Bebörtönöznek, és még élvezed is

Londonban csak pár napig tart nyitva az ingyenes Alcatraz börtönhotel. De Svájctól kezdve Törökországon és Szlovénián át Kanadáig a legkülönbözőbb helyeken találunk hasonló műintézményeket, melyek viszont egész évben nyitva tartanak. Bár ezekért fizetni kell.

Ideiglenes börtönhotel nyílt Londonban a King's Cross Pályaudvaron. Az Alcatraz Hotelben ingyenesen lehet kipróbálni március 13-17. között egy-egy éjszaka erejéig, hogy milyen lehetett a legendás San Francisco-i börtön vendégszeretetét élvezni. 

Az igazi AlcatrazFotó: Dennis from Atlanta / flickr

A szigetországban most induló új, Alcatraz című sorozatot beharangozni kívánó hotelben azok a szerencsések, akik időben kapcsoltak (a szabad helyeket azonnal elkapkodták) egy apró cellát kapnak, egyszerű matraccal, vízcsappal és wc-vel. A vendégeket érkezéskor rabosítják, fényképet készítenek róluk, rabruhát kapnak és a vacsorát fémedényekben szolgálják fel.

A bentlakókat színészek által eljátszott őrök vigyázzák teljes bent tartózkodásuk alatt, kötelező villanyoltás 23:45-kor van. Persze azért az őrök nem bánnak úgy a „rabokkal" mint mondjuk anno Al Caponéval az eredeti Alcatrazban, sőt, a vacsora sem kenyér és víz lesz. Sokkal inkább sajtburger vagy sült csirke, és egy pohár bor.

Mindezek ellenére nagyon mély nyomokat hagy a látogatókban a börtönben töltött éjszaka. "Néhányan szinte sokként élik meg" – nyilatkozta John Laing, az egyik őrt játszó színész a The Telegraph internetes kiadásának. Hozzátette, hogy az itt előállított állapotok valószínűleg rosszabbak, mint amit egy valódi modern börtönben tapasztalnánk. Jó hír azonban, hogy az Alcatraz Hotelből ki lehet szabadulni: aki nem bírja a bezártságot, annak csak be kell mondania egy előre egyeztetett jelszót, és már ki is engedik.

Mivel a londoni ideiglenes Alcatraz Hotelbe már aligha juthatunk be, a The Telegraph összegyűjtötte a világ legjobb börtönhoteleit, hogy aki hasonló mókákra vágyik, tudja merre induljon. A műfaj meglepően népszerű és elterjedt, Svájctól kezdve Törökországon és Szlovénián át Kanadáig a legkülönbözőbb helyeken találunk ilyen műintézményeket.

Oxfordban a fentinél jóval kényelmesebb és trendibb kialakítású Malmaison nevű börtönhotelt ajánlják, ami bizarr módon rendkívül népszerű esküvői helyszínnek számít Nagy-Britanniában. A törökországi Four Seasons Istanbul luxushotel is börtön volt valaha. És bár most első osztályú szálloda működik benne, az épület múltja minduntalan felbukkan. A börtönudvar külső étteremmé lett alakítva, az őrtornyokban pedig liftek üzemelnek. 

Celica Hostel, LjubljanaFotó: stealthtractor

Szlovénia fővárosban, Ljubljanában a Celica Hostel múltja sem felhőtlen: 1882-ben katonai börtönnek építette az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege. A Lonely Planet szerint ez a világ legmenőbb hostele. Mind a húsz szobáját különböző művészek díszítették, így nincs benne két egyforma. Lettországban a Karosta Hotel várja az igazán sanyarú körülményekre vágyókat Liepaja városában. A korábban a KGB börtöneként is üzemelő épületben vaságyakon lehet aludni, és valódi börtönkosztot szolgálnak fel. Szerencsére amilyen nyomorúságos, annyira olcsó is ez a hely.

A kanadai Ottawa Jail Hostel sem tűnik sokkal cizelláltabb helynek. 1862-1972 között itt őrizték a legelvetemültebb kanadai elítélteket. A legfelső emeleten volt a siralomház embertelen körülményekkel: 1x3 méteres cellákkal, fűtés és vezetékes víz nélkül. Bár a körülmények sokat javultak azóta, a kényelmesebbé varázsolt vendégszobákon kívül igyekeztek mindent úgy hagyni, ahogyan korábban volt, az autentikus környezet érdekében. 

Liberty Hotel, BostonFotó: Digital Shotgun

Németországban is üzemel börtönhotel: ez is Alcatraz Hotel névre hallgat. A Kaiserslautenben található intézményben cellát és komfort szobát is lehet választani. Utóbbi nyugalmas és kényelmes éjszakát, előbbi pedig kalandosabb élményeket garantál. Az Alcatraz Hotelben csíkos pizsama és klasszikus börtönreggeli is a vendégek rendelkezésére áll. A bostoni Liberty Hotel épületében a Charles Street-i börtön üzemelt hosszú évekig. 1972-re azonban annyira visszataszítóak voltak az itt uralkodó körülmények, hogy az Egyesült Államok kormánya kijelentette, hogy megsértik a fogvatartottak alkotmányos jogait. Harminc évvel később menő, dizájnos hotelt nyitottak benne, így már csak az épület formája emlékeztet a gyászos múltra.

Megszállna valamelyik börtönhotelben?
Jó lett volna bejutni ingyen a londoniba. - 24
Esküdnék az oxfordi Malmaisonban. - 1
Az isztambuli luxushotel börtönudvarán vacsoráznék leginkább. - 8
A szlovén Celica dizájnos szobáiban lenne jó megszállni. - 7
A lett ex-KGB börtön sanyarú körülményeit próbálnám ki. - 9
Ide a csíkos pizsamával Németországban! - 4
A bostoni Liberty Hotelt nézném meg, hátha tényleg jobb, mint '72-ben - 6
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek