Világörökség lehet az erdélyi Torockó

Az erdélyi Torockó települést a világörökségi listájára terjesztette fel Románia. A román kulturális minisztérium szerint itt található a Kárpát-medence legépebben és leghitelesebben fennmaradt népi építészeti együttese. Világörökségként való elismerését a magyarországi Hollókőhöz csatlakozva szeretnék elérni.

 A Kelemen Hunor által vezetett minisztérium Erdélyből elsőként terjesztette fel Torockót az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) várólistájára, tudósít az MTI. Torockó (Rimetea) a dél-erdélyi Fehér megyéhez tartozik.

Fotó: Retyezat / Indafotó

A szaktárca már korábban felterjesztette Torockót a román nemzeti listára, most újabb lépés történt, Románia az UNESCO világörökségi várományosi listára javasolta az erdélyi települést, amelynek elismerését a magyarországi Hollókő település kiterjesztéseként javasoljuk - mondta Hegedüs Csilla, a bukaresti kulturális miniszter műemlékvédelmi ügyekkel foglalkozó tanácsadója az MTI-nek.

A tanácsadó tájékoztatása szerint az UNESCO elfogadja az államok javaslatait, azt önmagában nem kell jóváhagyni, így a dokumentációt várhatóan 2013-ban kell beterjeszteni, az UNESCO világörökségi bizottsága pedig majd ezt követően dönt arról, Torockó is része lesz-e a világörökségnek.

Kelemen Hunor elképzelése szerint Torockót olyan külföldi partnerrel társítanák, amely már kivívta magának a nemzetközi rangot, ezért esett a választás a magyarországi Hollókő településre. A miniszter úgy látja, Romániának kevés az esélye arra, hogy új helyet szerezzen a jegyzéken, mivel a nemzetközi szervezet egyensúlyt kíván teremteni Európa, Afrika, valamint Ázsia között.

Ön már járt Erdélyben?
Igen, és visszavágyom - 522
Még nem, de tervezem - 106
Igen, de elég volt - 26
Nem, és nem is megyek - 17

Hollókő és Torockó önkormányzata, valamint a két ország illetékes miniszterei már tavaly tárgyalásokat folytattak a társult jelölésről. Torockó nemzetközi fontosságú építészeti és kulturális értékeit megvizsgálva adódott a szakmai következtetés, hogy Hollókő Ófaluval együtt olyan csoportot képeznek, amelyet összeköt számos kulturális és építészeti elem. A világörökségi bizottság ösztönzi a különböző uniós tagországok közös helyszíneiből álló csoportok jelölését - olvasható a román minisztérium közleményében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek