Balin talált rám a siker és a szerelem

Szűk Norbert képzőművész 36 éves korára túl volt egy váláson, jó néhány szakmai csalódáson, és Balin szerette volna kipihenni magát. Ahogy teltek a hónapok, egyre több művészt ismert meg, saját kiállításai lettek, majd pedig beleszeretett egy Jakartában élő, magyar lányba. Esküvőjüket szintén a szigeten tartották, és ott fogant meg a fiúk is. Ízek, imák, szerelmek férfiverzióban.

"Az emberek szeretik valamilyen olvasmányélményükhöz kötni az utazásaikat: a Da Vinci-kód miatt Rómába utaznak, az Ízek, imák, szerelmek miatt Balira vágynak. Engem a csalódásaim vittek egzotikus utakra"- mondta Szűk Norbert képzőművész, aki néhány évvel ezelőtt Balin telepedett le. Addig utazó regényében a nehézségek, elutasítások bonyolították a cselekményt, aztán az indonéziai fejezetek következtek, ahol váratlanul megjelent a szerelmi szál, a szakmai sikerek, és a dolgok szép lassan a helyükre kerültek.

Két trikót vittem, egy fürdőgatyát és egy papucsot

Fotó: Szűk Norbert

"Fesztiválszervező voltam napi húsz órában. Hat év alatt 100-120 fesztivált szerveztem. 2004-ig nagyon ment a szekér, de aztán a kulturális életben eljött egy válság, és minden nehezebb lett. 36 éves koromra túl voltam sok csalódáson, és teljesen elfáradtam. Ekkor döntöttem úgy, hogy elutazom Balira, és semmit nem csinálok. Két trikót vittem, egy fürdőgatyát, és egy papucsot. Néztem a tenger horizontját, és robogóztam, ezzel teltek a hónapok. Először csak a napokat vesztettem el, végül már azt sem tudtam, otthon tél van-e vagy nyár."

A döntésben az indonéz szigetvilág lenyűgöző díszlete, az ott élő emberek nyitottsága és egyéb, turisztikai vonzerőn kívül az is közrejátszott, hogy a magát "szűkrealista" művészként aposztrofáló Szűk Norbert szerint Bali a művészetek Mekkája, az utolsó bástyája a világ kultúrájának. A másfél éves semmittevés alatt Balin kívül Jávát, Lombokot is jobban megismerte, a Gili-szigeteken búvárkodott. Kezdetben egy emberrel tartotta a kapcsolatot, egy okinawai belső építésszel, akivel együtt festegettek.

A parton sámándobokkal előidézték az esőt

"Aztán nagyon sok izgalmas, pezsgő emberrel hozott össze a sors. Egy világhírű, zsidó festő, Rom Yaari meghívott, hogy lakjak nála, ingyen reggelit, ebédet, vacsorát ajánlott fel, és hihetetlen dolgokat csinált. Egy este a barátaival a tengerparton sámándobokkal rituális táncot jártak, és előidézték az esőt." Balin egyébként a monszun éghajlat a jellemző, az esős évszak decembertől márciusig tart, olyankor sámándobok nélkül is jöhet a zuhé.

Az Istenek szigetének is nevezett hely Indonézia 33 tartományának egyike, és legnépszerűbb turisztikai célpontja. A tartományi fővárosban, Denpasarban a képzőművészet mellett bőr és fémművességel is rengetegen foglalkoznak. A fővárostól északra fekvő Ubud múzeumairól, műtárgypiacáról ismert, emellett Bali tánc, és a zene szigete is. Az ismert tradicionális táncok közé tartozik a pendet, a legong, a topeng, a barong.

Indonézia
A világ negyedik legnépesebb országa, és világ legnépesebb muzulmán demokráciája. Az országot több mint 18 ezer sziget alkotja a világ leghosszabb szigetcsoportján, de körülbelül 6000 szigeten élnek emberek. A legnagyobb szigetei közé tartozik Jáva, Szumátra, Borneó, Celebesz és Új-Guniea. Az országban ötven nemzeti parkot jegyeznek, és több terület, például a Komodo-szigetek, a jávai Ujong Kulon Nemzeti Park, a buddhista Borobudur templomegyüttes, vagy Szumátra trópusi esőerdői a világörökség részei közé tartoznak. Annak idején, Suharto elnök tervezte meg azt a transzmigrációs programot, amelynek részeként a túlnépesedett területekről ritkábban lakott tartományokba költöztette az embereket. Így került rengeteg jávai és balinéz család Szumátrára, Borneóra, Celebeszre. A turizmus az egész országban jelentős, Lombokról, Borobudurról, és Prambananról korábban részleteseben is írtunk a Travelón.

Templomok és búvárparadicsomok

Tájai nemcsak a tengerpartok miatt egyedülállóak. A szigeten található a napjainkban is aktív Gunung Agung vulkán, amelyik legutóbb a hatvanas években tört ki, óriási pusztítást végezve. A szigeten láthatunk trópusi erdőket, folyókat és krátertavakat, gyümölcsligeteket, rizsföldeket és korallzátonyokat is. Balin közel 100 ezer templom és szentély található, ez a leggyakoribb látnivaló az utakon, de tengerpartokon, a hegyekben, és még a rizsföldeken is épültek templomok.

Akik búvárkodni szeretnek, azok számára a leggyakrabban a sziget északi részén található Menjangen Islandet és Pemuterant, valamint a keleti területekhez tartozó Amedet, Tulambent és Penida Islandet szokták ajánlani. A Pápua Új-Guinea, Fülöp-szigetek és Bali által határolt terület a világ egyik legváltozatosabb élővilágát foglalja magába, több mint 1500 faj él ebben a háromszögben. Szörfparadicsomok zömében a déli partoknál, Jimbaran környékén találhatók.

Az embernek összesen öt kozmikus elem kell

Fotó: Szűk Norbert

 Az útikönyvek rendszeresen említik az embereket is, mint Bali specialitásait. Amíg Indonéziában zömében muszlimok élnek, Balin javarészt hinduk. Nyitott és barátságos emberek, de nem a pontosságukról híresek, a szabályokat szabadon értelmezik, fontossági sorrendjükben a nyugalom jóval előkelőbb helyen áll, mint egy európai ember számára. Ha tehetik, csak annyit dolgoznak, amennyi a családjuk megélhetéséhez szükséges, a javakat nem halmozzák, lelki fejlődésükre többet koncentrálnak, valamint a sziget békéjéért is rendszeresen imádkoznak. Hisznek a reinkarnációban, úgy tartják, hogy az öt kozmikus elem, a levegő, a föld, a világűr, a tűz és a víz elkísérik a lelket a halál után, és segítik további útját. Mindössze ennyire van szükségük.

Balin meglepően sok magyar bérel nyaralót, vagy lakást. Legtöbben a hazánkra jellemző túlhajszolt és örömtelen életmóddal magyarázzák elvágyódásukat, és többen huzamosabb ideig maradnak a szigeten. Zömében vendéglátósként, búvároktatóként helyezkednek el, vagy iskolákban angolt tanítanak.

A Jóisten azt ígérte, találkozom valakivel

Visszatérve a magyar képzőművészre, a horizontfigyelések és robogózások közepette sok, érdekes emberrel megismerkedett. Többek közt a festő Mario Blancóval, aki a balinéz kulturális élet meghatározó alakja, és nemrég Mick Jaggerrel is összefutott egy rövid beszélgetésre, és konstatálta, a balinéz klíma és a rock'n'roll segít megőrizni a fiatalos lendületet.

A legmeghatározóbb, véletlen találkozását pedig egy esküvőnek köszönheti, ahol megismert egy magyar angoltanárt. "2007-ben egy magyar vállalkozó ismerősöm beleszeretett egy indonéz lányba. Az esküvőjére engem kért fel cameramannak, és ott ismertem meg a násznéphez tartozó Dezséry Dorottyát. A neve azt jelenti, Isten ajándéka. Előtte azért keményen éltem, de aztán a Jóistennel elbeszélgettem, aki azt mondta, ha azt az életformát abbahagyom, végre találkozom valakivel. Dóri olyan nekem, mint Dalínak Gala. Mindenben hisz, amit csinálok, a művészetemet is isteníti."

Távkapcsolatból letelepedés

A megismerkedésük idején a lány Jakartában egy gimnáziumban angolt tanított. Egy ideig távkapcsolatban éltek, és amikor tehették, felültek a helyi repülőjáratra, és meglátogatták egymást. Amikor a kapcsolat komolyra fordult, Dorottya is Balira költözött. "Annak ellenére, hogy Jakarta egy muszlim nagyváros, ahol tízmillióan élnek, Balin több a lehetőség a kultúra és a turizmus miatt is. Kiállításokat szerveztünk közösen ausztráloknak, és más művészeknek, majd céget alapítottunk. Kedvesem nekem is szervezett kiállításokat és íratott rólam cikkeket neves, távol-keleti lapokba."

A pár nem vásárolt saját lakást a szigeten, hanem albérletet választottak, és átlagosan évente új lakásba költöznek. A bérlemények nem kerülnek sokba, a rezsi nem vészes, a fix, havi költségek közé tartozik viszont a vízum, amelyik 20-25 ezer forintnak megfelelő összeget jelent, még egy külföldi, ám Balin született csecsemőnek is.

"Van persze bürokrácia és korrupció is. De ha a rendőr megállít valamilyen szabálysértés miatt, és fizetsz neki ezer forintnak megfelelő összeget, akkor annyira örül, hogy este abból a pénzből meghív téged valahová. Balin mindig a jóban kell keresned a rosszat, itthon a rosszban a jót. Azok után, ahogyan a szigeten élhetek, a magyarországi lét olyan nehéznek és művinek tűnik."

A kisfiúnk Szűk Szimon, a neve azt jelenti: köszönöm

Fotó: Szűk Norbert

A pár tehát huzamosabb időre rendezkedett be az egzotikus létre. "Nem volt kérdés az sem, hogy az esküvőnket Balin tartsuk-e. Nem a hagyományos balinéz esküvőt választottuk, hanem protestáns szertartás mellett döntöttünk. A kisfiúnk is a szigeten fogant meg, de amikor Dóri a negyedik hónapban járt, hazajöttünk, hogy a nagyszülők is részesülhessenek az örömünkben. A fiúnk a Kútvölgyi kórházban született meg, a neve Szűk Szimon, ami balinéz nyelven azt jelenti, köszönöm."

A kisfiú születése után a pár Magyarországon maradt, de a terveik szerint visszatérnek majd Indonéziába. Addig is Szűk Norbert ingázik Bali és Budapest között, ugyanis rendszeresen részt vesz a Bali Art Camp művésztáborok szervezésében, emellett turisztikai vállalkozásba fogott kint Balin, Alkotótáborokat, kulturális és spirituális utakat szervez. Tavaly Indiában, Jodhpurban két alkotótelepet hozott létre. Magyarországon pedig Novákfalván, Kőszeg mellett szervez alkotótáborokat ifj. Novák Tamás barátjával együtt.

Romantikus túrák szerelmi bánat ellen

"Ami Balit illeti, turistacsoportokat viszek körbe. Minden érdekesség benne van egy kilenc napos programban: az ékszerkészítők utcájától az elefántúsztatásig. Dzsungeltúrát is be szoktam tervezni, és nagyon jó azt látni, amikor egy tisztaságmániás, otthon is nercbundát viselő nő elengedi magát, és szétcsapatja a haját a vízesés alatt."

A festő legújabb elképzelése pedig egy romantikus túra, amelynek a célja, hogy a turisták párra találjanak az útitársak közt. "Akkor támadt ez az ötletem, amikor egy fiatal srác, meg egy lány, akik nem ismerték egymást, kiutaztak egy nagy csalódásuk után. Azt mondták, hallották a történetemet és hátha nekik is szerencséjük lesz. Esténként iszogattam, beszélgettem mindkettejükkel, majd úgy gondoltam, bemutatom őket egymásnak. Azóta óriási a szerelem köztük. Miért ne történhetne meg ez mással is? Baliban van valami, amitől az emberek szerelmesek lesznek."

Szűk Norbert
Az Ed Narrowként is ismert festőművész Győrben született, és a festészet mellett nemzetközi fesztiválszervezőként dolgozik. Nagy, szabadtéri, kulturális rendezvényeket, street art és graffiti fesztiválokat, valamint művésztáborokat, kiállításokat szervez. 2000-ben megalapította a Korszakváltó Csoportot, amellyel óriásfestményeket alkottak az ország különböző pontjain, és épületeket, közterületeket csomagoltak festményekbe az „új monumentalitás"-nak elnevezett irányzatuknak megfelelően. 2006 tól-2009 ig Balin élt, 2010-től Balin, Indiában és más, környező országok művésztáborainak a működtetésében vesz részt, nemzetköti művészeknek szervez kiállításokat. Újabban pedig nemzetközi alkozótábort szervez Erdélybe, amelynek állomásai Kolozsvár, Torockó, a Gyilkos-tó, a Békás-szoros, Gyergyószárhegy, Csíksomlyó, és Kalotaszeg. Tahitin, Peruban, Toscanában is alkotótábori kapcsolatokra tett szert és ide is szívesen visz ki magyar alkotókat, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a számukra.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek