» Távol

95 évesen hátizsákkal a világ körül

| | 4 komment
Keith Wright 85 éves korában kapott rá az utazás ízére. Az elmúlt tíz évben több mint száz városban járt, a kedvenc helye a spanyolországi San Sebastian. Május végén újabb európai körútra indul.

Sohasem késő felfedezni a világot, példázza a 95 éves Keith Wright töténete. Az ausztrál öregúr büszkélkedhet ugyanis a világ legöregebb hátizsákos turistája címmel. A queenslandi nyugdíjas 23 ország 109 városában járt, mióta 85 évesen rákapott az utazgatásra.

Wright úr felesége, Barbara halála után döntött úgy, hogy eladja a közös házukat, és a pénz egy részét arra teszi félre, hogy jobban megismerje a világot. De nem ám kényelmes, láblógatós, nyugdíjasoknak szánt üdülésre fizetett be, hanem hátizsákkal járta be a helyeket, amik mindig is izgatták. Első túrája egy törökországi körút volt, mert világ életében Gallipoliba vágyott. Ezt a kiruccanást számos más kirándulás követte az évek során, a kedvenc helye például a spanyolországi San Sebastian lett.

A hétköznapok egyébként igen spórolósan telnek a legidősebb hátizsákos turista számára. Minden pénzét az utazásaira teszi félre: általában minden második évben indul egy-egy nagyobb útra. Amik szintén nem telnek fényűzően: kétcsillagos szállodákban és hostelekben szokott megszállni. Az élmények, és a külföldön töltött idő viszont jócskán kárpótolják az olykor puritán körülményekért.

„Utazásaim során olyan dolgot látok, amik a turisták többsége elől rejtve maradnak. Félreeső utcákat fedezek fel, és a helyi tömegközlekedést használom a közeli városok meglátogatásához. A helyiek nagyon kedvesek, és általában mindenki nagyon meglepődik, amikor elárulom a koromat. Az már csak a hab a tortán, hogy a messzi Ausztráliából járok Európába kirándulni ennyi idősen”  – mesélt utazási szokásairól a brit The Telegraphnak.

Következő útjára május végén indul, ez egy kéthónapos európai körút lesz. Az öregúr – aki amúgy második világháborús veterán – a nagy kedvenc San Sebastiant követően vonattal keresi fel Madridot, Párizst, Münchent és Bécset. A kirándulást Angliában fejezi be, ahol az ascoti derbit tervezi megnézni. Itt kedvenc ausztrál lovának, Black Caviar-nak fog szurkolni. Ez lesz a nyolcadik útja Európába, az útra pedig 9000 dollárt szán.

Wright úr addig akarja folytatni az utazgatást, amíg „nem lesz túl öreg hozzá” – nyilatkozta korábban. A többi idős embert is arra bíztatja, hogy próbálják ki milyen egyedül utazni, ami sokkal nagyobb élmény, mint ugyanazzal a húsz emberrel összezsúfolódva egy autóbuszból nézelődni. Keith Wright derűje és nyitottsága a világra jó példa lehet mindenki számára. Nekünk utazóknak azért, mert megnyugtat, hogy ebből a műfajból ezek szerint nem lehet kiöregedni. Az eddig a karosszéket választóknak pedig jó hír, hogy sosem késő elkezdeni!

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
1 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
19 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.