» Távol

A világ legpokolibb repülőterei

| | 6 komment
Párizsban pocsék a kávé és koszos a vécé, a firenzei reptéren csak szendvicset adnak, Ferihegyen pedig akár órákat is várhatunk. Egy amerikai felmérés szerint a legrosszabb légikikötő a párizsiaké, ezt követi Los Angeles és London. Szerintünk Máltán vagy Kijevben sem jobb a helyzet, és persze Ferihegynek is lenne hová fejlődnie.

A CNN utazási portálja, a CNNGO.com olvasói szerint a világ legutálatosabb reptere a párizsi Roissy-Charles de Gaulle. A legrosszabbnak kikiáltott légikikötőben évente 60 millióan fordulnak meg – ezek szerint állati elégedetlenül. Az utasok többsége a goromba kiszolgáló személyzet, a koszos mosdók, az információhiány, a közepes színvonalú éttermek és kávézók miatt panaszkodott a leginkább.

Roissy-Charles de Gaulle, Párizs - Kattintson a galériáért!

Órákon át rossz sorban várakozni, tűrni a személyzet undokságait, depresszióba esni a kopottas belső terektől, és az összes pénzünket parkolásra költeni mindennapos dolognak számít itt a felmérés szerint. 2010-ben egyébként a francia fogyasztóvédőknek is szemet szúrt a Roissy, meg is választották az utasok igényeit legkevésbé kielégítő európai repülőtérnek. A CNN listájának második helyezettje a Los Angeles-i nemzetközi repülőtér, a londoni Heathrow pedig bronzérmes lett. Az első tíz között több európai légikikötőt nem, és amerikait is csak egyet találunk: a New York-i JFK a 7. helyen tanyázik.

Heathrow, London

Lehet, hogy a párizsiak legnagyobb forgalmú reptere kopottas, és a megfelelő francia nyelvtudás hiányát maximum egy Tour de France-pólóval ellensúlyozhatjuk, de mi azért tudunk ennél rosszabbakat. Egy sokat utazó barátnőnk, Csilla, például a máltai reptérre panaszkodik: „az egész hely iszonyú kicsi, a tájékoztatás szegényes, mindenki fel-alá rohangál és kiabál. Mondhatni egy nagy káosz az egész. De a gépem végül is felszállt, és ez a lényeg” – mondja. Saját tapasztalataink ennél még rosszabbak, sőt, egy kifejezett horror-repteret is tudunk ajánlani az erre fogékonyaknak.

Ön szerint melyik a legszörnyűbb reptér?

 • 49
  Roissy - Ch. de Gaulle
 • 9
  Heathrow
 • 34
  Ferihegy
 • 3
  Peretola, Firenze
 • 15
  Kijev
 • 3
  Málta
 • 3
  Los Angeles
 • 28
  Egyik sem
 • 49
  Még sose repültem

A firenzei Peretola például ritka kiábrándító tud lenni hiányos információival, egyetlen kávézójával, egy szem éttermével, ahol már délben elfogytak a tészta- és pizzafélék, és egyféle fonnyadt szendvicsből „választhattunk”. Bosszantó még, hogy a check-in pultok előtt egy darab széksort voltak képesek elhelyezni, ami ritka rosszul tud érinteni, amikor órákat kell várni rá, hogy hajlandóak legyenek kiírni, mégis hol tudunk bejelentkezni. Ezt tetézi a reptér ésszerűtlen elrendezése: becsekkolás után lépcsőt kell mászni a biztonsági ellenőrzéshez, ahonnan egy hosszú, szűk folyosón juthatunk az étteremhez, ahonnan mozgólépcsőzni kell vissza le a beszállókapukhoz.

No, de ami ennél is rosszabb: a kijevi reptér. Pár éve, mikor ott jártunk, nem fűtötték, cserébe viszont dohányozni bárhol lehetett benne. Ez azt eredményezte, hogy az ember egyrészt megfagyott, míg januárban a bangkoki csatlakozásra várt - ami simán késett 4-6 órát -, másrészt megfulladt a füstben. Bónuszként a duty free-ben literes tömény szeszeket lehetett venni nagyon olcsón, és az ukránok mind éltek is ezzel a lehetőséggel, amit aztán a repülőn kinyitottak és javarészt meg is ittak. A járaton, amihez szerencsénk volt, két tökrészeg utas verekedett majdnem össze, egy ismerős pedig azt mesélte, hogy az ő gépén a stewardessek tettek ártalmatlanná egy utast.

Boriszpol, Kijev

Persze nem kell ilyen messze menni a rossz tapasztalatokért: a ferihegyi terminálokra is gyakran panaszkodnak az utasok. Becsekkoláshoz például igen gyakran embertelenül sokat kell sorban állni, ha pedig előrelátóak vagyunk, és online csekkolunk, akkor a bőrönd leadásához kell kiállni egy szintén remek sort. Tavaly a repülőtér megbukott a schengeni biztonsági vizsgálaton, ezért annyira megszigorították a biztonsagi ellenőrzést, hogy az utasoknak akár másfél órát is sorba kellett állniuk. Sokan bár időben kimentek, mégis lekésték a járatukat emiatt. A helyzet azóta javult, és közben megnyílt az új Sky Court terminál is a kettesen, a személyzetből azonban továbbra is nehéz kinyerni egy mosolyt.

Ferihegy 1, Budapest

A reptéri vonat kettes termináltól való távolságáról, a BKV buszjáratának minőségéről, a tájékoztatás és ezzel együtt az angol nyelvtudás általános hiányáról már ne is beszéljünk. Eleget mond az országról, hogy az első plakát, amivel az érkező szembesül, arról tájékoztat, hogy óvakodjon a taxis hiénáktól, ugyanis sok van belőlük.

Tud még ennél is rosszabbat? Vagy megvédené valamelyik repteret? Van egy jó repülőteres sztorija? Ne habozzon megosztani velünk az olvir@travelo.hu-n. Köszönjük!

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
6 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.