Harry herceg csapata kihagyja a Mount Everestet

Nem a süvítő szél és a csontig hatoló hideg, hanem éppen a száraz, meleg időjárás akadályozta meg a fiatal brit veteránok csapatát abban, hogy megmásszák a világ legmagasabb hegycsúcsát. Az expedíció a cél előtt fordult vissza.

Nem tudja megmászni a Mount Everestet a sebesült katonák expedíciója. A Walking With The Wounded – Séta a sebesültekkel fiatal veteránokból álló csapata kénytelen volt feladni a tervét az időjárás miatt.

Fotó: Walking With the Wounded

 Két zuhanó sziklát kerültek ki

A hírt a csapat pártfogója, Harry herceg jelentette be Washingtonban, hozzátéve, a szokatlanul meleg időjárás miatt határoztak úgy a hegymászók, hogy visszafordulnak a csúcs előtt. Ed Parker, a WWTW egyik alapítója elmondta, azért probléma a megszokottnál szárazabb és melegebb az évszak, mert a jégsziklák hőmérséklete magasabb lett a normálisnál, így jóval nagyobb számban vannak lavinák.

"Múlt héten az egyik kis híján elsodorta a csapatunkat, egy serpát pedig a szakadékba söpört. Pénteken a fiúk két sziklát kerültek ki, amik 3 percen belül zuhantak feléjük. A csapat nagyon el van keseredve, hiszen az utóbbi 9 hónapban rendkívül keményen dolgoztak, hogy célba érjenek"- panaszkodott.

Harry herceg az északi-sarki expedíción

A csapat tavalyi expedíciója sikeres volt, az északi-sarki túra nagy sikerrel zárult. Négy veterán brit katona egészen a sarkpontig jutott azzal a céllal, hogy nagyobb figyelmet kapjanak a szolgálatban lévő társaik, és persze szponzorként a Helly Hansen technikai és sportruházati márka is nagy figyelmet kapott. A 2011-es expedícióban Harry herceg is részt vett, öt napig kiemelt pr-ral kísérte a csapatot, de a legnehezebb szakaszokra már nem maradt.

A sarki küldetés után a szervezet hat volt katonája a Himalájába készült. Az eredeti tervek szerint az expedíciót két részre osztották. Az első, tíznapos szakaszban a csapat az Észak-nepáli Luklából jutott el az 5380 méteren lévő alaptáborba. Az expedíció második szakaszában indultak a csúcs felé öt katonával.

A halálzónában

A Mount Everest a Himalája része, és a maga 8848 méteres magasságával a Föld legmagasabb csúcsa. Nagyon sokáig semmilyen írásos nyoma nem volt annak, hogy bárki megmászta volna, az 1920-as években két brit hegymászó készült elsőként megmászni a csúcsot, de az expedíciójukról sosem tértek vissza. 1953-ban az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli Tenzing Norgay érte el elsőként a hegycsúcsot, majd a jeles esemény ötvenedik évfordulója alkalmából fiaik is megmászták az Everestet.

Az első magyar, aki feljutott a csúcsra, a felvidéki Demján Zoltán volt 1984-ben, de mivel ő nem magyar állampolgár, így az első magyarként Erőss Zsolt nevét és teljesítményét jegyezhetjük, aki 2002 májusában jutott fel az Everest tetejére. A 8000 méteres magasság feletti tartományt halálzónának hívják, mert ott már nem lehet akklimatizálódni a körülményekhez, hogy az ember tartósan életben maradjon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek