» Távol

Világörökség lehet az erdélyi Torockó

| | 5 komment
Az erdélyi Torockó települést a világörökségi listájára terjesztette fel Románia. A román kulturális minisztérium szerint itt található a Kárpát-medence legépebben és leghitelesebben fennmaradt népi építészeti együttese. Világörökségként való elismerését a magyarországi Hollókőhöz csatlakozva szeretnék elérni.

A Kelemen Hunor által vezetett minisztérium Erdélyből elsőként terjesztette fel Torockót az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) várólistájára, tudósít az MTI. Torockó (Rimetea) a dél-erdélyi Fehér megyéhez tartozik.

 

A szaktárca már korábban felterjesztette Torockót a román nemzeti listára, most újabb lépés történt, Románia az UNESCO világörökségi várományosi listára javasolta az erdélyi települést, amelynek elismerését a magyarországi Hollókő település kiterjesztéseként javasoljuk - mondta Hegedüs Csilla, a bukaresti kulturális miniszter műemlékvédelmi ügyekkel foglalkozó tanácsadója az MTI-nek.

A tanácsadó tájékoztatása szerint az UNESCO elfogadja az államok javaslatait, azt önmagában nem kell jóváhagyni, így a dokumentációt várhatóan 2013-ban kell beterjeszteni, az UNESCO világörökségi bizottsága pedig majd ezt követően dönt arról, Torockó is része lesz-e a világörökségnek.

Ön már járt Erdélyben?

 • 521
  Igen, és visszavágyom
 • 106
  Még nem, de tervezem
 • 26
  Igen, de elég volt
 • 17
  Nem, és nem is megyek

Kelemen Hunor elképzelése szerint Torockót olyan külföldi partnerrel társítanák, amely már kivívta magának a nemzetközi rangot, ezért esett a választás a magyarországi Hollókő településre. A miniszter úgy látja, Romániának kevés az esélye arra, hogy új helyet szerezzen a jegyzéken, mivel a nemzetközi szervezet egyensúlyt kíván teremteni Európa, Afrika, valamint Ázsia között.

Hollókő és Torockó önkormányzata, valamint a két ország illetékes miniszterei már tavaly tárgyalásokat folytattak a társult jelölésről. Torockó nemzetközi fontosságú építészeti és kulturális értékeit megvizsgálva adódott a szakmai következtetés, hogy Hollókő Ófaluval együtt olyan csoportot képeznek, amelyet összeköt számos kulturális és építészeti elem. A világörökségi bizottság ösztönzi a különböző uniós tagországok közös helyszíneiből álló csoportok jelölését - olvasható a román minisztérium közleményében.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
15 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
16 órája
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
5 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
10 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.