Sofia Coppola ágyában ébredni

A sztárok körében az étterem-üzemeltetésnél már csak a hotelbiznisz a menőbb. A Travelo új sorozatában bemutatjuk a hírességek által üzemeltetett szállodákat. A Coppola családdal kezdjük.

Nemrégiben nyitotta meg kapuit Francis Ford Coppola legújabb butikhotelje. A Dél-Olaszországban található, Palazzo Margherita névre hallgató szálló mellett a legendás rendezőnek Belizében, Guatemalában, Argentínában és New Orleansban is vannak szállodái, sőt tervbe van véve egy Miamiban is. A kritikusok azonban a legújabb, olaszországi gyöngyszemért vannak teljesen oda – elég egy pillantást vetni az egykori palotáról készült képekre, és meg is érthetjük, miért.

palazzomargherita.com

Persze nem Coppola az egyetlen híresség, aki szállót üzemeltet – igaz, mennyiségben és otthonosságban lehet, hogy veri a többieket. De kik is ők? A Travelo új sorozatában számba veszi azoknak a hoteleket, ahol nagy esély van a celebspottingra, lévén maga a tulaj is híresség. Mire sorozatunk végére érünk, csak azt kell eldönteniük, hogy Richard Gere mellett jógáznának, Robert de Nirónál szállnánk meg a Nagy Almában járva, vagy Sofia Coppola ágyában ébrednénk egy kis dél-olasz faluban.

Coppola szerint ilyen az igazi Olaszország

Kezdjük a sort a már említett Palazzo Margheritával. Francis Ford Coppola február közepén megnyílt új szálláshelye jóval több, mint egy a sok luxushotel közül. Sokkal inkább olyan családi fészek, ahol az egyszerű földi halandókat is vendégül látják – már akinek van kerete az ilyesmire. A szálló Brenaldában (innen származott, majd emigrált New Yorkba 1904-ben Coppola nagyapja, Agostino) egy 19. századi palotában található, berendezése a Belle Époque hangulatát idézi.

A felújítás hat éven át tartott (hosszabb ideig, mint leforgatni az Apokalipszis most-ot), de Coppola saját bevallása szerint nagyon élvezte a munkát. „Hotelt nyitni nagyon hasonló, mint leforgatni egy filmet. A filmkészítéshez szükség van egy nagy ötletre, és arra, hogy ezt a lehető legpontosabban részletezzük a közönségnek. Hasonlóképp zajlik egy szálloda megalkotása is. Szeretek döntéseket hozni. Nem csak a nevemet adom a hoteleimhez, de részt veszek minden részfolyamatban, az evőeszközök kiválasztásától a minibár feltöltéséig" - mondta el a rendező a Financial Times című lapnak. Persze neves belsőépítészek és dizájnerek is segédkeztek, de emellett a többi családtag is kivette a részét a palazzo kialakításából – az egyik női lakosztályt például lánya, Sofia Coppola rendezte be. (2011 augusztusában egyébként a Palazzo Margheritában tartották Sofia esküvőjét is.)

Sofia "hálószobája"palazzomargherita.com

 A hotel, bár belülről csodálatos, kívülről cseppet sem hivalkodó: homlokzatán csak a 64-es házszámot találjuk, illetve egy csengőt és egy egyszerű ajtót, amit a fakapuba vágtak. Belépve egy elegáns udvarban találjuk magunkat, ahol egy árkádos, egzotikus kertben pálmák, pineák, oliva-, füge- és citrusfák burjánzanak – írja a Financial Times újságírója. A házban 9 vendégszoba található, hat a palotában, és három a régi istállóban. Mindegyikben találunk egy Apple tévét, válogatással a valaha forgatott legjobb olasz filmekből, melyeket Coppola szintén saját kezűleg választott ki.

A Palazzo Margheritában éttermet hiába keresünk – a vendégek egy hatalmas, 12 fős asztalnál foglalhatnak helyet, itt szolgálják fel a tradicionális helyi fogásokat, a levesektől kezdve az ízletes tésztaételekig. Persze aki magának való, az az udvaron, a kertben, a saját szobájában vagy annak teraszán (a 9-es és a 4-es szobához tartoznak) is elfogyaszthatja a vacsoráját. Ha pedig italozni támad kedvünk, a palota két bárja közül választhatunk.

palazzomargherita.com

Mostanság oly divatos wellnessrészleget, vagy edzőtermet sem találunk itt, de kerékpárt azért bérelhetünk, és a Jón-tenger is csak pár kilométernyire fekszik Brenaldától. Coppoláék már megszerezték az engedélyt, hogy saját tengerparti klubot nyissanak, ahová busz transzfert is terveznek majd indítani – írja a Financial Times cikke. Amíg ez elkészül, a Riva dei Ginepri strandját ajánlják vendégeiknek.

Rusztikusan berendezett, privát kertrészre nyíló lakosztályt a nyári hónapokban 1440 euróért bérelhetünk két főre, három éjszakára. Gyönyörű palota, hangulatos olasz kisváros közel a tengerhez, és akár még Coppoláékkal is megismerkedhetünk nyaralás közben – simán megéri, nem?

Nem volt még elég? Kíváncsi lenne Richard Gere vidéki jógaközpontjára, Robert Redford amerikai síparadicsomára, a reggae-legenda Marley család luxusszállodájára a Bahamákon, esetleg Elizabeth Hurley vérbeli celebhotelére Londonban? Sorozatunk második részében egy újabb híresség hotelébe pillanthat be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek