» Távol

Merülés a Titanichoz egy lakás áráért

| | 2 komment
Fejenként tizennégymillió forintba kerül az a luxusutazás, melynek részvevői tengeralattjárón merülhetnek le a Titanic roncsaihoz. Ugyanazzal a két orosz tengeralattjáróval utaznak, melyeket Cameron használt a Titanic forgatása során. Az idő szorít, a roncsot ugyanis vasevő baktériumok rágják.

A Titanic-katasztrófa századik évfordulója kapcsán egymást érik az emléktúrák. A Titanic útvonalán haladó emlék-sétahajózásról már korábban írtunk, de ha valakinek komolyabb a költségvetése, a roncshoz is lemerülhet. Az amerikai Horizon & Co. luxus utazási iroda 66 ezer dollárért (mintegy 14 millió forint) kínál kéthetes utat, mely során két minitengeralattjáró fedélzetéről tekinthetik meg a turisták a híres hajó roncsait.

A Titanic roncsai olyan mélységben fekszenek, hogy csak különleges, mélytengeri merülésre alkalmas tengeralattjárókkal lehet megközelíteni őket. A világon csak hét, emberi személyzet által irányított tengeralattjáró képes erre: három amerikai, egy japán, egy francia, és két orosz, a Mir 1 és a Mir 2. Ezeket használta James Cameron is a Titanic és A Titanic szellemei című dokumentumfilmje forgatásai során, és ezekkel merülhetnek a Horizon roncsturistái is.

A két hetes út a kanadai Halifax városában kezdődik, ahol a résztvevőket magánsofőrrel viszik félnapos városnézésre. Meglátogatják a temetőt, ahol a Titanic katasztrófájának 121 áldozata nyugszik, és a helyi tengerészeti múzeumot, ahol a világ egyetlen, épségben fennmaradt Titanic-napozószéke található. A következő napon átrepülnek St John's kikötővárosába, ahonnét a túra indul. Az utazási ajánlat leírásából elegánsan kihagyták a két Mirt szállító gigantikus hajó nevét, az Akademik Mstislav Keldysh ugyanis nem az a név, amire ugranának az angolszász milliomos turisták.

Az orosz tudományos akadémia tulajdonában levő kutatóhajó és a két tengeralattjáró rendszeresen részt vesz olyan kereskedelmi célú expedíciókon is, mint ez a mostani, remek bevételt hozva az akadémiának. Ilyenkor a turisták osztoznak a kutatókkal a tengeralattjárókon, melyeket az idő egy részében tudományos munkára használnak, a maradék időben pedig a turistákat viszik le velük a mélybe.

A kutatóhajó a túra ötödik napján ér a Titanic 3800 méteres mélységben fekvő roncsai fölé, ahol összesen nyolc napot tölt. Ezidő alatt minden utas egyetlen alkalommal merülhet le a roncsokhoz, feltéve, hogy a drágább konstrukciót választotta. Az útnak ugyanis létezik „potom“ 12 ezer dollárba kerülő verziója is, melyet sejtésünk szerint főleg a Titanic-mániás férfiak feleségeinek illetve barátnőinek szánják: ők minden programon részt vehetnek, a merülést kivéve.

A két Mir mintegy két és fél óra alatt ér le az óceán fenekére, ahol tökéletes sötétség honol. A tengeralattjárókban két utas és egy pilóta fér el viszonylag szűkösen: a kabin belső átmérője 2,1 méter. Három kémlelőablak található vastag acélötvözetből készült falában, elöl egy 20 centi átmérőjű, a két oldalán pedig két 12 centiméternyi átmérőjű ablakon át nézelődhetnek a turisták a reflektorok által megvilágított, holdbéli tájon. A nagyjából Zil teherautó méretű tengeralattjárókat elektromos motor hajtja, csúcssebességük 5 csomó, merülni azonban csak percenként negyven méteres sebességgel tudnak.

Az egyik Mir először a Titanic orr-része felett halad végig, a másik pedig a hatszáz méterrel távolabb fekvő tatrészt járja be, majd helyet cserélnek, végiglebegve a hajóroncs körüli hatalmas törmelékmező felett. Az expedíció során a tengeralattjárók manipulátorai mozdulatlanok maradnak, nem bolygatják a roncsokat. Csak nézni és persze fényképezni lehet, ahogy a szokatlan fényben mélytengeri halak, rákok rebbennek szét a hajó maradványai közül. Mintegy három-négy órán át tart a tengeralatti túra, aztán kezdődik a felszínre emelkedés.

Az expedíció további napjai során előadásokkal, filmvetítésekkel és a hajó első osztályú konyhájának kreációival igyekeznek lekötni a turisták figyelmét. A tengeralattjárók és a hajó közti rádiókommunikációba is belehallgathatnak az utasok, és figyelemmel kísérhetik a Mir-ek merüléseit és kiemelését. Az persze kérdés, kinek éri meg egy közepes méretű lakás árát erre az útra költeni, de biztosan lesznek jelentkezők. Az biztos, hogy a Titanic roncsait már nem sokáig láthatjuk: a hajótestet ugyanis vasevő baktériumok zabálják, és a tudósok szerint ötven év múlva már csak morzsák maradnak a roncsból. Addigra viszont beindul már az űrturizmus.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Jövőre élőben láthatja a Titanicot - 2017.03.16.
Eláruljuk: nem lesz olcsó.
Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
5 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
5 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
10 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
15 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.