» Távol

Nem drágultak a kastélybelépők Csehországban

| | Nem érkezett még hozzászólás
Nem emelkedtek az állami kézben lévő csehországi műemlékek, elsősorban a várak és a kastélyok belépőinek árai az idén Csehországban. A fő turistaszezon március végén kezdődik, számos helyen erre az alkalomra érdekes és színes kísérőprogramokkal készülnek.

Tavaly a cseh kulturális tárca pénzhiányra hivatkozva csökkentette a várak és a kastélyok működtetésének és fenntartásának állami támogatását, minek következtében a belépőjegyek tíz százalékkal megdrágultak. Bár a gazdasági helyzet azóta nem javult, hanem inkább romlott, a tavalyi árak az idén nem változnak, írja az MTI.

"Az idén ugyanolyan nagyságú állami támogatást kaptunk, mint tavaly, 605 millió koronát, de a belépőket nem drágítjuk" - mondta újságíróknak Nada Goryczková, a nemzeti műemlékvédelmi hivatal igazgatója keddi prágai sajtóértekezletén.

Szintén érvényben marad a "hűségkártya" rendszere is. Ezt azt jelenti, hogy öt műemlék-látogatás után a hatodik belépő már ingyenes lesz. Ez a kártya nagy népszerűségnek örvend Csehországban.

A prágai Hradzsin jegyárai 250 cseh koronánál kezdődnek, de például a dél-morvaországi Telc kastélyába már 80 koronáért bejutunk. A legtöbb helyen az idegenvezetés is benne van a jegyárban, az ár a túra hosszától is függ.

A kevesebb pénz miatt a műemlékek fenntartói többnyire visszafogták a karbantartási és felújítási munkákat is, illetve a legszükségesebbekre korlátozták azokat. Komoly gondot jelentenek az állandóan emelkedő energia-, illetve a vízárak. "Szinte mindenütt parkok és kertek vannak, amelyeket nyáron folyamatosan öntözni kell. Ez komoly összegekbe kerül" - jegyezte meg Marie Jirková, a dél-morvaországi Telc műemlékvédelmi központjának szóvivője. Telc városközpontja 1992 óta rajta van az UNESCO világörökségi listáján.

A várak és kastélyok üzemeltetői fokozott erőfeszítéseket tesznek, hogy megtartsák látogatóikat, írja az MTI. Különféle kedvezményeket hirdettek meg, bővítették a látnivalók sorát, kísérőrendezvényeket szerveznek. Több vár és kastély késő esti, éjjeli látogatásokat, programokat készít az érdeklődők számára. Az udvarokban a nyáron koncertek, színjátékok, gyerekműsorok lesznek.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
5 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
5 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
10 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
15 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.