Biztonságosnak tartják Iránt az utazók

Bár az EU bekeményített Iránnal szemben, és a magyar külügyminisztérium sem ajánlja az odautazást, a turisták továbbra is lelkes látogatói az iszlám országnak. Egy utazó arról mesélt a Travelónak, a perzsák rendkívül vendégszeretők, az országban pedig kiváló a közbiztonság.

 

Noha a Külügyminisztérium nem javasolja az országba történő utazást, több utazási iroda is kínál körutazásokat Iránba. A 8-14 napos, repülős utak 370-450 ezer forintba kerülnek, ezért az összegért a szállást, a belföldi utazást és az idegenvezetőt is ingyen kapjuk, az étkezéseket, a belépőket, a taxizásokat és a vízumot azonban magunknak kell állnunk.

Épület Iszfahán provincia egyik falucskájában, Abjanehben, mely az ország egyik legrégebbi településeFotó: Upi / Northfoto



Az Eupolisznál például egy 12 napos körút 169 ezer forint, plusz repülőjegy és az előbb felsorolt költségek, öt napos hosszabbítás 79 ezer forint. Az 1000 Út irodánál a kilencnapos körút repülőjeggyel 299 ezer, plusz reptéri illeték és egyéb költségek. A Bono Utazási Központ 8 napos útja 499 ezernél kezdődik, mely a belépőket és a belföldi repülőjegyeket is tartalmazza, az étkezést és a reptéri illetéket viszont nem. Az Utazom.com 14 napos útja repülőjegy nélkül 219 ezer forint, és 6 nappal hosszabbítható 79 ezerért.

Ha saját szervezésben megyünk, számítsunk 150-200 ezer forintos repülőjegyárakra. Magánzóknak nem muszáj vonatozni és buszozni az országon belül, a nagy távolságokat belföldi repülőjárattal is átszelhetjük. Az iráni légiközlekedés a nyugat-európainál kevésbé biztonságos, viszont nagyon olcsó, egy jegy 20-60 dollárba kerül. Spórolni stoppolással nem fogunk, ugyanis a legtöbb sofőr elvárja a fuvar fejében a fizetséget. Amennyiben mégis stoppolnánk, semmiképpen ne integessünk felfele mutató hüvelykujjal, ez ugyanis rendkívül obszcén kézmozdulatnak számít Iránban.

Az apadana (oszlopcsarnok) Perszepoliszban, ez volt Dárajavaus király fogadóterme és trónterme isFotó: Spectrum Colour Library / Northfoto



Bankkártyát nem érdemes vinni, az országban ugyanis nem működik elfogadórendszer: amerikai dollárt vagy eurót vigyünk, minél nagyobb címletben, és ügyeljünk rá, hogy ne legyen nagyon gyűrött vagy szakadt, mivel ezeket rosszabb árfolyamon váltják.

Iránt relatíve kevés költőpénzből megúszhatjuk. Hudanik Zsolt, az Utazom.com munkatársa szerint a taxizás például nagyon olcsó, pár dollár utanként a városon belül. „Aki még olcsóbban akar utazni, az a helyi busszal szinte fillérekért teheti ezt meg. A távolsági buszjáratok is nagyon olcsók, mondjuk egy 350 kilométeres út kb. 10 USD-ba kerül" – mondja a túravezető. A kaja sem drága: egy olcsóbb étteremben 8 dollárból már jól lakhatunk. Hudanik Zsolt szerint érdemes kipróbálni a helyi konyhát, mivel változatos és rendkívül ízletes fogásokból áll, az édességeket pedig semmiképp se hagyjuk ki: kóstoljunk sáfrányos fagylaltot, vagy friss gyümölcsturmixokat.

Az Ali Kapu palota IszfahánbanFotó: Bildagentur-online/chromorange / Northfoto



Nők számára különösen nyáron nem túl jó hír, hogy nekik az iszlám törvényeknek megfelelően fejkendőt és hosszú kabátot kell viselniük. Az öltözéknél előírás, hogy csak a kézfejet, a lábfejet és az arcot hagyhatja szabadon. Turistáknál kabát helyett elfogadható egy hosszúnadrágra vett vékony, hosszú ujjú ruha, mely nem testhez simuló. Férfiak esetében tiltólistán van a rövidnadrág, bár a rövidujjú ing vagy póló nyáron elfogadható. A legjobban akkor járunk, ha ősszel vagy tavasszal utazunk Iránba, így elkerüljük a nyári hőséget, mely akár 50 fok is lehet, és a téli súlyos mínuszokat.

Iránban annyi látnivaló van a perzsa történelem emlékei iránt érdeklődők számára, hogy egy hét alatt lehetetlen végigjárni mindent. Mivel a repülőjegy drága, az ottani élet viszont olcsó, érdemes két, vagy akár három hétre menni. Így lesz időnk a teheráni múzeumokra, Perszepoliszra, Iszfahánra, Salamon trónjára és Pasargadae romjaira, Yazd ősi városára és Shirazra is.

Fiatalok piknikeznek a Perzsa-öbölben fekvő Kis szigeténFotó: Orand-viala / Northfoto



„A perzsáknál barátságosabb emberekkel még eddig nem találkoztunk ", meséli Lendvai Domokos, aki hat évvel ezelőtt látogatott feleségével együtt Iránba - „nekem csaknem 60 ország közül az egyik kedvencem." Az altatóorvos szerint Irán akkor is és most is a világ egyik legbiztonságosabb országa. Mint mondja, egyedül a pakisztáni határzóna veszélyes, meg az Irakkal határos Kuzehsztán is problémás lehet, bár ők ott is jártak. Ahogy fogalmaz: „a mély vallásosság, az alkoholtilalom és a diktatúra miatt kiemelkedően jó a közbiztonság. Máshol nem mertünk volna 10 perces ismeretség után gondolkodás nélkül elmenni valakinek a házába egy vacsorameghívásra". De ők így tettek, és hatalmas élménynek bizonyult.

Szinte mindenki, aki megfordult Iránban, kiemeli, hogy mennyire barátságosak a helybéliek. Lendvai doktor sem kivétel: „Gyakorlatilag a tenyerükön hordoztak minket, rendszeresen odajöttek hozzánk beszélgetni, az angol nyelvet gyakorolni, sokan még meg is ajándékoztak minket a találkozás örömére" – mondja, és mindenkinek azt tanácsolja, aki az utazást fontolgatja, hogy menjen, amíg lehet, mivel egy életre szóló élmény lesz.

Ha az utazás mellett döntünk, és nem csoportos turistaként kelünk útnak, figyeljük a híreket. Kerüljük el a demonstrációkat és a tömegrendezvényeket, és ügyeljünk arra, hogy véletlenül se fényképezzünk le kormányépületeket, repülőtereket és katonai létesítményeket.

Az Utazom.com munkatársa azt is hozzátette még, a korábbi utazások alatt nem találkoztak biztonsági problémákkal Iránban. Mint mondja, a valóság és a kép, amit a média kialakított az emberek fejében Iránról, egészen más. „Irán a világ egyik legvendégszeretőbb országa, kedves barátságos emberekkel. Sokszor jönnek oda hozzánk ismerkedni, fényképezkedni vagy volt olyan is, hogy megköszönték, hogy az országukba látogattunk."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek