» Távol

Szobrot kapott Londonban Dzsingisz kán

| | Nem érkezett még hozzászólás
London belvárosában, a Hyde Park szélén álló Marble Arch diadalív közelében állították fel Dzsingisz kán hatalmas bronzszobrát. Az ötméteres lovasszobor egészen szeptemberig díszíti majd a parkot.

Az öt méter magas lovasszobor teljes harci díszben, páncélban ábrázolja a legendás mongol hadvezért. A szobrot Dzsingisz kán születésének 850. évfordulójára, kifejezetten erre a helyszínre készítette Dashi Namdakov szibériai szobrászművész, akinek májusban a közeli Halcyon galériában nyílik kiállítása.

Dzsingisz kán alapította meg 1206-ban a Mongol Birodalmat, az ő vezetésével az egyesített mongol törzsek meghódították Ázsia és Kelet-Európa nagy részét. Seregei rengeteg szenvedést okoztak a megtámadott országoknak, egész népeket irtottak ki, írja a Wikipédia. A pusztítás mértékét hangsúlyozzák a hódításokat elszenvedő területekről származó kínai, muszlim és keresztény források, de az - a feltehető túlzások mellett is - nem számíthatott kivételesen szokatlannak a korabeli hadviselésben. A hatalom megszilárdulása után voltak Dzsingisznek haladó intézkedései is. Megalkotta az addigi legnagyobb postai szolgálatot és elterjesztette a mongolok között az egységes ábécét, annak ellenére, hogy analfabéta volt. Nem tűrte a kínzásokat, adómentesítette az orvosokat és tanárokat, megengedte a vallásszabadságot.

Namdakov úgy fogalmazott, nem harcosként, hanem gondolkodóként ábrázolta a rettegett hadvezért. A szobor szeptemberig marad mostani helyén, a Szobrászat városa nevű kerületi fesztivál keretében. London Westminster kerülete 2010-ben indította el a szabadtéri művészeti fesztivált, mely a nyári olimpiai és paralimpiai játékok és a királynő aranyjubileuma előtt műalkotásokkal gazdagítja a köztereket.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Ajándékozzon pihenést! Lepje meg szeretteit a Miskolctapolca Barlangfürdő**** különleges élményével!

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
6 napja
zitary új galériát hozott létre
Agung vulkán
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.