» Távol

Kiállítás-mustra: Bécs

| | Nem érkezett még hozzászólás
Remek kiállítások közül válogathatunk az osztrák fővárosban. Szecessziós bútorokat, művészi sajtófotókat, szürreális képeket vagy divatfotókat nézegetne inkább? A Travelo segít választani!

Múzeumlátogatási szándékkal bármikor érdemes átugrani Bécsbe. Általában remek időszaki tárlatokat rendeznek a város múzeumaiban, de ha éppen semmi izgalmasat nem találunk, az állandó kiállítások is kiválóak. Gyerekekkel például mindig jó muri a természettudományi múzeum (Naturhistorisches Museum), szerelmespároknak pedig kiváló program lehet a Belvedere kertjében andalgás és Klimt Csókjának megtekintése. Most azonban nagyon gazdag a kínálat időszaki kiállításokból is, legyen szó festészetről, fotográfiáról vagy divatról. Mire érdemes jegyet váltani a szomszédban?

Schiele, Klimt, századforduló

Hol? Leopold múzeum (MuseumsQuartier, Museumsplatz 1)

Mi? A Leopold Múzeum gyűjteménye a bécsi szecesszió, a modernizmus és az osztrák expresszionizmus korszakát öleli fel. A Schiele – Melankólia és provokáció című tárlat Egon Schiele képei mellett kortársainak hasonló témájú alkotásait mutatja be, illetve hat kortárs művész Schiele-ihletésű munkái is helyet kaptak. Az ilyen „vegyítsük a mesterműveket kortárs alkotásokkal” típusú kezdeményezések nem szoktak túl jól elsülni, de itt sikerült tematikusan elhelyezni az egyes műveket, nem tűnik erőltetettnek a párosítás. A múzeum másik, századforduló-rajongók számára érdekes kiállítása a legfelső emeleten kapott helyet, és a Bécs 1900 címet viseli. Itt a régi plakátoktól kezdve, a korszak művészeinek (persze itt is van Klimt és Schiele dögivel) alkotásain át a korabeli városképig és fantasztikus jugendstil bútorokig minden megtalálható, ami az 1900-as évek Bécséhez kapcsolódik.

Kiknek? A szecesszió szerelmeseinek.

Meddig? április 16.

Mennyiért? 11 euró

Amerika, India, Szovjetunió

Hol? Kunsthaus Wien (Untere Weißgerberstraße 13)

Mi? Henri Cartier-Bresson a huszadik századi fotográfia nagy alakja. Rengeteget járt-kelt a világban, életművének nagy részét az utazásai közben készített fotói teszik ki, amik jóval többek egyszerű sajtófotóknál. A művész 214, Amerikában, Indiában és a Szovjetunióban készült képét lehet megnézni a bécsi tárlaton. Hangulatos képek a korabeli Amerikáról, megrázó felvételek Gandhi temetéséről, illetve különleges fotók a szovjet időkből egyaránt megtalálhatóak. Ne hagyják ki, remek kiállítás!

Kiknek? A történelemre fogékonyaknak.

Meddig? február 26.

Mennyiért? 9 euró

Magritte

Hol? Albertina (Albertinaplatz 1)

Mi? René Magritte a huszadik század egyik legismertebb és legkedveltebb művésze. A több mint 100 művet tartalmazó kiállításon utazást tehetünk Magritte szürreális világába, megismerhetjük az általa használt visszatérő mintákat és témákat, de erotikus műveit és a reklámipar számára készített munkáit is. A világhírű festmények (például, a pipás kép, vagy a koporsós portrék) mellett grafikák, kollázsok, különleges fényképek és filmek is láthatók.

Kiknek? A szürrealizmus kedvelőinek.

Meddig? február 26.

Mennyiért? 11 euró

Vanity

Hol? Kunsthalle Wien (MuseumsQuartier, Museumsplatz 1)

Mi? A divatfotók rengeteget elárulnak az adott korszak szépségideáljáról és kultúrához fűződő viszonyáról. A Vanity című kiállításon a korai stúdiófotóktól kezdve a szürreális kompozíciókon át a szupermodellekről készült képekig, kétszáz alkotást lehet megnézni. A remek válogatás az F.C. gundlach gyűjteményből származik, és telitalálat lehet mindazoknak, akiket érdekel a divattörténet, és többre tartják a divatfotókat annál, hogy egy magazinban átlapozva rajtuk meg is feledkezzenek róluk.

Kiknek? Divatbolondoknak.

Meddig? április 1.

Mennyiért? 8.50 euró

Pop and the Sixties

Hol? MUMOK (MuseumsQuartier, Museumsplatz 1)

Mi? Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Claes Oldenburg... Ha fellelkesül e nevek hallatán, a bécsi MUMOK kiállításán a helye! A hétköznapi tárgyak, reklámok, fogyasztási cikkek és a közélet szereplőinek műalkotásként való ábrázolásával a pop art művészei görbe tükröt tartottak társadalmuknak. Ebbe a tükörbe pedig nekünk sem ártana néha belenézni.

Kiknek? Akik odavannak a pop artért.

Meddig? szeptember 2.

Mennyiért? 9 euró

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
5 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
5 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
10 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
15 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.