Sikítva síeltem bele a tájba

Az osztrák hüttékben az ételek és az italok a legjobbak, az olasz sírégiók vendéglátóhelyein pedig a zene. Ott a síelők már délután az asztalon táncolnak sícipőben. Kiállítás nyílt a Design Terminálon, mely a síelés örömeit és a hütték sajátos világát mutatja be.

"Síelni gyerekkorom óta szeretek, de ezen a télen, először fordult elő, hogy annyira élveztem, hogy üvöltöttem. Az ausztriai Sillianban voltunk, egy felhő sem volt az égen, a pálya meg annyira tiszta és sima volt, hogy sikítva síeltem bele a tájba" - mondta Weiler Péter médiaszakember a Travelónak első önálló kiállítása megnyitóján a Design Terminalon.

Szarvasbogár(Fotó: Weiler Péter)

A síelés központi helyszíne a hütte

A kiállításon látható, fotók alapján készült printeket részben korábbi síelési élmények, részben pedig a hütték sajátos hangulata inspirálta. "Sok idő volt, mire felfedeztem, hogy a síelés központi helyszíne a hütte. Amikor megpihensz és koccintasz a barátokkal, az számomra legalalább olyan fontos, mint a hó és a pálya. Pont azért szeretem a síelést, mert nincs még egy sport, ami ennyire kedveredne a szórakozással. De nemcsak barátokkal, hanem gyerekkel is nagyon jó élmény. Lecsúsztok, bevárjátok egymást, együtt utaztok a síliften és beszélgettek. Ezek mindig jó, családi emlékek."

Sillian
A Budapesttől kis híján 690 kilométerre fekvő, tiroli várost körülbelül 7 óra alatt lehet elérni. A síközpont 1100 és 2407 méter magassában fekszik, 55 kilométeres pályával rendelkezik, ahol is minden nehézségi fokozat megtalálható. Hét felvonója van és egy fun parkja a snow boardosok számára. Silliant széles lejtői miatt szeretik sokan, és azért is, mert viszonylag kevés a várakozási idő. Többféle síbérletet lehet váltani, van, amelyben a buszozás és az uszoda és a wellness részleg használata is benne van.

A megnyitó partin is igyekeztek azt a hangulatot visszaadni, ami a hüttéket idézi: a welcome drink Flying Hirsch volt, vagyis Jagermeister-Red Bull kombó, amelyik egyszerre melegít és egyszerre üt, de voltak más alkoholos energiaforrások is, valamint zene. A Past Perfect dj-szettjét hallgattuk.

Az olaszoknál a zenék a legjobbak

"Az olasz hüttékre jellemző, hogy jó zenéket kevernek. Van, ahol mai zenék szólnak, van, ahol retro, de a lényeg, hogy mindig jó ízléssel válogatják. Ez az osztrákokra nem jellemző, ott még mindig a sramli megy"- mondta Weiler, majd rátértünk az ételek és hangulat összehasonítására. Azért erről a két országról beszélt részletesebben, mert ott síel a leggyakrabban.

Sport(Fotó: Weiler Péter)

"Ami az ételeket illeti, az osztrákok jobbak. A Germknödel, a gőzgombóc a kedvencem, szilvalekvárral, vaníliaszósszal és mákkal." Említhetjük még a májgombóclevest, a sajtos nokedklit és a császármorzsát is, mint kihagyhatatlan ételeket, italaik közül egyebek mellett a rumos tea, a Jagatee megér egy pár kört. a többi specialitásról itt írunk bővebben. "Az olaszoknál az aperók nagyon jók és a hangulat. Délután négykor zárnak a pályák, ezután nem ritka, hogy a hüttében sícipőben táncolnak az asztalon."

Hajnalban mentek haza hátukon a síléccel

Bulizni azonban az osztrák síelő helyeken is lehet a zenei deficit ellenére. "Előfordult már, hogy éjszaka mentünk el bulizni, és a szórakozóhelyen láttuk, hogy sokan még sícipőben vannak, és hajnali kettő-három óra felé, amikor visszaindultunk a szállodába, láttuk, a sícipősök szintén akkor mentek a szállásukra hátukon a síléccel. "

Weiler hozzátette, gyerekkorában Szlovéniában jártak családi sítúrára, de onnan nincsenek naprakész információi. "Akkoriban minden olcsó volt ott. A másik emlékem, hogy családi videókat készítettünk. Voltaképpen semmi másról nem szóltak, mint hogy vicces síruhában megörökítettük egymást."

Arra a kérdésre pedig, hogy mi hiányzik még abból az élményanyagból, amit a síelés nyújthat, a művész így válaszolt: "Van egy olyan álmom, hogy egyszer majd nem autóval indulunk síelni, hanem repülővel. Feladjuk a síléceket és a cuccokat, és egy könnyű kézitáskával felülünk a gépre, majd nemsoká megérkezünk, és síelhetünk is."

Cipő(Fotó: Weiler Péter)
Még két jó hely Tirolban
Az Ongo úti beszámolói alapján íme még két síközpont, amit érdemes útba ejteni ebben a szezonban.
Fiererbrunn
"Tirolnak Magyarországhoz legközelebb lévő részén van egy télen hóban gazdag terület. Novembertől áprilisig tart a síszezon. A helyi siterep "nem túl nagy": 35 km pálya, 4 kabinos felvonó. Akinek ez nem elég, az még két hasonlót látogathat a helyi bérlettel. Fieberbrunn kis település. Gyönyörű helyen fekszik, egy hegyektől körülvett völgyben.
A falun keresztülfolyó patak partján van a Hotel Sonnwend. Családias kis háromcsillagos. Bobekék, Etelka és Tóni üzemeltetik. Sok visszatérő vendégük van: angolok, hollandok, németek és természetesen magyarok. A háziak igazi magyaros vendégszeretete, a jó konyha, a vendégeknek ingyenes uszoda és élményfürdő minket újra és újra odacsábít."- írja Kövesd.
Sölden
"Mivel szeretünk sielni ezért úgy gondoltunk, hogy egy kicsit többet spórolva, végre egy komolyabb helyre is elmegyünk csúszni. Így esett a válaztás Söldenre. Nem egy olcsó hely, de egy kis okoskodással sokat lehet sórolni.
Én interneten keresztül intéztem a szállást, ami beltelt 1-2 napba, de nagyon megérte. Úgyanis Söldentől 18 km-re egy kis faluban találtam egy olcsó, de színvonalas apartmant, ami 7 személyes volt, de csak 5-en laktunk benne. Innen jártunk át minden nap a Söldenbe sielni. Nem volt vészes az a napi 15 perc oda vissza autókázás, főleg úgy, hogy tudtuk, hogy Söldenben a szállás árak kb. 3-4x ennyibe kerülnek.
Nagyon szép kisváros. Ez Ausztria egyik legjobb és legszebb sípályarendszere, ami 146km összesielhető pályarendszerből áll, és a fő attrakciója, hogy van gleccser is , sőt nem is egy, hanem éppen kettő. A felvonók 1350 m-ről indulnak és egészen 3250-m-ig lehet feljutni velük. Mindenki talál a maga számára megfelelő tudású és stílusú pályát.
Az első nap észrevettem, hogy a snowboard kötésemből elhagytam egy csavart, mai ráadásul egy speciális fajtájú volt. Lecsúsztam Söldenbe, majd az egyik legnagyobb sportbolt és szervízbe bemenetem, ahol teljesen ingyen megcsinálták a kötésemet, és még itallal is megkínáltak. Nem hiszem, hogy Magyarországon ezt ebben a formában oldották volna meg.
6 nap sielés után az utolsó nap elmentünk a falunkban található Aqua Dom nevű termálfürdőbe kiáztatni a fáradt végtagjainkat. Fantasztikus élmény volt itt is, főleg a kültéri relaxációs melegvizes medencékben kinyújtózva bámulni -7 C fokban a csillagokat" -számolt be Csontíz.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek