» Távol

Pikniktérkép készül Romániában

| | Nem érkezett még hozzászólás

Pikniktérképet állít össze a román környezetvédelmi minisztérium, és egyelőre nem bírságol a vadpiknikezésért - jelentette be szerdán Korodi Attila, a tárca vezetője. Romániában március vége óta csak az önkormányzatok által erre a célra kialakított kirándulóhelyeken szabad tüzet gyújtani és a szabadban étkezni. A négynapos május elsejei vakáció közeledtével a környezetvédelmi és erdészeti miniszter felhívta a kirándulók figyelmét, hogy a környezetvédelmi őrség és az állami erdészet több mint ezer alkalmazottja fog járőrözni a legnépszerűbb kirándulóhelyek környékén.

Az MTI-nek a bírságolást firtató kérdésére a miniszter azt mondta: a vadpiknikezésért még nem fognak bírságolni, mert kevés a kialakított piknikezőhely, de a szemetelésért igen. "Akik kimennek a szabadba, hogy ott készítsék el ebédjüket, azoknak a magatartását már lehet mérlegelni a pikniktörvény alapján: nem azt, hogy hol, hanem hogy hogyan" - magyarázta Korodi.

A román környezetvédelmi minisztérium felszólította az önkormányzatokat, hogy május végéig jelezzék, kialakítanak-e piknikezőhelyet. Miután a környezetvédelmi őrség ellenőrzi terveiket, a szaktárca összeállítja és közzéteszi Románia pikniktérképét - közölte a miniszter.

Romániában nagyon népszerű a piknikezés: egy márciusban végzett felmérés szerint a városi felnőtt lakosság 60 százaléka tavaly legalább egy alkalommal kiment a természetbe húst sütni, egyharmaduk pedig több mint tízszer volt piknikezni. A megkérdezetteket is leginkább a szemét zavarja, és elvileg helyeslik a márciusban hatályba lépett törvény szigorát. A felmérést végző Green Revolution egyesület programigazgatója, Corneliu Belciug hozzáfűzte: sajnos a legtöbb piknikezőt csak a mások szemete zavarja, és azért volt szükség a "jóérzés" törvényre - vagyis a pikniktörvényre -, hogy a bírság fenyegetésével vegye rá a civilizált viselkedésre azokat, akik a természetet szemétdombnak nézik.

A jogszabály szerint ezentúl csak az önkormányzatok által kialakított helyeken szabad majd tüzet gyújtani, az autót pedig szintén csak kijelölt helyen szabad leparkolni. A törvény külön kitér arra, hogy a "fiziológiai szükségleteket" csak a kijelölt helyeken szabad elvégezni, "személyes higiéniával kapcsolatos termékeket" pedig tilos a folyóvizek 30 méteres körzetében használni. 
A szabályos piknikezéshez a kifüggesztett menetrendet is be kell tartani, és mindvégig tekintettel kell lenni a többi látogató, a környék lakói és a vadállatok nyugalmára. Aki ezeket az előírásokat megszegi, 100-tól 3000 lejig (6500-tól 200 ezer forintig) terjedő pénzbírsággal sújtható.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
5 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
5 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
10 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
15 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.