vallásos céllal akarná azt összekötni. Az érsek hozzátette, a zarándoklatnak egyetlen célja, hogy a zarándokok keresztény katolikus hitükben megerősödjenek.

Dosztojevszkijt idézve mondta, a népeket nem a számuk, hanem a közös eszme, a szent gondolat teszi naggyá. "Egy közös, mindent egyesítő szép gondolat ragadhat ki a válságból" - jelentette ki, majd hozzátette, csak a családban, a közösségben gondolkodva lehet legyőzni a válságot.

Pusztinai csángók énekelnek a napfelkeltére várva a pünkösd hajnali napbanézésen a csíksomlyói nyeregben Romániában.Fotó: Mohai Balázs / MTI



Tempfli Imre megállapította: Csíksomlyó lassan nemzeti kegyhellyé válik. Hozzátette, a különböző Mária-zarándokhelyeken Máriának más-más üzenete van. Csíksomlyó üzenete: "újuljatok meg hitetekben, és váljatok egymás testvéreivé". Úgy vélte, magasra kell emelni Csíksomlyó zászlaját, hogy az jelezze: "a szentlelkű embereket nem lehet legyőzni, mert összeköti őket a testvériség eszméje".

A csíksomlyói búcsúra idén is különvonatok indultak, mint már korábban írtuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek