Kalandos esküvő a kubai tengerparton

Az egzotikus esküvők divatosak, és olcsóbbak is lehetnek, mint a hazai lagzik. A Karib-térség az egyik legnépszerűbb hely a magyar párok körében, de nem árt tisztában lenni a helyi sajátosságokkal. Kubát például rugalmas fiataloknak ajánljuk, mert tartogathat meglepetéseket.

"A kubai Varaderóban, a tengerparton, májusban házasodtuk össze Évával. Kalandos volt, de hangulatos" - mondja Zoli (34), egyike azoknak, akik nem a rokonaik körében képzelték az esküvőjüket. A pár első ötlete nem egy kubai esküvői nyaralás volt, hanem hogy Franciaországban, egy vidéki kápolnában házasodnak majd össze, de végül egy egy hetes all inclusive mauritiusi, és egy ugyanannyiért elérhető, két hetes kubai ajánlat maradt a kalapban.

Esküvő és passzátszélForrás: Travelo

 

A karibi szigetországot és a Sandals hotelt választották, az esküvői csomagjuk 200 ezer forintba került, és a teljes utat körülbelül 1 millió forintból kihozták.

 

Elsőre kiakadtak, de aztán megértették

 

"Egyikünk sem vágyott családi lagzira. Elvált szülők gyerekeként nehezen tudtam volna elképzelni, hogy a szüleim az esküvőmön jól érezzék magukat együtt." A család kizárása Zoliéknál azt jelentette, hogy még esküvői terveikbe sem avatták be őket, csak azután, hogy lebarnulva és mint férj és feleség hazatértek. "Elsőre kiakadtak, de aztán megértették, hogy nekünk ez így volt a legjobb."

Az esküvői utat egy erre szakosodott utazási irodánál foglalták le, és néhány kisebb drámától eltekintve a nagy nap jól sikerült. "Az érkezésünk utáni napon találkoztunk a kinti esküvőszervezővel, akivel megbeszéltük, hogy milyen díszeket szeretnénk, megrendeltük az epertortát, a csokrot, és lefixáltuk, hogy május 7-én délután kettőkor lesz a szertartás. Az esküvői csomagon felül kiválasztottunk egy hawaii inges zenekart és kértünk fotóst. Odakint nem anyakönyvvezető, hanem közjegyző adja össze a párokat, így tanú nem szükséges."

 

A fodrász kihívásokkal küzdött

 

Az esküvő napja kalandosabb volt, mint amire számítottak. Éva bejelentkezett fodrászhoz, de a szalonban dolgozó lány keveset értett az esküvői optikai tuninghoz, és jó darabig ügyetlenkedett a menyasszony hosszú hajával. "Egy idő után Éva otthagyta félig kész frizurával. Fél órával a szertartás előtt ért vissza a szállodába úgy, hogy még nem zuhanyzott, nem volt kész a sminkje és nem öltözött fel. Telefonálnunk kellett, hogy késünk egy fél órát."

Forrás: Travelo

 

A szertartás után a tortára fújt tejszínhab megadta magát a hőségben, de az még kevésbé aggasztotta a párt, mint amikor kézhez kapták az esküvői fotókat. "A képek egy részét nem tudjuk használni, mert vagy csukva van a szemünk, vagy a tenger ferde a háttérben. A saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy Kuba szocialista ország, ahol nem feltétlenül szaktudás alapján kapnak meg az emberek bizonyos munkákat. Rugalmas pároknak ajánlom, akiket nem akasztanak ki az ehhez hasonló történések" - mondta Éva.

 

A házasulandó pároknak két típusa van

 

A statisztikák szerint a házasságkötés épp nem tartozik a magyarok kedvenc passziói közé. Jó néhányan vannak ugyanakkor azok, akik az esküvőt a vele járó szervezés és procedúra miatt halogatják.

"Ügyfeleinknek jellemzően kétféle csoportja van. Az egyikbe tartoznak azok a párok, akik második házasságukra készülnek és szeretnék, ha ez a nap csak róluk szólna. A másik típusba pedig az a fiatal generáció tartozik, amelyik mindent saját maga szeret megszervezni az interneten" - mondta a Travelónak Salamon Péter, az osztrák székhelyű Sunny Islands magyarországi információs irodájának a vezetője. Az iroda legfőképp a karibi térségbe szervez esküvőket, többek közt Barbados, Jamaica, Trinidad, Tobago, Antigua szerepel a násztérképükön, de kevésbé exkluzív, balinéz ajánlatuk is van.

Az újraházasodók közül vannak néhányan, akik nem kérnek többet abból a családi élményből, amelyikben első esküvőjük során részük volt, és inkább kettesben szeretnének ünnepelni, de olyanok is akadnak, akik menekülőútként választják a tengerparti, mezítlábas fogadalmat, mert második házasságukat a rokonaik nehezményezik. Az egzotikus esküvők mellett divatosságukon kívül fel lehet sorolni néhány, jelentősebb érvet.

 

1. Olcsóbb lehet, mint egy hazai lagzi

 

Akik esküvőt terveznek, mindig belefutnak abba a dilemmába, hogy kiket szeretnének meghívni, kiket illik és mégis hányan lesznek. "Egy karibi esküvőt utazással együtt a pár olyan 1,1- 1,2 millió forintból ki tud hozni" - mondta Salamon Péter.

 

Az angol Bournemouth városa is kínál tengerparti esküvőt hét mérföld hosszú aranyló homokpartjánForrás: Travelo

 

Lehet a tengerparton esküdni, jachton, de akár madárfotós expedíción is, és a barátok is kísérhetnek, mint násznép, akikkel közösen ki lehet bértelni jól felszerelt apartmanokat. Az esküvői szolgáltatás széleskörű, mert arrafelé a nászturizmus jelentős bevételi forrás. Naponta több házasságkötést is celebrálnak, bejáratott rotációban. "Egy egzotikus esküvő azért is szokott vonzó lenni, mert nászút is egyben."

 

2. A szervezés nem vészes

 

Salamon Péter szerint három hónap ideális a helyszín kiválasztására, az időpont lefoglalására, és a hazai ügyintézésre. A születési anyakönyvi kivonatot, illetve a házassági engedélyt hivatalos fordításban kell az útra vinni, vagyis csak az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda dokumentumát fogadják el.

A kint bejegyzett házasságot ezután Magyarországon is el kell fogadtatni. Ami Zolit és Évát illeti, a papírok tengeren innen és túl küldözgetése helyett inkább azt a módját választották a hazai bejegyzésnek, hogy a kubai utazás után, Budapesten bejelentkeztek polgári esküvőre. "Mondtuk az anyakönyvvezetőnek, hogy csak ketten lennénk, meg a tanúk, nincs szükségünk egyébre. Ő komolytalannak tartotta ezt, és biztosra vette, hogy ha így állunk hozzá, akkor néhány hónap múlva úgyis elválunk."

A hazai valóságból visszatérve a tengerpartokra, az egzotikus esküvőknek hosszabb a szezonja, mint elsőre gondoltuk volna.

 

3. Hosszú az esküvői szezon

 

"A karibi térségben az egyik legjobb időszak szerintem a december eleje. A december 22-től januárig tartó néhány hetet az ünnepi felárak miatt nem éri meg választani. A januártól márciusig tartó szezon megint kicsit drágább, de áprilistól nyár végéig ismét nagyon jó időszak következik. Az árak szempontjából a legjobb májustól augusztusig utazni. Olyankor sem fülledt az idő, kellemes passzátszél fúj" - részletezte az ügyvezető, aki szeptembertől, az őszi esküvőt a kiszámíthatatlan időjárás és a hurrikánok kialakulási lehetősége miatt nem ajánlja.

A karibi esküvők a hazai párok körében a legnépszerűbbek. Az egzotikus házasságkötésekkel is foglalkozó Coral Tours havonta átlagosan három párt utaztat Kubába. A magasabb árkategóriás Mauritiust havonta egy pár választja, a még drágább Seychelle-szigeteken pedig évente hat pár tartja az esküvőjét. "Aki ez utóbbi helyszínt választja, nemcsak, hogy tengerparton, hanem természetvédelmi területen mondhatja ki az igent" - mondta az iroda munkatársa.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek