» Távol

Bebörtönöznek, és még élvezed is

| | 4 komment
Londonban csak pár napig tart nyitva az ingyenes Alcatraz börtönhotel. De Svájctól kezdve Törökországon és Szlovénián át Kanadáig a legkülönbözőbb helyeken találunk hasonló műintézményeket, melyek viszont egész évben nyitva tartanak. Bár ezekért fizetni kell.

Ideiglenes börtönhotel nyílt Londonban a King’s Cross Pályaudvaron. Az Alcatraz Hotelben ingyenesen lehet kipróbálni március 13-17. között egy-egy éjszaka erejéig, hogy milyen lehetett a legendás San Francisco-i börtön vendégszeretetét élvezni.

A szigetországban most induló új, Alcatraz című sorozatot beharangozni kívánó hotelben azok a szerencsések, akik időben kapcsoltak (a szabad helyeket azonnal elkapkodták) egy apró cellát kapnak, egyszerű matraccal, vízcsappal és wc-vel. A vendégeket érkezéskor rabosítják, fényképet készítenek róluk, rabruhát kapnak és a vacsorát fémedényekben szolgálják fel.

A bentlakókat színészek által eljátszott őrök vigyázzák teljes bent tartózkodásuk alatt, kötelező villanyoltás 23:45-kor van. Persze azért az őrök nem bánnak úgy a „rabokkal” mint mondjuk anno Al Caponéval az eredeti Alcatrazban, sőt, a vacsora sem kenyér és víz lesz. Sokkal inkább sajtburger vagy sült csirke, és egy pohár bor.

Mindezek ellenére nagyon mély nyomokat hagy a látogatókban a börtönben töltött éjszaka. "Néhányan szinte sokként élik meg" – nyilatkozta John Laing, az egyik őrt játszó színész aThe Telegraph internetes kiadásának. Hozzátette, hogy az itt előállított állapotok valószínűleg rosszabbak, mint amit egy valódi modern börtönben tapasztalnánk. Jó hír azonban, hogy az Alcatraz Hotelből ki lehet szabadulni: aki nem bírja a bezártságot, annak csak be kell mondania egy előre egyeztetett jelszót, és már ki is engedik.

Mivel a londoni ideiglenes Alcatraz Hotelbe már aligha juthatunk be, a The Telegraph összegyűjtötte a világ legjobb börtönhoteleit, hogy aki hasonló mókákra vágyik, tudja merre induljon. A műfaj meglepően népszerű és elterjedt, Svájctól kezdve Törökországon és Szlovénián át Kanadáig a legkülönbözőbb helyeken találunk ilyen műintézményeket.

Oxfordban a fentinél jóval kényelmesebb és trendibb kialakítású Malmaison nevű börtönhotelt ajánlják, ami bizarr módon rendkívül népszerű esküvői helyszínnek számít Nagy-Britanniában. A törökországi Four Seasons Istanbul luxushotel is börtön volt valaha. És bár most első osztályú szálloda működik benne, az épület múltja minduntalan felbukkan. A börtönudvar külső étteremmé lett alakítva, az őrtornyokban pedig liftek üzemelnek.

Szlovénia fővárosban, Ljubljanában a Celica Hostel múltja sem felhőtlen: 1882-ben katonai börtönnek építette az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege. A Lonely Planet szerint ez a világ legmenőbb hostele. Mind a húsz szobáját különböző művészek díszítették, így nincs benne két egyforma. Lettországban a Karosta Hotel várja az igazán sanyarú körülményekre vágyókat Liepaja városában. A korábban a KGB börtöneként is üzemelő épületben vaságyakon lehet aludni, és valódi börtönkosztot szolgálnak fel. Szerencsére amilyen nyomorúságos, annyira olcsó is ez a hely.

A kanadai Ottawa Jail Hostel sem tűnik sokkal cizelláltabb helynek. 1862-1972 között itt őrizték a legelvetemültebb kanadai elítélteket. A legfelső emeleten volt a siralomház embertelen körülményekkel: 1x3 méteres cellákkal, fűtés és vezetékes víz nélkül. Bár a körülmények sokat javultak azóta, a kényelmesebbé varázsolt vendégszobákon kívül igyekeztek mindent úgy hagyni, ahogyan korábban volt, az autentikus környezet érdekében.

Németországban is üzemel börtönhotel: ez is Alcatraz Hotel névre hallgat. A Kaiserslautenben található intézményben cellát és komfort szobát is lehet választani. Utóbbi nyugalmas és kényelmes éjszakát, előbbi pedig kalandosabb élményeket garantál. Az Alcatraz Hotelben csíkos pizsama és klasszikus börtönreggeli is a vendégek rendelkezésére áll. A bostoni Liberty Hotel épületében a Charles Street-i börtön üzemelt hosszú évekig. 1972-re azonban annyira visszataszítóak voltak az itt uralkodó körülmények, hogy az Egyesült Államok kormánya kijelentette, hogy megsértik a fogvatartottak alkotmányos jogait. Harminc évvel később menő, dizájnos hotelt nyitottak benne, így már csak az épület formája emlékeztet a gyászos múltra.

Megszállna valamelyik börtönhotelben?

 • 24
  Jó lett volna bejutni ingyen a londoniba.
 • 1
  Esküdnék az oxfordi Malmaisonban.
 • 8
  Az isztambuli luxushotel börtönudvarán vacsoráznék leginkább.
 • 7
  A szlovén Celica dizájnos szobáiban lenne jó megszállni.
 • 9
  A lett ex-KGB börtön sanyarú körülményeit próbálnám ki.
 • 4
  Ide a csíkos pizsamával Németországban!
 • 6
  A bostoni Liberty Hotelt nézném meg, hátha tényleg jobb, mint ’72-ben.
Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
5 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
5 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
10 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
15 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.