» Távol

Egy nyár a Seychelle-szigeteken, kreolok közt

| | 1 komment
Néhány hónap a Seychelle-szigeteki esőerdők mellett, a kreol lakosság körében meghatározó élmény, olyan, amit a turistaparadicsomokban nem látni. Az Ongo felhasználója ellátogatott a madarak szigetére, ahol 700 ezer füstös csér fészkel, és búvárkodott egy cápák marta búvároktatóval az Alphonse-szigeten.

Az Indiai-óceán egyik legismertebb szigete, a Seychelles-szigetek sok turista álma, főleg, amikor az esküvőjüket, vagy nászútjukat tervezgetik. De vannak olyan szerencsések is, akik egy egész nyarat eltöltenek a bülbülök és bordás krokodilok szomszédságában.

A luxusszállóból nehéz meglátni a kreolok életét

Joogy idén áprilisban osztotta meg régi utazási élményét, amikor is 9 és 13 éves gyerekeivel együtt a Seychelles-szigeteken traumatológusként dolgozó férje után utazott. Ez, a három részből álló élménybeszámoló lett az Ongo legolvasottabbja ebben a hónapban.

“Aki turistaként érkezik ide, az persze egészen más arcát látja a szigeteknek, a luxusszállóból nehéz meglátni az igazi kreol életet. Hát ebbe kóstolhattunk mi bele egy nyáron át” - írja Joogy, aki családjával a fővárostól 4 km-re található Beau Vallon-i öbölben lakott az esőerdő közelében, a turistáktól viszonylag távol. A beszámoló folytatásában már jobban beleláthatunk a helyiek életébe.

Veszélyes dolog itt gyalogosnak lenni

“A fő szigeten, Mahén él a legtöbb ember. Képzeld el a fővárost, ami kisebb lélekszámú, mint Monor, de olyan nagy ember és autóforgalom van benne, mint egy indiai városban. A közlekedés fordított – az angolok építették az utakat - és meglehetősen veszélyes dolog itt gyalogosnak lenni.” Az is kiderül, a szigetállam lakói nem fizetnek adót, a koldulást a törvény tiltja, mindenük a foci, és kevés a fiatal szerelmespár.

A szigetállamnak nincsenek őslakosai, mindenki, aki ott él, az elmúlt néhány száz év bevándorlója. 1756-ig ugyanis, amikor a franciák megérkeztek, a szigetek teljesen lakatlanok voltak. A telepesek ezután kezdék benépesíteni magukkal hurcolva afrikai és indiai rabszolgáikat. A szigetállam Jean Moreau De Séchelles, XV. Lajos király pénzügyminisztere után kapta a nevét és mindössze 36 éve nyerte el végső függetlenségét. Színes lakosságát  túlnyomórészt európai bevándorlók, az egykori rabszolgák, valamint arab, perzsa, kínai és indiai kereskedők leszármazottjai alkotják.

“A szigetek hat, elég távoli szigetcsoportból áll. A legtávolabbi az Aldabra szigetcsoport, ahol a híres és védett teknőseik élnek - endemikus fajként - egyedülállóan a világon. Az emberek egyszerűen és tisztán, de nem különösebben jól öltözöttek. Ruháik a '80-as éveknek felelnek meg, az idősebb hölgyek színes, otthonkaszerű dolgokat, a nők fehérnemű helyett fekete műszálas biciklisnadrágot hordanak.”

"Elérhető Seychelles"

A 80 ezer lakosú szigetállamban hét, csodás nemzeti park található, és két olyan terület, az Aldabra-korallzátony, illetve a Valée de Mai (Május-völgy, de simán édenkertnek is hívják), amelyet az Unesco a világörökség részeként tart számon. 2009 óta „Affordable Seychelles” címmel hirdetik a turistáknak, hogy megfizethető úticélról van szó, de valójában nem valami olcsó hely. Az idegenforgalomban a 2010-es év is nehéz volt az ország számára, ugyanis a kalóztámadások miatt sokan lemondták a hajóútjukat.

A turizmus három fő szigetre koncentrálódik, amelyek közül Mahé a legnagyobb, ahol a nemzetközi repülőtér, és a világ egyik legkisebb fővárosa, Victoria is található, és persze  rengeteg luxusszálloda. Partszakaszai közül az éttermekkel, bárokkal, sportolási lehetőségekkel színesített Beau Vallon a legnagyobb és a legfelkapottabb.

A következő, legnépszerűbb sziget Praslin, ahol már nemzeti park is található az olyan, hagyományos látványosságok mellett, mint a fehér homok és az óceánpart.  A Seychelles-szigetek második legnagyobb szigetén vörös ananászt és vadkávét is találhatunk. A Vallée de Mai völgyben pedig 4000 tengeri kókuszpálma él, melyeken gigantikus méretű termések nőnek.

A diverzitás más arcai

A kisebb szigeteket is érdemes felkeresni, ahol a turistainvázió már nem olyan jelentős. A La Digue szigetén a legtöbb ember biciklivel és szekéren közlekedik, és ezen a szigeten él néhány védett fekete papagáj is. A klasszikus nyaraláson kívül érdemes megnézni a madárrezervátumokat,  teknőskolóniákat, és a diverzitás más arcait.

Joogy a családjával Birds Islanden is eltöltött néhány napot, ahova helyi repülővel utaztak, és ahol szerinte húzósak az árak, ha a turistának nincs rezidens kártyája.

“Ez az a sziget, ahol pontosan meg van határozva, hogy egyszerre hány fő tartózkodhat rajta. Turistákon kívül még egy kreol család jött velünk, akik Praslinen élnek, ami a második legnagyobb sziget a fő szigetcsoportban. A családfő valami szállodatulajdonos volt, így Ők a seychelles-i felső réteget képviselték számunkra. 30 perc repülés után, úgy 100 kilométernyi távolságra a fő szigettől meg is érkeztünk, egy kb. 1 négyzetkilométernyi szigetre, ahol mindenfelé madarak röpködtek és csiviteltek megállás nélkül. Több mint 700 ezer pár van csak a híres füstös csérből, ami itt egy földön fészkelő ritkaság. Más szigeteken azért nincs, mert ahol patkány van, ott az megeszi a tojásaikat. Ezen a szigeten 1996-ra kiirtották a patkányokat, amit az ember hurcolt be, úgy 250 éve a hajókkal a szigetekre. Így uralják ezek a kicsiny madarak a terepet, és persze vigyázzák őket a helyiek nagyon."

A magyarok közül kevesen házasodnak ott

Az országon belüli, kisebb utazások mellett a moutia táncelőadások és zenei estek jelenthetnek még érdekes programot a strandolások, vagy épp az Alphonse-szigeti búvárkodások közt. Az esküvői turizmusban a szigetállam felkapott helynek számít, de a magyar pároknak inkább Kuba a befutó az olcsóbb árai miatt. A Coral Tours például évente csak hat házasulandó párt utaztat a Seychelle-szigetekre.

Afrika legkisebb államába harminc napos tartózkodáson belül vízum nélkül lehet utazni. Magyar képviselet nincs az országban. A szigetekre a Qatar Airways, illetve a Emirates légitársaságok járataival lehet eljutni, de vannak charterek is, például a Safari Travel is indít járatot a Mahe szigetre.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Százmillió fontos kincsért utazzon a Seychelles-szigetekre! - 2017.05.02.
Egy ógörögben és latinban jártas kalóz, aki rejtvényt hagy hátra? Képzeljék, ez most teljesen komoly.
Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Advent Németországban Ahol ízlelőbimbóinkat a karácsonyi sütemények, a forralt bor és a helyi specialitások kényeztetik.

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
5 napja
zitary új galériát hozott létre
Agung vulkán
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.